AvtomobiliTesti

Mercedes-Benz GLB 220d 4MATIC

Razred B v SUV preobleki

»GL kaj?« je bilo vprašanje praktično slehernega sopotnika med druženjem z novim razredom GLB. Kaj, ko bi si vzeli nekaj dragocenih trenutkov in zares na hitro prevetrili zvezdino SUV zgodovino? O razredu G ne bomo prelivali virtualnega črnila, saj je na svetu dlje kot večina naših bralcev, zato se preslikajmo v leto 1997, ko je na asfalt ameriških in evropskih cest zapeljal razred ML. Sprva zamišljen kot zamenjava za robustni razred G je pričel (nezavedno) orati ledino Mercedes-Benzovih mehkih terenskih vozil oziroma SUV-jev.


Zaradi dobrega odziva, predvsem na ameriškem trgu, se je po skoraj desetletju terenski druščini pridružil še večji razred GL in njegova kompaktna izvedenka GLK. Tako so lahko kupci izbirali med razredi G, GLK, ML in GL. In kar do leta 2015 je vladala nekakšna zmeda na področju imenovanja zvezdinih terencev, dokler ni brkati mož za krmilom znamke udaril po mizi in zahteval, da se prav vsi SUV-ji imenujejo s predpono GL in velikostno sledijo ponudbi limuzin, kombilimuzin in karavanov. Tako znani ML se je tako preimenoval v razred GLE, GL sam je postal razred GLS, medtem ko se je GLK prelevil v GLC. Skratka, dobili smo razrede C, E in S v športno-terenski izvedbi. Od takrat je druščina GL številčno gledano postala že pravo nogometno moštvo z rezervisti na vsaki igralni poziciji (beri avtomobilski segment), ki jo zvezdina ekipa premore.

Zadnje »SUV vprašanje« je bilo, kako kompaktni in družinsko uporabni razred B preslikati v športno-terensko obliko? Očitno so Nemci ubrali pravo pot, saj so sestavili vsestransko uporabnega SUV-ja, ki lahko nudi prostor kar sedmim potnikom, ima pomično zadnjo klop in nasploh precej prostora. Vse to v segmentu kompaktnih križancev! Dejansko je GLB fizično daljši od GLC-ja, zaradi oglate oblike (povzete po robustnemu G-ju) pa je prostornejši in kljubuje trendom sodobnih kupejevskih linij. Vsled oblike svetil in maske ga vsekakor ne boste mogli pripisati kateri drugi znamki. Čeprav na ekranu ali v reviji deluje zajetno, v resnici ni tako velik in je odlična družinska zamenjava za recimo dražjega GLE ali še kaj »višjega«.

Oglata zunanja oblika se odraža tudi ob vstopu v notranjost. Poleg že znane Mercedes-Benzove digitalne armaturne plošče in ambienta nasploh, vam je na voljo tudi prostor za kavbojski klobuk na glavi, za 14 centimetrov vzdolžno pomična klop in dva sedeža tretje vrste, ki sta prednostno namenjena vrtčevskemu ali osnovnošolskemu mladežu. Ko ju ne potrebujete (sedeža mislim, ne otrok), se »skrijeta« v prtljažno dno in ne motita manevriranja s prtljago, vseeno pa njuno doplačilo odnese 70 litrov prtljažnega prostora. Vseeno jih ostane še za »pol kubika«, zato so skrbi odveč. Vse zgoraj opisano je bilo v testnem primerku z doplačanim AMG Line sklopom opreme odeto v usnje z rdečimi šivi in okitano s kovinskimi elementi za še poudarjen občutek športnosti. Precej dodatne opreme v zameno za kar nekaj tisočakov morda ni bistvenega pomena, vendar izdatno prispeva k premijskemu občutku izza volana ali k zavistnim pogledom mimodiočih.

Pod motornim pokrovom je uglajeno grgral dvolitrski turbodizelski agregat s 190 »konjiči« in kar 400 Nm navora. Pogon je bil preko 8-stopenjskega samodejnega menjalnika speljan na vsa štiri kolesa. Kombinacija, ki deluje kleno in suvereno ne glede na vremensko prognozo ali teren pod pnevmatikami. Lahko se mirno in uglajeno skoraj potihoma gibljete po urbanem naselju, ali pa ves navor izkoriščate na kolovozih in stezicah. Le na lična AMG platišča pri tem ne pozabite, saj ne odpuščajo udarcev kamenja, kaj šele robnikov in podobnih urbanih ovir. Kaj pa žeja? Na normnem krogu je znašala 7,7 litra, medtem ko lahko več dinamike pri 1,8-tone težkem in ne najbolj aerodinamičnem SUV-ju zahteva skoraj devetico na sto kilometrov.

Sicer pa takšnega vozila ne kupimo zaradi varčnosti, temveč udobja, praktičnosti ter imidža. Za slednjega poskrbi kar cenik sam, saj je končna cena testneža postavljena pri dobrih 67 tisočakih. To je več kot dva »desetaka« višje od osnovnega dizelskega modela, za kar se bodo najverjetneje odločili redki in zahtevnejši kupci. Vsekakor pa razred GLB resnično velja za enega izmed najbolj vsestranskih Mercedes-Benzov ta hip.

Fotrov kotiček

Z razredom B sem vedno simpatiziral zaradi njegove uporabnosti in relativne dostopnosti. Podobno je pri njegovi terenski GLB različici. Nudi precej in namesto dobro oboroženega družinskega karavana z nemškim pedigrejem, dobite malce skromnejšega SUV-ja s sedmimi sedeži in Mercedes-Benzovo značko. V kolikor slednjega nadgradite se blagajniška vrednost sicer hitro povzpne, vendar naj vas to ne odvrne od zanimanja. Razred GLB je zares vsestransko uporaben, hkrati pa me je navdušil zaradi »retro kockaste« oblike. Terenec naj bo terenec in GLB to prvinskost rad izkaže, pa čeprav z oblikovnim posnemanje razreda G.

HVALIMO
+ Videz. Vsekakor eden zanimivejših GL-ov pri zvezdi iz Stuttgarta.
+ Prostornost. Zakaj bi se tlačili v SUV višjega razreda, če GLB nudi dovolj bivalnega prostora za celotno družino?
+ Uporabnost. Lahko se pripeljete na poslovni sestanek s kravato okoli vratu ali v športnih oblačilih do Aljaževega doma v Vratih. GLB-ju je vseeno, naj bo še vam.
+ Opremljenost. Testni različici ne gre očitati obširnega spiska serijske in dodatne opreme, ki zahteva svojo periodo privajanja in študiranja.
+ Pogon. Dvolitrski turbodizel in 4×4 poskrbita za veselje ob snegu in recimo dostopu na sankališča, katera drugi dosežejo le peš.
+ Dvoličnost. Lahko je uglajen, kot se za znamko spodobi, po drugi strani pa nudi družinsko uporabnost skupaj s začetnimi terenskimi sposobnostmi.

GRAJAMO
– Cenik. Edina pomanjkljivost, ki po drugi strani skrbi za ustrezen lastniški portfelj znamke.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.650 / 1.845 / 1.700
Medosna razdalja (mm) 2.829
Prostornina prtljažnika (l) 130 – 500
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.810 / 2.465
Agregat Turbodizelski, 4-valjni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.950
Največja moč pri vrt./min. 140 kW (190 KM) pri 3.800
Največji navor pri vrt./min. 400 Nm pri 1.600
Največja hitrost (km/h) 217
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 7,6
Posoda za gorivo (l) 60
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,3
Poraba goriva na testu (l/100 km) 7,7
Emisije CO2 (g/km) 164
Cena osnovnega modela (v EUR) 45.362,30
Cena testnega modela (v EUR) 67.287,81
Uvoznik Autocommerce, d.o.o.
Spletna stran www.mercedes-benz.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button