AvtomobiliTesti

Nissan Qashqai 1.7 dCi Tekna x-tronic

Eden izmed prvih dostopnih SUV-jev srednjega razreda Nissan Qashqai, vztrajno nadaljuje svojo uspešno pot.

Trenutna druga generacija se na trgu mudi že vse od leta 2013, v tem času pa je doživela kar nekaj posodobitev. Najobsežnejša osvežitev je leta 2018 prinesla mnoge novosti, da se lažje kosa s precej novejšimi konkurenti. Glavni adut Qashqaija z novo podobo je lani predstavljen 1,7 –litrski dizel, ki je zanimiva adicija v prodajni paleti.

Imel sem srečo, da sem lahko ta agregat preizkusil v testnem vozilu, ki je bil opremljen tudi z brezstopenjskim samodejnim X-tronic menjalnikom. Njuno sodelovanje je vzorno, saj dizelski motor ponuja zadostno količino navora, menjalnik brez stopenj pa lahkotno razpolaga z močjo. Nekaj težav ima sicer s speljevanjem, ampak je to skoraj zanemarljivo. Če želimo pri športni vožnji, kolikor je seveda lahko Qashqai ponudi, prestavljati sami, so omogočili pretikanje med sedmimi umetno ustvarjenimi prestavami.

Testni avtomobilček je bil prav tako oborožen s štirikolesnim pogonom, ki nudi več oprijema na slabših voznih površinah. Osebno sem ga imel priložnost preizkusiti le na mokri površini, kjer je nudil več zaupanja, so pa velika 19-palčna platišča z nizkoprofilnimi pnevmatikami slaba kombinacija, če želimo izkusiti njegovo pravo zmogljivost na brezpotju. Vpliv imajo tudi na samo udobje vožnje, kar je nekaj, pri čemer se Qashqai odlično odreže, saj je vzmetenje dovolj mehko in lepo pobira nepravilnosti na cestišču. Navdušilo me je udobje sedežev, ki se lahko kosajo s tistimi v avtomobilih višjega cenovnega razreda.

Že dalj časa je šibka točka Qashqaia njegova notranjost, ki težko sledi trenutnim smernicam ogromnih zaslonov in pomanjkanja gumbov, kar nudijo njegovi sodobnejši tekmeci. Nissan je uspel malenkost omiliti njegovo staranje z vgradnjo novega volana, kakršnega najdemo v ostalih novejših modelih, sredinski informacijski zaslon pa ostaja, po mojem mnenju, njegova slabost. Funkcij je sicer malo morje, a je zaslon zelo omejene dimenzije, s počasno odzivnostjo, gre pa pohvaliti tipke za hitre dostope.

Testni primerek z opremo Tekna je bil oborožen s skoraj vsemi tehnološkimi dobrinami, kot je kamera s 360-stopinjskim pogledom, manjkal je le doplačljiv vozni asistent ProPilot. Tega smo preizkusili v drugem modelu, kjer je z odličnim delovanjem potrdil svojo vrednost dodatnih evrčkov.

Kljub letom je Qashqai pravi zapeljivec, saj z izrazitimi oblikovnimi linijami ter novimi LED svetili spredaj in zadaj deluje zelo moderno. Tako rekoč glavna ciljna skupina Nissanovega križanca so male družine, ki bodo nad njim več kot navdušene.

Kabina je prostorna, veliko je odlagalnih prostorov, tudi prtljažnik s 430 litri prostornine in dvema skritima predaloma bo več kot zadosten. Sedenje na zadnji klopi je nekoliko utesnjeno z izbiro panoramske strehe, ki kljub občutku odprtosti prostora ni priporočena izbira za prevoz visokoraslih potnikov.

Če pod vsem zgoraj potegnemo črto, je Qashqai zelo priporočljiva izbira. No ja, morda nima nobel digitalizacije kot njegovi nemški konkurenti, jih pa zagotovo prekaša v videzu. Najbolj opazen pokazatelj njegove uspešne poti so prodajne številke, saj je vse do lanskega leta kraljeval na vrhu lestvice kompaktnih SUV-jev v Evropi, številka ena je prav tako pri nas doma. Zanimivo bo videti, kako bo njegovo poslanstvo nadaljevala tretja generacija, ki jo nameravajo razkriti prihodnje leto.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ odličen nov 1,7-litrski dizelski agregat, ki zamenjuje 1,6-litrsko enoto
+ zunanji videz z izrazitejšo masko kljub letom navdušuje
+ udobna vozna dinamika in kakovostni materiali v notranjosti ustvarijo celosten avtomobil

GRAJAMO
– prostor za glavo na zadnjih sedežih je s panoramsko streho utesnjen
– merilniki in zasloni so precej zastarelega videza
– kljub kvalitetnem delovanju je 1.200 evrov velik znesek za ProPilota, še posebej pri modelu s ceno 33 tisočakov

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.394 / 1.806 / 1.595
Medosna razdalja (mm) 2.646
Prostornina prtljažnika (l) 430 / 1.598
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.580 / 2.110
Agregat Turbodizelski, vrstni, štirivaljni
Delovna prostornina (ccm) 1.749
Največja moč pri vrt./min. 112 kW (150 KM) pri 3.500
Največji navor pri vrt./min. 340 Nm pri 1.750
Največja hitrost (km/h) 200
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 11,2
Posoda za gorivo (l) 65
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,8 / 5,3 / 5,8
Poraba goriva na testu (l/100 km) 7,1
Emisije CO2 (g/km) 154
Cena osnovnega modela (v EUR) 20.900
Cena testnega modela (v EUR) 33.050
Uvoznik Renault Nissan Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.nissan.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button