AvtomobiliTesti

Mercedes-Benz C 220 d T AMG Line

Hey Merc..., hmmm Hej, človek!

Stoletje in tri desetletja so minila, ko se opogumili in motor z notranjim izgorevanjem spojili s kolesi. Nastalo je prevozno sredstvo. Okorno sicer, a začrtani so bili temelji za eno največjih panog sodobnega sveta – avtomobilizem.

In kar je zahodni svet vsako leto pridno nadgrajeval, si danes pljuva v lastno skledo. 130 let izkušenj na področju motoroznanstva bodo počasi, a vztrajno, zamenjali z moderno digitalizacijo in elektro motorji. Mi smo na cesto zapeljali še enega zadnjih predstavnikov tehnološkega presežka, ki napoveduje labodji spev tradiciji kovanih batov.
V tokratnem testu bomo poudarek namenili trem ekstremno izstopajočim delom, ki si jih lahko kupci omislijo v novem razredu C, in sicer luči, uporabniški vmesnik ter motor. Začnimo torej z najbolj sijočim delom, lučmi.

Težko bi našel področje pri avtomobilih, ki je v zadnjih 30 letih tako ekstremno napredovalo. Če smo v 90-ih letih uporabljali halogenke, ki so cesto osvetljevale tako učinkovito kot usihajoča petrolejka, je prihod ksenonskih žarnic začrtal pravo revolucijo. Resnici na ljubo je bil napredek tako skokovit, da so jih že kmalu nadomestile LED diode. Luči, ki so jih privijačili na našo testno mulo, so pravi biser sodobne tehnologije. Digital light, tako se namreč imenujejo, izrišejo 1,3 milijona svetlobnih točk, le-te pa so na razdalji 100 metrov velikosti 3,5 krat 2,3 centimetra.

Z drugimi besedami, za svetila imate domači projektor, ki bi vam lahko med potjo predvajal vaš najljubši film. V praksi to pomeni, da vam luči tudi ponoči pričarajo “dan”, hkrati pa vozila pred vami dobesedno izreže v temen pravokotnik, da jih ne zaslepi. Povsem enako je z nasproti vozečimi vozili, ki jih ob vsem sijaju ves čas “obtemnjuje”, ko se vozijo mimo vas. Zagotovo gadget, pri katerem nikar ne šparajte! V mislih pa vseeno imejte, da bodo rezervni deli orosili oči … in ne od sreče!

Dizelski štirivaljnik je ambasador razvoja 130 let. Pravzaprav šele ob takšnem agregatu pričnete dvomiti v vso električno norijo. Tako kultiviranega, učinkovitega in navsezadnje varčnega agregata zlepa ne boste našli v avtomobilski industriji.

Miren tek, nežen zagon, 200 KM, 440 Nm navora, navsezadnje pa poraba goriva, ki se lahko spusti tudi pod 5 litrov črnega napoja … Vsekakor tema za razmislek, sploh če veste, da samo 10 največjih tovornih ladij na svetu izpusti več “svinjarije” v zrak kot vsa avtomobilska industrija. Če zraven navržemo podatek, da se lahko vozite 130 km/h z manj kot 1.500 vrtljaji v minuti … jah, potem je dvom prisoten še toliko bolj.

Uporabniški vmesnik. To je tisti del, ki Mercedes najbližje poveže s sodobnim svetom, ali pa je kar njegov snovalec. Zakaj? Na Japonskem ljudje že dejtajo z virtualnimi partnerji (ki so seveda zgolj in samo umetna inteligenca), jih vozijo na večerje, kupijo karte za kino itd. In vse napisano je še kako resnično. Ob vsej namišljeni sobližini pa se zaradi tega še toliko veča razkorak med ljudmi, ki so sami sebi volkovi.

Z ukazom “Hey Mercedes”, si namreč izberete malo morje rešitev, ki vam jih ponudi uporabniški vmesnik. Lahko si prikličete končno destinacijo, sovozniku (ali sebi) lahko zaukažete gretje sedežev, uporabniški vmesnik vam poka šale … Nekatere so zares duhovite. Če npr. vašo virtualno asistentko vprašate, kaj meni o BMW-ju, vam bo odgovorila, da isto kot vi, zato pa sedite v tem avtomobilu. Lahko greste še dlje. V avtomobilu si lahko prikličete različne kvize (npr. glavna mesta držav sveta) in se nato pogovarjate z vašo virtualno spremljevalko. Vse lepo in prav. Mi kot druščina smo se zabavali, tudi solo vožnja postane manj monotona, le težko se znebim občutka, da bodo na dolgi rok ljudje v tem videli potešitev oziroma opravičo za svojo neuspešnost/nesposobnost glede rokovanja z medosebnimi odnosi.

Od tu dalje je seveda vse kar boste pričakovali od Mercedesa. Tehnološki biser je podprt z dokaj smelo podporo digitalizacije. V našem uredništvu smo še največ zamer namenili prav slednjemu. Obvolanska stikala občutljiva na dotik, so povzročala obilico nejevolje. Morda se jih ob daljši uporabi privadite, a kdorkoli je posadil zadnjico za volan, se je stalno soočal, da je podrsal preveč (ali premalo) v eno smer.

Prav tako zna biti toliko (digitalne) tehnologije včasih breme za procesor. Zgodilo se je namreč, da avtomobil kar nekaj ur ni sprejel dejstva, da smo zapustili našo državo, mi pa smo bili primorani voziti brez navigacije. Ni strašno, če le ne pridete na povsem nov teren.

Glede na to, da je šlo v našem primeru za karavansko izvedenko, se zdi primerno, da kakšno navržemo še glede prostornosti. Noben od “svete germanske trojice” se ni nikoli hvalil z morjem prostora, kot to na primer počno pri Škodi. Po drugi strani pa je razred C z oznako T, dovolj velikodušen, da potniki na zadnjih sedežih ne bodo udarili s simfonijo negodovanja, hkrati pa je prtljažnik s 490 litri povsem v okviru pričakovanj.

Če navržem še osebno noto. Sam ne sodim med ljubitelje karavanskih izvedenk, saj se mi zdijo, kot bi manekenke obuli v prevelike cunje, zraven pa jim oprtali vojaški nahrbtnik, a razred C mi je zlezel pod kožo. Celo všeč mi je bil. Ups!

Velik osrednji zaslon in ergonomija kot jo pričakujete od Germanov.

Mercedes razreda C je zagotovo avtomobil s katerim simpatiziram že celo življenje. Ni nastopaški, ne nosi etiket kot njegova večja brata E in S, hkrati pa ponuja dokaj znosno vstopnico v svet stuttgartske zvezde, ki ne skopari z najnaprednejšimi izumi iz sveta avtomobilizma. Po drugi strani sodobna digitalizacija ne prizanaša niti največjim igralcem na sceni, saj niso imuni na številne izpade v delovanju nekaterih komponent. Če torej pod palcem nosite 50 tisočakov in več, nikar ne spreglejte te možnosti, predvsem pa, še enkrat, omenjene luči pri razredu C so “must have”.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ luči! Teh nikar ne spreglejte!
+ sodobna tehnologija – klasično mercedevsko, le najsodobnejše je dovolj dobro
+ izgled – tudi tisti, ki se zgražamo nad karavani, uspemo obmolkniti
+ motor – verjetno še zadnji svoje vrste, vsekakor biser!
+ Z virtualno asistentko lahko dobite prijatelja – toplo odsvetujemo takšno vrsto druženja!
+ Užitek v vožnji

GRAJAMO:
– nezanesljivo delovanje digitalnih komponent
– prostornost na zadnji klopi
– cena dodatne opreme vas zna siliti v nabiranje žafrana

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.793 / 1.820 / 1.455
Medosna razdalja (mm) 2.87
Prostornina prtljažnika (l) 490
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.815 / 2.400
Agregat Turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.99
Največja moč pri vrt./min. 147 kW (200 KM) pri 4.200
Največji navor pri vrt./min. 440 Nm pri 1.800
Največja hitrost (km/h) 242
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 7,4
Posoda za gorivo (l) 66
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,3
Poraba goriva na testu (l/100 km) 5,7
Emisije CO2 (g/km) 140
Cena osnovnega modela (v EUR) 52.900
Cena testnega modela (v EUR) 65.890
Uvoznik Star Import d.o.o.
Spletna stran www.mercedes.si

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button