AvtomobiliTesti

Renault Megane Conquest Intens TCe 140 EDC

Princ ljudskih src, srbska posla in osvajanje garažnega ozemlja

Renault se nahaja v zanimivi fazi načrtovanja prihodnosti. Iz prodajnih polic se namreč počasi a vztrajno umika klasični model Megane. Ste za nekaj zgodovine v uvodu? Ljubljenec slovenskih vozniških src, ki je v podalpske salone zapeljal na sredini 1990-ih in v sila kratkem času našel svoje mesto v prenekateri slovenski družini – kot hatch ali takrat dinamični coupe, odvisno kaj se pač potrebovali. Sicer redko pa vendar, smo na asfaltu naleteli tudi na limuzinsko različico sedan. Druga generacija je v letu 2002 pripeljala »svojevrstno ritko« in kasneje precej popularno karavansko različico, medtem ko je tretja generacija z letom 2008 zacementirala čvrste prodajne temelje, ki so tlakovali uspeh četrti generaciji s prihodom v letu 2016. Zgodba o uspehu in zagotovljeno prodajno pogačo ob prihodu zdaj povsem sveže pete generacije v letu 2022 … No, ne povsem tako, kajti Megane bo v nam domačni kombilimuzinski obliki na voljo le in zgolj kot električno vozilo. Od kod torej kupejevski SUV po imenu Megane Conquest?

Verjeli ali ne, tovrstno poimenovanje je prisotno le v državah bivše skupne države, in to zahvaljujoč nekdanjemu srbskemu vojaškemu poveljniku in politiku (ter ne najbolj vzornemu davkoplačevalcu) Željku Ražnatoviću Arkanu. Kaj imajo »srbska posla« z Renaultom? Megane Conquest se na vseh preostalih trgih imenuje Arkana (v Južni Koreji celo Samsung XM3), vendar, da ga ne bi povezovali z jugoslovanskim Arkanom, so mu pač nadeli ime nam priljubljenega modela s pripetim vzdevkom prisvajanja teritorija. Toliko o ustoličenju kompaktnega in kupejevsko oblikovanega Renaultovega SUV-ja.

Zdi se, da je Renault premišljeno lansiral Arkano, pardon, Megana Conquest. Oblikovno piha na dušo ljubiteljem kupejevskih linij, ki bi si želeli iz nizkega presedlati na visokega vranca – ker je tako bolj pregledno, ker se vstopa in izstopa lažje ter nenazadnje, ker to to zdaj pač modno. Lastiti si športnega terenca namreč. Prav vse poteze Megana Conquest ga povezujejo z njegovim temeljem (brez dodatka Conquest), zato ga bodo praktično vsi pripisali francoskemu štirikolesnemu plemenu z »dvigalko v znaku«. In čeprav je bil na ruskem tržišču predstavljen že pred tremi leti, še vedno velja za svežo »faco« znamke iz predmestja Pariza.

Kljub kupejevsko padajoči strehi je Megane Conquest spodobno prostoren voz in nudi presenetljivo solidno dozo volumna. Prtljaga lahko zavzame do 513 litrov prostora, medtem ko se bo četverica odraslih potnikov več kot udobno prevažala naokoli. Košarkarjev na zadnjo klop vseeno ne gre posedati, saj znajo imeti predvsem pri vstopanju kar nekaj nenačrtovanega razgibavanja vratnih mišic in hrbta, da se bodo lahko dovolj sklonili med pakiranjem na zadnjo klop.

Ambient je pričakovano znan in povzet po že nekaj let uveljavljenih bratskih modelih, predvsem Cliu. Digitalizacijo narekujeta tablični osrednji 9,3-palčni zaslon ter zaslon z voznikovi merilniki, pri čemer se oboje delno spreminja ob nastavitvah Renaultovega Multi Sense voznega programa. Vse skupaj z nekaj dekorativnimi elementi je lično zapakirano, da je končni občutek več kot spodoben.

Nekaj besed več namenimo pogonu. Tega v osnovi tvori že precej dobro znani 1,3-litrski prisilno polnjeni bencinar s tehnologijo blagega hibrida ter samodejnim EDC menjalnikom z dvema sklopkama. V stajo je zaprtih 140 »konjičev«, ki rade volje sprostijo svojo iskrivost, vendar se zdi, da je menjalnik bolj naklonjen počasnejšim taktom gibanja. V klasičnem ali Eco načinu vožnje ta prekomerno zateguje vajeti in zdi se, da se Megane Conquest kar nekoliko obotavlja. Ko preklopite v Sport je tehnika složnejša in vožnja bolj gladka, zato smo po kratki detektivki za lenobnost menjalnika okrivili blago-hibridni del pogona. Ta v praksi pravzaprav ni tako učinkovit kot si morda laboratorijski inženirji želijo, kajti povprečna žeja kupejevskega SUV-ja z Renaultovo značko na normnem krogu znaša 7,1 litra oktanske žganice, ki na avtocesti hitro preseže osmico. SUV je pač SUV, in oblika terja svoje …

Pod črto je Megane Conquest več kot dobrodošla osvežitev za vse ljubitelje mestnih športnih terencev. Za razliko od Capturja in Kadjarja ima več kupejevske DNA in kljub temu deluje dovolj čedno, da bi lahko beležil dobre prodajne številke. Mi smo gostili relativno nizko stopnjo opremljenosti, ki bi znala biti zaželena na sončni strani Alp. Slabih 27 tisočakov in si utrete pot v kupejevski svet z nekaj centimetri pribitka nad asfaltom.

Fotrov kotiček

Ne vem zakaj, vendar so na daleč vsi vprašani sveto trdili, da gre za SUV-ja nemških korenin. Šele po nekaj deset-metrih bližje so uvideli komu Megane Conquest resnično pripada. Lahko je več kot spodobna menjava za bistveno dražje germane v tem segmentu in zato poseduje prav vse adute za potencialno prodajno uspešnico. S seboj pripelje nekaj Renaultovih kompromisov, vendar nanje redko kdo pomisli ob cenovni primerjavi s »premijskimi« znamkami …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Videz. Čeden, skladen in samosvoj. Kupejevski SUV s pridihom francoske mehkobe.
+ Udobje. Kljub osnovni opremi je celoten ambient dobro zamišljen.
+ Vodljivost kljub višini ne zaostaja za »pritlehnimi« Renaultovimi modeli.
+ Prostoren, kljub kupejevski zasnovi.
+ Odziv menjalnika v Sport načinu.
+ Cena. Glede na popularnost je lažje prebavljiva kot pri konkurentih.

GRAJAMO:

– Odziv menjalnika, ko ni v Sport načinu.
– Bencinski agregat hitro postane precej dehidriran ob nekaj več dinamike.
– Multimedijski sistem na trenutke ne sledi voznikovim željam.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.568 / 1.802 / 1.571
Medosna razdalja (mm) 2.720
Prostornina prtljažnika (l) 513
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.422 / 1.876
Agregat Turbobencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.332
Največja moč pri vrt./min. 103 kW (140 KM) pri 6.000
Največji navor pri vrt./min. 260 Nm med 1.750 in 3.500
Največja hitrost (km/h) 200
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,8
Posoda za gorivo (l) 50
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,0
Poraba goriva na testu (l/100 km) 7,1
Emisije CO2 (g/km) 135
Cena osnovnega modela (v EUR) 25.890
Cena testnega modela (v EUR) 26.790
Uvoznik Renault Nissan Slovenija, d.o.o.
Spletna stran www.renault.si

 

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button