AvtomobiliTesti

Mazda 3 Hatchback e-Skyactiv G150 M Hibrid Homura

Eleganca nižjega sloja

Ne, ne ponavljamo se. Že res, da smo zgolj pred nekaj meseci gostili praktično identično Mazdo 3, z enakim pogonom in obliko, vendar ima tokratna gostja eno pomembno noviteto – dodatek Homura. Zato bo tokrat beseda tekla predvsem o tem sklopu opreme oziroma dodatku, kajti vse ostalo smo tako ali drugače prediskutirali na povezavi TUKAJ .

Pri Mazdi vso svojo floto ustvarjajo v oblikovalskem jeziku Kodo. Gre za slog, ki uteleša tako dinamiko kot prefinjenost, eleganco če želite. Preplet moči in lepote sta dejansko izražena in Japoncem gre nameniti hvalnico pri oblikovanju svojih štirikolesnikov. In Homura je tu kot nekakšna češnja na torti. Časten narod iz daljnega vzhoda je v tovrstni opremi, pa čeprav ta ni na vrhu (zgolj druga stopnja od petih možnih), namenil pozornost na prav vsak detajl. V barvno paleto je tako dodana možnost izbire kremne barve Platinum Quartz, v katero je bila testnica kakopak odeta. Omenimo še lično kombinirana 18-palčna črna obuvala, dodatno zasenčena stekla ter v črno odeti pokrovi bočnih ogledal.

Naslednje poglavje je črno ambientalno oblazinjenje iz blaga, ki je na prav vseh mestih prežeto z rdečimi šivi. Tako na sedežih in armaturni plošči, kot na sredinski konzoli, vratnih naslonih za roko ter oblogah. Športna kombinacija, ki poskrbi za odlično vzdušje. Čemu torej vse to v »nizki« stopnji opremljenosti, kar Homura glede na celoten nabor opcij je? Enostavnega odgovora pričakovano nisem našel, vendar ne morem mimo slutnje, da želijo Japonci svoj slog in svoj trud približati tudi kupcem skromnejše opremljenih različic. Zato je Homura na voljo z vsemi tremi pogonskimi možnostmi – G122, G150 in X186.

Štiri najbolj kulske


Glede vozne izkušnje ne bom izgubljal elektronskega črnila. Atmosferski bencinar prikliče tiste bolj prvinske avtomobilistične čase, čeprav je po drugi strani sila uglajen agregat in se razživi šele pri visokih vrtljajih. Tja rad zaide, kot upokojenci v gnečo pred banko ali pošto, le da se pri tem nasmiha in niti za trenutek ne zagodrnja. Ročni menjalnik je etalon v tem segmentu, nadpovprečno bi ocenil tudi vodljivost in podvozje. Več, kot že omenjeno, na povezavi zgoraj …

Stopnja opreme Homura je kot chefova skrivna začimba v povprečnem golažu. Običajen obed oziroma v tem primeru opremljenost, povzdigne v zanimivo izkušnjo. Da bi jo ne zgolj degustirali temveč redno obedovali, pripravite vsaj 25 tisočakov, kolikor želijo v zameno za osnovni G122 pogon. Pri testnici so sled zmogljivejšega agregata in dodatka za unikatno karoserijsko barvo izstavili »konto« v višini 26 tisočakov in pol. Glede na celoten paket solidno odmerjena vrednost.

Fotrov kotiček

Ker mi moja radovednost ni dala miru, sem Homuro seveda poguglal. In na začetno presenečenje, so bile prve povezave namenjene protagonistki japonske animacijske serije. Presenečeni? Nikar, kajti Japonci radi svoje strasti in/ali notranje tenzije uprizarjajo skozi fikcijo. Kakorkoli, šele po mini raziskovanju sem naletel na neposredne prevod, ki pomeni ogenj oziroma plamen. Goreča Mazda 3? Ne ravno.

Šele v nekem drugem japonskem dialektu sem našel pravcati prevod, ki se sklada z opisom, navedenim na Mazdini uradni spletni strani. Homura pomeni lepoto, ekscelenco oziroma presežek in Mazdini inženirji so jo več kot uspešno prenesli med osnovne sklope opremljenosti svojih vozil. Bistveno lažje bi tako poimenovali petično in najbolj opremljeno izvedenko vsakega modela, vendar Japonci niso nikdar sloveli kot narod bližnjic, zato jih tudi tokrat niso ubrali.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Videz. Na tega »škisa« oprema Homura stavi.
+ Agregat je miren in vešč bontona.
+ Poraba goriva. Izven mesta hitro pade pod šestico.
+ Elegantna kombinacija krem karoserijske barve in v črnino odetih elementov.
+ Veselje do vrtenja. Zamolkel zvok iz dveh izpušnih cevi prikliče avtomobilsko romantiko.
+ Uporabnost. V dvoje ali štiri, s prtljago ali brez.

GRAJAMO:
– Sprednje klasične luči (namesto LED) so tista redka stvar, kjer je nasmešek nekoliko kisel.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.460 / 1.795 / 1.435
Medosna razdalja (mm) 2.725
Prostornina prtljažnika (l) 334
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.411 / 1.875
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.998
Največja moč pri vrt./min. 110 kW (150 KM) pri 6.000
Največji navor pri vrt./min. 213 Nm prii 4.000
Največja hitrost (km/h) 206
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,1
Posoda za gorivo (l) 51
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,6
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,4
Emisije CO2 (g/km) 128
Cena osnovnega modela (v EUR) 26.090
Cena testnega modela (v EUR) 26.540
Uvoznik Mazda Motor Slovenija d.o.o.
Spletna stran ww.mazda.si

 

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button