AvtomobiliTesti

Mazda 3 Hatchback Skyactiv-G150 2WD Plus

Šarm z daljnega vzhoda

Imeti deklino s poreklom onkraj naših meja danes ni več tabu. Nekateri so šli korak dlje in svoj izbor razširili na preostale kontinente in tako so po obličju naše zemljice pričele svoje sanje uresničevati tudi Azijke.

Že res, da so nekakšen eksot, sploh ko je govora o tistih z Japonske. K sreči je v svetu avtomobilizma nekoliko drugače, saj se po slovenskih magistralah vozi kar nekaj znamk iz dežele vzhajajočega sonca in med njimi tudi vozila z značko Mazde. Niso ravno cestna stalnica, vsekakor pa poskrbijo za nekaj izstopajočega videza in zdi se, da je nova Mazda3 prišla v salone s takšno poslanico, ki so ji za polno mero dodali še revolucionaren agregat.

 

Slednjemu sem več črnila namenil že pred tedni, saj me popeljal v dobro desetletje oddaljena študentska leta, ko smo v klopi ob Aškerčevi cesti v Ljubljani poslušali futuristične napovedi avtomobilske industrije. In pred meseci je ta obljuba iz prihodnosti potrkala na vrata v obliki velikoserijskega štirikolesnika iz prefekture Hirošima. Vendar Mazda3 ni zanimiva le zaradi »podpločevinja«, temveč tudi zaradi pomembne naloge – ubraniti status kombilimuzin oziroma hatchbackov, ki jim prodajne številke iz leta v leto uspešno odžirajo kompaktni SUV-ji. In to navadno znotraj lastnega koncerna …

Pri tem ima Mazda3 še največ težav s sestrsko CX-30. Zakaj bi torej navadno »trojko« izbrali pred križancem? Ker deluje bistveno bolj dinamično, nudi enako mero tehnologije in je ob prihodu na blagajno nekaj tisočakov cenejša. Avtofili bi znali ceniti še nekaj manj nagibanja zaradi nižjega položaja podvozja in s tem še kanček boljšo vodljivost med zavoji. Že res, da bo povprečni Janez to spregledal, vseeno pa razliko velja omeniti.

Videz je nedvomno prvi adut Mazde3. Deluje brezčasno in z odsekanim »zadnjico« ter res lično oblikovanimi zadnjimi lučmi predstavlja pašo za oči mimoidočih. Z velikimi 18-palčnimi platišči pa se celotna podobna le še dopolni. V kolikor bi radi videz še serijsko nadgradili, vas v spletnem konfiguratorju, v zameno za nekaj stotakov, pričaka še več športnih elementov, ki bodo nakazovali na oblikovno bit vozila.

Že stara mama je govorila, da ko si fant dekle izbira ni vse stvar obličja. Mazda3 je navzven nedvomno zanimiva, vendar tudi njen ambient ne razočara. Na avtocesti je uglajena in opazno dobro zvočno zatesnjena, celotna izkušnja pa je nekakšna posrečena mešanica digitalizacije in analognih merilnikov ter stikal.

Japonci se na spremembe navajajo počasi in v tem primeru to smatram kot prednost. Voznik ima na voljo vsa pomembnejša stikala, medtem ko je osrednji zaslon namenjen izključno multimediji. Ambient hitro postane intuitiven in kljub ne-nemški zasnovi postane domačen.

Skratka, imamo potencialno dekle privlačnega videza in s pospravljenim podstrešjem. Kaj pa romantika, strast? Le na pravi gumb je potrebno pritisniti … Ob vžigu motorja takoj zaslišite že skoraj pozabljeni bencinski atmosferski agregat z več volumna, ki se v nekaj sekundah umiri in deluje skoraj neslišno. Kljub temu, da ni deležen prisilnega polnjenja, je tudi v nižjih vrtljajih za redni promet dovolj odziven, več agilnosti seveda sledi šele ob višjem utripu agregata – višjih motornih vrtljajih.

Vsi skeptiki in ljubitelji turbinsko podprtih kavnih mlinčkov se že zlobno hihitajo in nestrpno pričakujejo podatek o povprečni porabi, ki pa je na normnem krogu znašal sprejemljivih šest »litrc« in eno veliko točeno za povrh. Ob nežnem desnem stopalu leze proti šestici in manj, medtem ko avtocesta in mestna gneča zahtevata skoraj sedem litrov.

Ženitni izračun ujemanja navrže visok odstotek, saj je Mazda3 skoraj idealen »catch«, pardon hatch. Nudi tehnologijo višjih segmentov, deluje udobno in dinamično, hkrati pa trka na vest tistih prikritih romantikov, ki cenijo kvaliteto enakovredno z imidžem.

Fotrov kotiček

Kje se je izgubilo tistih nekaj »procentov« na poti k odličnosti? Pri stroških ob dolgoročnih avtocestnih kilometrih. Mazda izdeluje odlične dizelske agregate, ki pa na motorni paleti trojke žal nimajo več svojega mesta. Zamenjal jih je novi Skyactiv-X bencinski agregat s kontroliranim samovžigom, ki pa v celoti ne prinaša tistega kar v teoriji obljublja.

In Mazda3 je odličen avtomobil za dnevne avtocestne migrante, ki do delovnega mesta prevozijo nekaj deset kilometrov, vendar žal brez varčnega turbodizla. No, pa saj tudi bencinar ni drastično pogoltnejši, manj kot bi zahtevala Japonka z enakim stasom kot Mazda3 …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ Stas. Če ste na ta videz imuni, potem ste res domišljavi ali na robu Gaussove krivulje.
+ Kvaliteta izdelave. Občutek, ki navdaja z zadovoljstvom.
+ Bonton motorja. Zavidljivo tih in brez vibracij.
+ Ne-digitalizacija. Nekaj za nostalgike …

GRAJAMO
– Mlačen odziv agregata. Žal boste turbodizle zaman lovili ob vključevanju na avtocesto.
– In zakaj potem ni več dizla v Mazdi3?
– Videz nedvomno prehiteva konjenico pod pločevino. Se obeta kakšna dostojna nabrušena izvedenka?

Tehnične karakteristike

Mere D/Š/V/ (mm): 4.460 / 1.795 / 1.435
Medosna razdalja (mm): 2.725
Prostornina prtljažnika (l): 330
Teža (prazno v./dovoljena) (kg): 1.395 / 1.929
Agregat: Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm): 1.998
Največja moč pri vrt./min.: 110 kW (150 KM)
Največji navor pri vrt./min.: 213 Nm pri 4.000
Največja hitrost (km/h): 206
Pospešek 0 – 100 km/h (s): 9,1
Posoda za gorivo (l): 51
Poraba po EU normah (l/100 km): 6,2 / 4,5 / 5,1
Poraba goriva na testu (l/100 km): 6,5
Emisije CO2 (g/km): 116
Cena osnovnega modela (v EUR): 25.590
Cena testnega modela (v EUR): 26.320
Uvoznik: Mazda Motor Slovenija d.o.o.
Spletna stran: www.mazda.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button