Ekskluzivni testiTesti

Lexus LC 500h Luxury

Dober sosed ne povzroča hrupa

Ste prebivalec bolj strnjenega naselja? Se vam često primeri, da lovite še tiste najbolj sladke sekunde spanca preden se zalučate v smeri proti službi, a se vedno najde lokalni osemenjevalec, ki je vložil … na vašo nesrečo, v avtomobil. Če si ni vzel že najbolj športnega, si je vzel najbolj glasnega.

In nekateri gredo še dlje. V njihovo sanjsko vozilo privijačijo še aktivno ozvočenje, ki tudi iz najbolj traktorskega dizla izvabi zven 8-, 10- ali 12-valjnika. Ali je sploh možna rešitev?

Le redkokdaj se ob katerem avtomobilu ponudi toliko možnih idej, kako nasloviti članek. Brez težav, bi lahko opevali njegovo zunanjo podobo, a vseeno, pojdimo po vrsti. Ljudje smo si različni in prav je tako.

Nekateri člani v uredništvu prisegajo na prvinskost strojegradnje, bobnenje 5-litrskih 8-valjnikov, ki poleg vsega še zamaje kuhinjsko mizo … v šestem nadstropju! Spet drugi prisegamo na prefinjenost. In Lexusu je uspelo nekaj, kar boste v tem trenutku našli sila stežka. Športnik, ki je v resnici izjemno diskretno vozilo. Sem mar res to napisal? Sem!

Hibridna tehnologija omogoča, da se na končno destinacijo pripeljete povsem neslišno, lahko bi celo dejal, da se prikradete. Seveda je nemogoče pričakovati, da vas ne bodo opazili, saj so Japonci tokrat presegli sami sebe. Soditi zunanjo podobo, prepuščam drugim, je pa LC umeščen med mojih najlepših pet štirikolesnih stvaritev v tem trenutku. Še možakar, ki je vedno vihal nos nad vsem kar ni bilo nemškega porekla, se je posul s pepelom in s cmokom v grlu dejal, da je to verjetno najlepši avtomobil po njegovem okusu.

In nekaj podobnega je tudi v notranjosti. V zadnjem času dajemo oznako „ergonomičnost“ predvsem nemškim avtomobilom. Zakaj? Ker so nas z leti tako navadili (in naučili!), da je vse tam „kjer mora biti“, na koncu pa imate v začetni ponudbi „premium“ znamk na moč enako notranjost kot pri tistih, čigar cena je desetkratnik vstopnih modelov.

No, Japonci so se odločili za povsem samosvojo pot. Ne boljšo, niti slabšo, temveč drugačno. In to je nekaj, kar se v sterilni avtomobilski industriji (pre)redko zgodi, Dejansko se je potrebno navaditi na vso postavitev stikal, a ko jih enkrat obvladate, se roka samodejno pomika v želeno smer. Notranjost se tako kar šibi pod težo usnjenih kož, vse skupaj pa je zavito v izjemno lično končno podobo. Japonci se v tem trenutku še niso odločili za vrtljiv „i-gumb“, saj prisegajo na drsno ploščo, ki zopet zahteva nekoliko privajanja, a je sila uporabna, ko se seznanite z njenim delovanjem.

Voznikov (digitalni) zaslon je precej špartanski, a je hkrati zajeto vse najnujnejše, medtem ko celotna podoba voznikovega okolja spominja na samurajevo masko z dvema izrastkoma (ta dva gumba omogočata izklop ESP-ja in nastavitev želenega voznega programa). V avtomobilu prevladuje filozofija „nema šta nema“. Od odličnih sedežev (hlajeni, ogrevani), navigacije, projicirnega zaslona, odličnega ozvočenja Mark Levinson s 13 zvočniki, radarskega tempomata … Čeprav je LC štirisedežnik, na zadnje sedeže ne boste ravno pogosto posedali ljudi … no, razen tiste, do katerih gojite zares močan gnev.

V praksi se izkaže, da se lahko bolj drobni primerki do višine 160 centimetrov še nekako dostojno peljejo zadaj. Torej, če ne prijateljujete s Frodom in (njegovimi!) prijatelji, potem LC ne bo izbira, kjer bi večkrat pomislili na druge …

LC je GT! Resda izgleda noro privlačno, celo športno, a divjak zagotovo noče biti. Pravzaprav se mu najbolje podajo daljše poti, ko pride na plano vso možno udobje, ki ga takšen avtomobil ponuja. Seveda vam omogoča tudi nastopaške prijeme.

Kakopak, pod pokrovom motorja namreč domuje 3,5-litrski bencinec, ki je dodatno podprt še z elektromotorjem. Moč bencinskega agregata znaša okroglih 300 KM, skupaj z elektriko pa se na ceste zapodi 360 vrancev. Moč je speljana preko brezstopenjskega CVT menjalnika, a so inženirji z dežele vzhajajočega sonca poskrbeli, da v avtomobilu stalno deluje občutek prestavljanja.

Kot že rečeno, z LC-jem ne boste podirali hitrostnih rekordov, a se dobro znajde v vseh situacijah, kjer se mu vrže rokavico. Že lep čas se ni pripetilo, da bi avtomobil s športnim pedigrejem po obisku bencinske črpalke izpisal skoraj 800 pričakovanih kilometrov. Je že res, da ima za to veliko zaslug 82-litrska posoda za gorivo, a vseeno zares impresiven rezultat. Če vas je skozi branje stalno preganjalo vprašanje o prtljažnem prostoru, naj omenimo, da je tega za borih 172 litrov. Ampak saj z LC-jem verjetno ne mislite voziti družine na morje?

LC je pravzaprav vse tisto, kar je izjemno težko doseči. Prefinjenost! Nekaj, s čimer okolici ne boste že na daleč dajali vedeti, da z avtomobilom kompenzirate manjko v hlačah … ali glavi. Je takšne vrste avtomobil, kjer boste pred kulturno-umetniškimi ustanovami izstopali.

Na roki boste le redko nosili popularne športne ure, ampak se vrnili k brezčasni klasiki, prav tako bo trenirka videla mesto v notranjosti le kot kos, s katerim boste očistili prah. In to je LC. Avtomobil, kjer so Japonci zapakirali tradicionalnost in modernost, avtomobil, kjer vam ne bo treba izstopati zaradi avtomobila, ampak se zdi, da je avtomobil del vas. Nekaj, kar v času marketinških prijemov vidimo sila redko – drugačnost!

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ avtomobil bi lahko posadil v dnevno sobo namesto televizije
+ končno avtomobil, ki ubira svojo pot
+ LC ima izjemen pridih tradicionalnega in modernega
+ Poraba goriva vam omogoča potovanje do Minhna … in nazaj … brez postanka!
+ Notranjost potrebuje nekoliko privajanja, a tega ne umeščamo med slabo
+ hibridni pogon omogoča, da soseska ne ve, kdaj in kam odhajate (ali prihajate)
+ posvečenost detajlom

GRAJAMO
– na zadnje sedeže ne boste velikokrat posadili (so)potnikov
– prtljažnik vam omogoča ravno toliko manevrskega prostora, da boste s seboj vzeli zobno krtačko in par nogavic … lahko tudi za oba potnika

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm): 4770 / 1920 / 1345
Medosna razdalja (mm): 2870
Prostornina prtljažnika (l): 172
Teža (prazno v./dovoljena) (kg): 1960 – 1985
Agregat: Turbobencinski, V8
Delovna prostornina (ccm): 4969
Največja moč pri vrt./min.: 351 kW (477 KM) pri 7.100
Največji navor pri vrt./min.: 540 Nm pri 4.800
Največja hitrost (km/h): 270
Pospešek 0 – 100 km/h (s): 4,7
Posoda za gorivo (l): 82
Poraba po EU normah (l/100 km): 17,6 / 8,1 / 11,6
Poraba goriva na testu (l/100 km): 8,9
Emisije CO2 (g/km): 265
Cena osnovnega modela (v EUR): 116.000
Cena testnega modela (v EUR): 119.500
Uvoznik: Toyota Adria d.o.o.
Spletna stran: www.lexus.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button