AvtomobiliTesti

Mazda2 e-Skyactiv G115 Homura Aka

Majhen plamen z velikim učnikom

Če si priznamo ali ne, počasi lezemo za Ameri. Ok, počasi, ko beseda nanese na rast avtomobilov. Seveda se naokoli ne vozimo s šestmetrskimi cestnimi letalonosilkami, vseeno pa so naši današnji avtomobili precej zajetnejši kot pred recimo tremi desetletji. To nadalje pomeni, da kompaktneži v B segmentu, kjer domuje današnja testnica Mazda 2. Tam avtomobili kot ribe na suhem hlastajo za kupci, ki jih kot svoje spodnje perilo menjajo za vse možne križance in okrancljane kvazi terence. Visok položaj za volanom, več udobja in lažji dostop do vozila – vse to so atributi, ki jih kupci iščejo, a mala kompaktna Mazda 2 jih seveda nima. Ima pa nekaj drugega, nekaj kar se išče z lupo v današnjem sivine polnem avtomobilskem svetu – karakter.

Najmanjša samurajka pri Mazdini hiši je pognala brado in dobila malo basa, saj v aktualni tretji generaciji po svetu vozi že debelih 10 let. To je za svet, ki brzi mimo kot francoski hitri vlak, skoraj nepredstavljivo. Seveda so ji mojstri z daljnega vzhoda privoščili dve medgeneracijski osvežitvi (2019 in 2023), da bi vendarle obdržala korak z usihajočimi konkurenti. Vmes so se celo pogodili s Toyoto in njihovega hibridnega Yarisa predrugačili v enako gnano Mazdo 2, medtem ko klasična »mehko hibridna« ostaja zvesta koncernski atmosferski bencinski paleti. Hvala štirikolesnemu bogu lahko izrečem prav na glas, tisti MHEV dodatek pa je tako ali drugače najverjetneje pripet zgolj za preboj skozi bruseljsko sito administrativnih nebuloz.

A to ni vse, Japonci so za evropski trg pripravili tudi nekaj visoke športne mode in iz domače garaže sprostili rdeči plamen. Tako se namreč v prevodu glasi športni paket Homura Aka, ki videz mestne japonke povzdigne kar nekaj nivoje višje. Vse seveda v natančnem in dovršenem japonskem slogu. Zgodbo sta definirali rdeča in črna barva, ki sta se prepletali kot gin in tonic v velikem steklenem glažu. Če si navlažite prste in prelistate katalog »dvojke«, potem pri najbolje zabeljeni verziji, o kateri seveda teče beseda, piše, citiram »Paket Homura Aka vključuje bogato dodatno opremo, kot so oblazinjenje sedežev iz semiša in usnja Granluxe, sistem Smart Key, vzvratna kamera in asistent za pomoč pri ohranjanju voznega pasu z opozorilom na zapuščanje voznega pasu, ter zatemnjena stekla«. Če poenostavim, Mazdini inženirji so uspeli stlačiti filozofijo japonske znamke v njihov vstopni model, ki vam lahko riše nasmeh prav vsak dan v tednu, tudi na deževen zimski ponedeljek, ko se po ne prav naspani noči odpravljate na sodobno tlako – šiht ji pravimo te dni.

Črna streha in dekorativne letve razbijejo rdeč suknjič, lični 16-palčni čeveljci pa le še dodajo k videzu te malčice, ki ga pohvalijo tudi pripadniki evropskih štirikolesnih sekt. In ko svojo zadnjo plat posadijo v nedrja Mazde 2 Homura Aka so prvih nekaj sekund popolnoma osupli in ne uspejo izustiti niti besede, kaj šele stavka. Rdeče-črna filozofija športnega ambienta jih ne pusti ravnodušnih. Zdi se, kot da je vse na svojem mestu in dejansko tudi je. Digitalizacije je zgolj za vzorec, vse preostalo je sila enostavno in intuitivno. Sem omenil klasično ročno zavoro, ki vam zna polepšati sicer redek večer s sneženjem in praznim lokalnim parkiriščem, kjer si lahko privežete dušo z nekaj »ročkanja«. Saj veste, vrtec za drifterje v nastajanju …

Pogon, v katerem dirigentsko palico vrti poldrugi liter zajeten atmosferec, ne poka od moči in velja za nekakšen pozdrav iz Mazdine kuhinje. V najbolj zmogljivi različici, ki je bila tudi pod motornim pokrovom testnice, domuje 115 »žvinčeti«, ki povsem spodobno teka naokoli. Da bi preveril sapo štirivaljnika, sem v avtomobil posadil četvero možakov, ki merijo več kot 180 cm v višino in imajo poleg težavnih karakterjev tudi težke kosti, ter se zagnal iz dolenjske prestolnice čez Vahto na obisk k Belokranjcem. Skladno s pričakovanji je agregat v naklonini zahteval višje vrtljaje in nekaj več rokovanja z odličnim ročnim menjalnikom, a skozi Gorjance smo odbrzeli več kot spodobno za tako kompakten avtomobil in 1,5 L brez respiratorja. Podvozje je ravno prav togo za malce hitrejše zavoje, a še vedno prizanesljivo do naših nič več rosnih vretenc. Zapišem lahko tudi, da je bila povprečna žeja Mazde 2 nižja od trojice potnikov, saj so v Beli krajini posrkali več kot 5,9 litra (na 100 km), medtem ko je normni krog v povprečju zahteval še bolj sprejemljivih 5,6 litra.

Razplet zgodbe o japonskem rdeče-črnem plamenu je torej predvidljive narave. V kolikor cenite v uvodu naštete atribute SUV-jev in križancev boste povest o Mazdi 2 preskočili kot video na Tik Toku, a kot je to za sodobno družbo že kar pregovor, boste nevede zaobšli več kot odlično izkušnjo. V zameno za slabih 23 tisočakov lahko odpeljete precej vsebine ob lični embalaži, le nekaj kompromisov boste morali sprejeti, ki so lažji od kidanja snega v letošnji sezoni.

4 kulske

Fotrov kotiček

O družinski rabi Mazde 2 morda niti ne gre razpredati, saj je brez težav sprejela štiri odrasle možakarje in jih brez preglavic dostavila na cilj in nazaj. Mladež na drugi klopi ima povsem kljub otroškim foteljem dovolj prostora, pa tudi kak skiro ali poganjalec bi zbasali v nahrbtnik. Če ste malce skeptični glede digitalizacije in elektrifikacije, ob enem pa bi si radi privoščili nekaj kar spušča zvok neposredno iz izpušnih cevi in ne zvočnega generatorja, potem bo Mazda 2 zagotovo dobra izbira. Homura Aka pa je tista reč, ki degustacijo močno povleče iz povprečja.

Če sodobni poslovni mladci z reciklirano aktovko in okolju prijaznim mobilnikom stremijo k uporabi elektrificiranih mobilnih naprav, saj jim tudi avtomobil ali motor ne morem vedno praviti, potem si bo takšno samurajko privoščil nekdo, ki namesto zabijanja ur na socialnih omrežjih raje razvaja vse svoje čute in jih vsak dan zapelje na krajši izlet. Pa naj bo to delo, odvoz otrok v glasbeno šolo ali zgolj skok na krigel hladnega v pivnico, kjer vas počakajo kolegi – v fizični obliki namesto na aplikaciji.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Videz. Čeden, uglajen, dinamičen in nevsiljiv.
+ Pogon deluje elegantno in iskrivo z veseljem do vrtenja.
+ Ročni menjalnik je Mazdino odličen.
+ Uporabnost. V dvoje ali štiri, s prtljago ali brez.
+ Gumijast tepih v prtljažnem prostoru poskrbi za mirno odlaganje čevljev in otroških igral tekom temnejšega dela leta.
+ Poln zimski paket zagotovo ni bil pričakovan, je pa več kot dobrodošel.
+ Homura Aka je ponovno ena izmed odličnih rešitev japonske štirikolesne hiše.

GRAJAMO:
– Vrtljiva stikala na osrednji plošči bi morda lahko sledila tistim knofom v večji Mazdi 3.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.080 / 1.695 / 1.515
Medosna razdalja (mm) 2.570
Prostornina prtljažnika (l) 250 – 950
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.120 / 1.540
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.496
Največja moč pri vrt./min. 85 kW (115 KM) pri 6.000
Največji navor pri vrt./min. 151 Nm pri 3.500
Največja hitrost (km/h) 200
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,1
Posoda za gorivo (l) 44
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,0
Poraba goriva na testu (l/100 km) 5,6
Emisije CO2 (g/km) 113
Cena osnovnega modela (v EUR) 22.090
Cena testnega modela (v EUR) 22.770
Uvoznik Mazda Motor Slovenija d.o.o.
Spletna stran ww.mazda.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

4 komentarjev

  1. Meni konkretno eden najlepsih mestnih malckov. Vcasih mi je bila micra pa so japonski francozi ugotovili, da raje delajo puste avtomobile

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button