AvtomobiliTesti

Mazda CX-5 G194 AT Homura Plus

Upornica, ki ni za povprečneže

»Kaj si ti ja nor?« je vprašal tovariš, s katerim prijateljevanje sega še v osnovnošolske čase. Vprašanje oziroma njegovo začudenje je letelo na skoraj nepredstavljivo kombinacijo pogona in oblike vozila v teh z naftnimi derivati kriznih časih. Pri Mazdi so namreč v družinski SUV posadili poltretji liter zajeten atmosferski bencinski agregat in povrh skoraj kontroverzno brez električne asistence ali kakršne koli drugotne pomoči. »So sploh normalni?« je sledilo … So, če občutno strnim. Morda bolj kot si predstavljate, kajti tako gnana Mazda CX-5 ne golta bencina kot enako zajetni agregati nekoč v 1990-ih. Vendar starih prepričanj se človek najtežje osvobodi in tu žal ni nič drugače.

Mazdo CX-5 v našem uredništvu dodobra poznamo. Vsako leto jo zapeljemo vsaj enkrat in se vedno znova navdušujemo nad njenimi evolucijskimi stopnjami, ki niso radikalne temveč prej previdne in logično zamišljene. V njeni evropski motorni paleti domujeta dva bencinska atmosferca in 2,2-litrski turbodizel v dveh močnostnih izvedbah. Tokrat smo po resnično dolgem času gostili 2,5-litrskega bencinarja s 194 KM in za povrh odetega v praktično najvišjo stopnjo opreme Homura Plus, ki piha na dušo ljubiteljem športnega izgleda.

V uradnem zapisu na spletni strani so pri Mazdi navedli, da je stopnja opreme Homura Plus kot nalašč za vse tiste, ki iščejo prepoznaven SUV s poosebljeno mestno športnostjo. In tu se skriva odgovor tudi glede smiselnosti takšnega pogona. Vendar pojdimo lepo počasi, začenši pri opremljenosti družinske kočije iz dežele vzhajajočega sonca.

Homura Plus skupaj s Takumi Plus sodi na tron opremljenosti. Medtem ko je Takumi podvržena izražanju urbane prefinjenosti, je Homura zaprisežena dinamiki. Slednjo tvorijo v črnino odeti zunanji ogledali, koloteki in obloge odvijačev ter značilno krilo s črno prevleko na maski vozila. Če se preselimo v ambient bomo naleteli na pričakovano »s črnim poprom« začinjen prostor, katerega monotonost odlično razrešijo rdeči šivi oblazinjenja. Podobne elemente smo že spoznali pri nedavnem druženju z Mazdo 3 na povezavi TUKAJ, vendar je bila takrat Homura zamišljena kot popestritev nižjih sklopov opreme. Tako ali drugače ima v obeh primerih enako poslanico – poudariti športni značaj družinske japonke.

Štiri najbolj kulske

Pogon, ki vzplamti gostilniške debate kot vžigalica taborniški ogenj. Kje začeti? Atmosferski agregat kljub neskromni konjenici ni niti pretirano poskočen, niti najbolj varčen. Čemu torej mesto v družinskem športnem terencu? Z razlogom, sila pragmatičnim. Sam osebno poznam tri lastnike Mazde CX-5 in dva si lastita sicer skromneje odmerjen bencinski pogon. Zakaj? Ker se na delo vozita zgolj nekaj kilometrov in ker sta pri nakupu vozila to vsakodnevno vožnjo prioritetno upoštevala, saj bi dizelski agregat venomer deloval v nezadostno ogretem stanju. To nadalje pomeni višjo porabo, hitrejšo obrabo in nasploh neustrezno koriščenje vozila. Poraba v našem primeru morda ni najboljši protiargument, kajti testnica ne sodi med skromneže. Povprečna poraba je tekom celotne druženja znašala 8,1 litra, medtem ko smo vrednost zunaj mesta spravili tudi pod sedmico. S kar nekaj truda sicer …

»Preračunljiveži« bodo hiteli k besedi, da poraba ni vse. Res ni, kajti Mazda CX-5 v Homura Plus oblačilih ne cilja na zaprisežene okoljevarstvenike ali finančne stiskače. S ceno prek 42 tisočakov ni za vsakogar, vendar se tudi ne trudi biti. Nudi odlično vozno izkušnjo, pri čemer tudi med bolj ostrimi zavoji ne nudi toliko nagibanja kot večina konkurence, medtem ko odlično uglašen dvojec agregat-samodejni menjalnik poskrbita za brezskrbno jadranje po mestnih ulicah. Vse to v plemenito opremljeni družinski barki, če Mazdo CX-5 za hip preslikam v pomorstvo.

Fotrov kotiček

Tokrat je Homura (Plus) zadela svojo bit, ki sem jo navedel pri testu Mazde 3. Oplemenitila je najvišjo stopnjo opreme in na vrh tudi sodi. Zmogljiv bencinar v kombinaciji s samodejnim menjalnikom bo izbrala majcena a precej zahtevna skupinica kupcev. Taka, ki svoj družinski voz kupuje na dolge proge in ki v nakup poleg čustev vmeša še nekaj žlic razuma. Tako oskrbljeni Mazdi CX-5 zato nikakor ne bo zamerila tistega dodatnega litra porabe, ki ga bo tekom uporabe unovčila s kakšnim servisnim posegom manj.
Sem že omenil, da po lanskoletni osvežitvi ostaja izrazito dinamično zasnovana in zvesta Kodo oblikovnemu slogu? Sicer pa, prelistajte priloženo foto galerijo in se prepričajte sami.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Homura na vrhu ponudbe opreme ustvari še za nianso boljšo izkušnjo.
+ Prostornost za resno družinsko rabo.
+ Intuitivno zastavljen ambient z upravljanjem in odlagalnimi mesti.
+ Usnjeno oblazinjenje z rdečimi šivi nadaljuje povest dinamike.
+ Uglajenost pogona. Tih, brez cukanja in pritoževanja nad živahno mestno vožnjo.
+ Opremljenost. Brez kopice doplačil dobite poln zaboj dobrot, tudi tistih skoraj domišljavih.
+ Nivo izdelave je nad povprečjem za ta cenovni rang.
+ Idealen družinski avtomobil v kolikor dnevno prevozite do največ nekaj deset kilometrov.
+ Mazdina drznost, ki uporniško kljubuje manjšanju delovne prostornine in pripenjanju respiratornih naprav.

GRAJAMO:
– Hibridi iz domače Japonske ji dihajo za ovratnik, saj jih nižja poraba sili v ospredje.
– Cena. Le redki jo bodo razumeli, kot tudi pogon. Verjetno to niti za minus ni …

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.575 / 1.845 / 1.680
Medosna razdalja (mm) 2.700
Prostornina prtljažnika (l) 522
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.641 / 2.070
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 2.488
Največja moč pri vrt./min. 143 kW (194 KM) pri 6.000
Največji navor pri vrt./min. 258 Nm pri 4.000
Največja hitrost (km/h) 195
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,0
Posoda za gorivo (l) 56
Poraba po EU normah (l/100 km) 7,6
Poraba goriva na testu (l/100 km) 8,1
Emisije CO2 (g/km) 171 – 172
Cena osnovnega modela (v EUR) 42.290
Cena testnega modela (v EUR) 43.180
Uvoznik Mazda Motor Slovenija d.o.o.
Spletna stran ww.mazda.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button