AvtomobiliTesti

Lexus RX Luxury 450h+

Potnik poslovnega razreda in pilot hkrati

Kar se je tik pred prelomom tisočletja pričelo kot drzna zgodba na domačem japonskem trgu, kjer je prve strani povesti pisal Toyotin model Harrier, je v svet uspešno ponesel Lexus RX. Velja za prvega crossover SUV-ja, ki je princip oblikovanja klasičnih hatchev in limuzin prenesel v svet športnih terencev. Na sončni strani Alp ste lahko bolj pogosto zasledili drugo in tretjo generacijo tega petičnega japonca, četrta pa je tlakovala izhodišče videza današnje sveže pete generacije RX-a. Če odprete katalog vozila boste v uvodu naleteli na trditev, da RX ustvarja zgodbo o vsestranskem navdušenju, pa jo res?

Oblikovalci so ostrino minule generacije nadgradili z malenkost daljšo medosno razdaljo in daljšim pokrovom motorja, vse skupaj zapakirali v t.i. vretenasto karoserijo in jo povsem v svojem japonsko-zadržanem slogu oplemenitili s trojnimi LED žarometi in res zajetnimi 21-palčnimi platišči. Rezultat je izredno zanimiva in vpadljiva dinamična podoba družinskega SUV-ja, ki v nasprotju s tezo iz prejšnje povedi krade poglede na in ob cesti – vedno in povsod. Maska vozila z nekoliko manjšim, a še vedno zajetnim vstopom hladilnega zraka izraža visoko stopnjo samozavesti, ki voznike na avtocesti avtomatsko sili na umik iz prehitevalnega pasu, čeprav RX, za razliko od germanskih konkurentov, ni in ne želi biti športnik.

Že res, da v svojem portfelju nudi športno izvedenko F Sport, ki ima nameščen 2,4-litrski agregat s 371 KM in dodano štirikolesno krmiljenje, vendar danes ni govora o tem članu cesarske družine Lexus, temveč o 450h+ Luxury. Cifre se nanašajo na oznako priključno-hibridnega pogona, medtem ko sklop opreme prinaša najbolj bogato košarico dobrot, ki jih Lexus pri tem modelu premore. Sem zapisal košarico? Recimo raje veliko babičino špajzo dobrot. Pričnimo z elementi, zaradi katerih je Lexus RX premičnina.

Priključni hibrid združuje 2,5-litrski atmosferski agregat, e-motor in baterijo kapacitete 18,1 kWh. Sistemska moč znaša zmogljivih 306 KM, kar zajetnega RX-a do stotice ponese v okroglih sedmih sekundah, kljub temu pa je bolj kot agilnost v ospredju varčnost. Poraba je kakopak odvisna od deleža električne vožnje, ki je je zaradi skoraj 2,3 tone težkega SUV-ja in porabo 24 kWh/100km relativno potratna, a opazno zreducira srebanje bencina. Na 100 kilometrov dolgi relaciji sem s kar nekaj avtoceste beležil žejo v višini 5,7 litra, kar je osupljivo malo za tak družinski voz. Električna avtonomija v praksi znaša 50 kilometrov v mestu in deset manj na avtocesti, kar zadosti vsakdanji rabi – z izjemo dnevnih »medpokrajinskih« migrantov. Pri Luxury paketu boste prejeli tudi dva polnilna kabla in sicer tistega klasičnega za hišno vtičnico, ki bo baterijo nasitil najkasneje v devetih urah, ter hitrega za izmenično polnjenje z največ 6,6 kW, kolikor največ sprejme RX-ov priključek. Takrat bo baterija polna v dveh urah in pol, kar ustreza daljšemu poslovnemu kosilu recimo. Ok, brezalkoholnemu pivu ali kozarčku barika s kolegom tudi.

Čar Lexusa RX ni zgolj v vpadljivi podobi in sodobnemu in varčnemu hibridnemu pogonu, temveč v potovanju samem. Da bi razumeli zakaj je RX tako drugačen od svojih konkurentov, morate gojiti spoštovanje do japonske moderno tradicionalne minimalistične kulture, saj boste šele tako sprejeli vse kar vam avtomobil nudi. Ta v ospredje postavlja udobje vseh svojih gostov, ki se bodo z njim zapeljali in s tem v mislih so ga pridne roke iz dežele vzhajajočega sonca tudi zasnovale. Največ pozornosti pričakovano prejme voznik, ki se lahko kljub kopici stikal, instrumentov in treh zaslonov (multimedijski, voznikov in projekcijski) zlahka osredotoči na cestno dogajanje. Med zares izstopajoče elemente presežka na kolesih velja uvrstiti vrhunsko ozvočenje Mark Levinson Premium Surround Sound z 21 zvočniki, nanoe X Panasonicovo tehnologijo klimatizacije, ki skrbi za uničevanje virusov in bakterij še preden zunanji zrak doseže kabino, Lexus Mood Select ambientalno osvetlitev v 64 barvah in 14-ih tematskih odtenkih ter nenazadnje še ogrevane in prezračevane sedeže tako sprednje kot zadnje vrste. Slednji sta po novem le še dve, saj so ob prenovi umaknili 7-sedežno različico RX L in jo preslikali v nov Lexusov model TX.

Ločeno poglavje bi si zaslužil tudi varnostni sistem Lexus Safety System+ tretje generacije, ki stalno bdi nad dogajanjem v okolici vozila in po potrebi v nekaj milisekundah posreduje in prepreči morebitno trčenje. Po novem spremlja še utrujenost voznika in v kolikor se ta ne odziva na opozorilne tone lahko sistem v skrajnem primeru samodejno zaustavi vozilo. Skratka, opcij in funkcij je zares veliko, zato boste za intuitivno upravljanje vseh terjali nekaj svojega dragocenega časa, vendar to so Japonci tudi želeli, saj so poskrbeli, da bo vožnja z RX zares nekaj posebnega.

Kako na koncu finančno ovrednotiti družinski SUV, ki ima izredno učinkovit hibridni pogon, prilagojen dnevni dinamiki sodobnega poslovnega človeka, ravno pravo mero drznosti pri zunanji podobi in praktično vse ambientalne elemente, ki bodo poskrbeli, da ste na cilju sproščeni in pomirjeni? Lexus RX je ekskluziven, prefinjen in razkošen družinski SUV in to s ceno stotih tisočakov nenazadnje tudi zagotovi. Tisti, ki se bodo zanj odločili, bodo vedeli čemu so jih namenili.

4 kulske

Fotrov kotiček

RX je zastavonoša Lexusove SUV flote in je poslan v gladiatorsko areno antičnega Koloseja v boj za kupce z najmočnejšimi premijci iz vseh koncev štirikolesnega obličja. Že res, da so nekateri rivali agilnejši med zavoji, spet drugi prilezejo dlje in višje, vendar to kupcem RX-a prav nič ni mar. Slednji na cilj ne dirjajo, v hribe pa se raje podajo peš, saj cenijo povezanost in umirjenost s tistim kar v danem trenutku počno, pa naj bo to njihovo delo, hobiji ali nenazadnje tudi pot. In pri tem so vedno v ospredju, kot njihov RX …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Uteleša »gospoda z vzhoda«.
+ Na elektriko ob resni šparovni tehniki tudi realno prepelje skoraj 60 kilometrov.
+ Mark Levinson poskrbi za dodaten odmerek sprostitve ob izbranih ritmih.
+ Spisek opreme je osupljivo dolg.
+ Japonski Takumi mojstri so si vzeli čas za kakovost in visok nivo izdelave.
+ 360-stopinjska vrtljiva kamera za ogled okolice vozila
+ Zadnja kamera v vzvratnem ogledalu
+ Električno poklopni zadnji sedeži.

GRAJAMO:
– Asistenčni sistemi so mestoma malce preveč občutljivi.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.890 / 1.920 / 1.695
Medosna razdalja (mm) 2.850
Prostornina prtljažnika (l) 461 – 1.678
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 2.270 / 2.780
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 2.487
Kapaciteta baterije [kWh] 18,1
Časi polnjenja prazne baterije:

–   hišna vtičnica

–   Wallbox (7 kW)

 

do 9h

2,5h

Povprečna avtonomija [km] 65 – 69
Največja sistemska moč pri vrt./min. 225 kW (306 KM) pri 6.000
Največji sistemski navor pri vrt./min. 335 Nm
Največja hitrost (km/h) 200
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 7,0
Posoda za gorivo (l) 55
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,6 (katalog 1,2)
Poraba goriva na testu (l/100 km) 5,7
Emisije CO2 (g/km) 29 (katalog 26)
Cena osnovnega modela (v EUR) 99.000 (posebna ponudba)
Cena testnega modela (v EUR) 100.500
Uvoznik Toyota Adria d.o.o.
Spletna stran www.lexus.si

 

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button