AvtomobiliTesti

Hyundai i20 1.0 T-GDI 100 Impression

Košarkar naj bo

Predpostavimo, da smo selektorji Hyundaijeve košarkarsko-avtomobilske reprezentance. Parket nadomestimo z asfaltom, nadaljnja analogija ostaja približno enaka. Na olimpijske igre se podajamo z ekipo petih igralcev ob kratki rezervni klopi. Težki center bo kakopak Santa Fe, krilni center upodobi Tucson, krilo recimo Kona in na branilski poziciji se nahaja vsestranski i30. Organizator igre, ki celotno ekipo vodi v napad pa tokrat dodelimo kompaktnemu i20. Pa je omenjeni korejski kratkohlačnik dovolj sposoben, da bo razigral celotno ekipo?

Šele pred kratkim je zapeljal iz šolske košarkarske lige in je tretji v družinskem steblu. Pri družinskem podjetništvu navadno velja nenapisano pravilo, da dve generaciji gradita medtem ko tretja vse skupaj sesuje v prah, vendar pri i20 tega zagotovo ne moremo zapisati. Prav nasprotno, tretja generacija je na igrišče pritekla samozavestno in je že po začetnem ogrevanju ter nato pri selekciji pokazala bistven napredek glede na predhodno generacijo. Novi i20 je s seboj pripeljal praktično vse kar so lahko Korejci vanj stlačili, medtem ko delovni Azijci niso pozabili niti na kozmetično posodobitev, ki je sinhronizirana z najsodobnejšimi hišnimi linijami. Zunanja podoba je tako dinamična, zanimiva in nedvomno bolj izstopajoča kot prej. Ambient je preplet sodobne digitalizacije in uporabnosti, ravno tako ne gre oporekati širokemu naboru asistenčnih sistemov. Skratka, preigrava in vodi žogo tako kot bolj izkušeni, njegovo kaljenje v mladinskih vrstah pa je obrodilo sadove in se lahko na tekmah (prodajnih salonih) meri z najboljšimi ta hip.

Mi smo ga zapeljali na teden dni dolg turnir, na katerem je prišel v svoji najboljši opremi Impression. Da ta pusti vtis poskrbijo dobrote kot so sistem za samodejno bočno in vzvratno parkiranje, gretje tako prednjih kot zadnjih sedežev, zvočni sistem Bose in celoten skupek elektronskih pomočnikov Smart Sense, ki bdijo nad voznikom in okolico. Dejansko gre za elemente, ki smo jih vajeni vsaj dva segmenta višje, pri mestnih hatchih pa jih skoraj ni za dobiti, tudi za doplačilo. Skratka, i20 je pravi »playmaker« in uspešno uvaja celotno moštvo, tudi rezerviste kot so i10, Bayon in Ioniq. Ste vedeli, da dodatek za limeta zelene šive v notranjosti vozila na blagajni zahteva zgolj 30 evrov dodatka, medtem ko ambient malega i20 lično in živahno popestrijo? Korejci so očitno pričeli uporabljati učinkovite tržne prijeme, saj ga skoraj ni junaka, ki omenjenega dodatka ne bi dokupil, medtem ko konkurenca nudi praktično vso barvitost interiorja, kar jo likovni umetniki lahko vgradijo v notranjost vozila. Včasih je manj zares več.

Za tekanje po igrišču je skrbel litrski prisilno polnjeni bencinar z okroglimi 100 konjiči, ki je poskrbel za dvignjen palec sovoznikov. Kljub povprečni zmogljivosti je to pri kompaktnosti i20 povsem dovolj, da Hyundaijev organizator igre prav iskrivo vodi igro po asfaltu. Zapišemo lahko, da je i20 glede na i30 bolj vodljiv, po drugi strani pa tudi manj pogolten. Na normnem krogu smo zabeležili 5,9 litra kar je več kot odlična vest za ljubitelje varčne vožnje. Nasploh se zdi, da so kreatorji Hyundaija i20 sestavili za različico N in mu nato postopoma odvzeli športne elemente kot obratno.

Ko smo zaključili kvalifikacijski turnir smo bili v uredništvu sklepčni, da si i20 vsekakor zasluži mesto glavnega organizatorja korejske reprezentance in brez sramu cilja na MVP* naslov na svojem igralnem mestu (segmentu). Vendar dober igralec ni poceni in takole založen malček tudi ne, saj so ga agenti pri uvozniku ovrednotili na slabih 20 tisočakov. In to je pravzaprav tudi edini »minus«, če ga sploh lahko proglasimo za takega. Če vam nesramno dolg seznam opreme ne godi, si lahko končni prestopni znesek znižate na račun črtanja ne ravno pogosto izbranih elementov v tem segmentu. Nekaj tisočakov manj in i20 je že bistveno dostopnejši …

*MVP = Most Valuable Player (ang. najkoristnejši igralec)

Fotrov kotiček

Če bi Luka Dončić meril deset centimetrov višje, bi verjetno preskakoval svetovne košarkarske legende (mejnike že tako ali tako) in podobno je pri i20. Ima skoraj vse kar imajo veliki in najboljši (pri znamki), le dimenzij ne. K sreči je Hyundai i20 serijsko vozilo, medtem ko je naš Luka Dončić le en in edini …

HVALIMO:
+ Videz. Ni po meri vseh, kaj pa pravzaprav je?
+ Pogon. Dovolj živahen za malega korejca.
+ Opremljenost. Za sprejemljivo protivrednost dobite zares veliko.
+ Udobnost na avtocesti. Na višjem nivoju od pričakovanega.
+ Samozavesten nastop proti evropskim tekmecem na njihovem parketu.
+ Poraba goriva. Tudi pri dinamični vožnji ne prestopi sedmih litrov.

GRAJAMO:
– Cena. Ne bomo polemizirali kaj je bilo nekoč in kaj danes. Dejstvo je, da je postavljena razumno glede na opremljenost, za nižjo vsoto pač odpeljete manj dobrot. Enostavno.

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button