AvtomobiliTesti

Hyundai i10 1.2 MPI Premium

Playmaker, ki to skoraj več ni

Že nekaj Save je preteklo odkar sva z i10 spregovorila besedo ali dve. Najino prvo druženje sem že pred leti zapakiral v košarkarsko povest, kjer sem mu zaradi gabaritov, okretnosti in praktičnosti dodelil oznako organizatorja igre v Hyundaijevem moštvu – playmaker v »basketaškem« žargonu. Po nekaj mesecih sva se v 2021 zopet na kratko podružila in preverila smiselno ročnega robotiziranega pretikača zobnikov. V 2024 je tretjič potrkal na vrata moje garaže, z enakim 1,2-litrskim atmosferskim agregatom kot nazadnje, vendar z ročnim menjalnikom, zopet s precej opreme in s tremi tisočaki višjo ceno. Je še lahko organizator igre korejskega štirikolesnega moštva ali ga bodo na tem položaju zamenjali višji, udobnejši in morda drugače misleči električni igralci?

Če pogovor malce približam parketu in dvema košema, morda tudi enemu v ulični košarki. Klasični organizatorji igre so bili nekoč nekdaj pregovorno nižji, hitri in predvsem domiselni, kot recimo nekdanji kapetan Jaka Lakovič. Z le 186 cm višine je bil proti centrom ala Breza pravi kratkohlačnik, vendar le dokler levoroki branilec ni krenil v prodor ali vse skupaj ostrostrelsko hladno zaključil izza črte za tri točke. Dvajset let kasneje je zgodba drugačna, naši izbrani vrsti poveljuje čarovnik po imenu Luka Dončić. Ta je višji, malenkost počasnejši a s še boljšim pregledom nad igro in neverjetnim metom z razdalje. Analogija velja v avtomobilskem svetu mestnih štirikolesnih srajčk, kjer je i10 ostal skoraj povsem brez konkurence – je skoraj edini v tako kompaktnem segmentu. A to nenazadnje še ne pomeni, da bi se moral podati v pokoj, saj je bil lani osvežen in je s konkurenčno vrednostjo pripravljen na boj z drugače gnano konkurenco.

Pri uvozniku so v testno floto spustili praktično najbolje opremljeni i10, ki ga je moč naročiti, le N-Line različica ga z navitim turbomlinčkom pričakovano prekaša – tako v zmogljivosti, kot videzu in seveda tudi ceni. Kakorkoli, i10 Premium je najvišji sklop rednega ne-športnega cenika. Če ga obkljukate boste v vozu prejeli 8-palčni osrednji zaslon občutljiv na dotik in multimedijo združljivo s sodobno mobilno navlako, sistem za brezžično polnjenje le-te, parkirna tipala na zadku in LED svetila nameščena prav tam. Pri uvozniku so dodali še zimski paket in pametni paket SMART. Kaj več bi v tako majhen avtomobil stežka spravili, poleg tega pa verjetno niti ne bi potrebovali, saj je i10 prvenstveno igralec za hitro ulično košarko, dolge NBA ali evroligaške dvoboje s tekanjem po celotnem igrišču raje prepušča svojim višjim klubskim kolegom.

Sam se rajši poda na potep v mestni vrvež, predvsem v uličice, ki so glede širine prej odmerjene kolesarjem in skirojem kot sodobni avtomobilski hordi. Prenovljeni i10 meri le 3,7 metra v dolžino in je tako izredno agilen med tlačenjem v majhne parkirne prostore v centru prestolnice, ki so ostali odmerjeni po JUS standardu. Prav urbana okretnost je glavna prednost Hyundai malčka, zato so mu tudi odmerili dva relativno skromna atmosferska agregata – litrski trivaljnik s 67 KM in 1,2-litrski štirivaljnik s 84 KM. Mi smo imeli v testnežu vgrajen zmogljivejši kuhalnik oktanov, za katerega se zdi, da je mali korejski mestni srajčki pisan na pločevino. Povsem dovolj igrivosti ima za sledenje mestnemu utripu in hitenju po mestnih obvoznicah, medtem ko bodo daljše avtocestne relacije manj udobne in zaradi le petih prestav visokovrteče ter hrupne. Poraba je skozi celoten test znašala 6,4 litra, medtem ko smo na normnem krogu zabeležili 6,1. Soliden zapitek za majhen atmosferski motor, ki občasno zahteva nekaj več priganjanja.

Tudi ambient je bil pravcato presenečenje, saj bosta sprednja sedeža brez težav sprejela dva višjerasla potnika, medtem ko je zadnja klop bistveno bolj prijazna do otrok in mlajših najstnikov. Hyundai i10 je izrazit mestni avtomobil, zato pretiranih udobju podrejenih elementov in dimenzij ne pričakujte. Vas bo pa z veseljem pospremil po opravkih, brezžično napolnil vaš mobilnik, vam v hladnih dneh ogrel zadnjico in ročice ter vam nenazadnje olajšal rokovanje z ohranjenimi številnimi tipkami in stikali. Priročno in enostavno.

Dober organizator igre »stare šole« zahteva nekaj vložka in tudi pri i10 je tako. Stanje na tržišču ga je postavilo na 18 tisočakov, torej za petino višje kot nazadnje. Nekaterim se zdi preveč, sam pa bom pragmatično zaključil, da je pričakovano glede na norišnico, ki smo ji bili priča v zadnjih letih. Poleg tega pa kar nekaj tisočakov manj od električne konkurence s pol nižjim dometom.

4 kulske

Fotrov kotiček

V mestno jedro na tržnico, v Tivoli za sprehod na Rožnik ali zgolj za obisk lokalne trgovine, frizerja in podobno. Kdo bi vam lahko bil boljša družba kot mestna srajčka s korejskim pedigrejem? Njegovi bencinski konkurenti so obupali, le na daljnem Vzhodu še kljubujejo trendom, saj tam zelo cenijo prostor – tako doma kot na cesti. V kolikor pa bi si poželeli mini električarja pa pri ekonomski računici dodajte še pet ali več tisočakov za manj opremljen in manj prostoren avtomobilček, ki ne omogoča res hitrega polnjenja in ima zgolj dvesto kilometrov realne avtonomije.

Že res, da vrsta mestnih srajčk z oktanskim pogonom umira, vendar dan, ko bi se i10 poslovil še ni tu!

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Mini gabariti za maksi mestne užitke.
+ Všečna dvobarvna podoba v večni črno-beli klasiki.
+ Nabor opreme je resnično zajeten glede na segment.
+ Iskriv utrip atmosferskega motorja.
+ Okrasni pokrov ob zaključki zadnjih bočnih vrat s pripisom oznake modela.
+ Tlačenje v parkirne hiše in blokovska parkirišča postane mala malica.

GRAJAMO:
– Poraba in udobje na avtocesti.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 3.670 / 1.680 / 1.480
Medosna razdalja (mm) 2.425
Prostornina prtljažnika (l) 252 – 1.046
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.057 / 1.350
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.197
Največja moč pri vrt./min. 62 kW (84 KM) pri 6.000
Največji navor pri vrt./min. 118 Nm pri 4.200
Največja hitrost (km/h) 171
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 12,6
Posoda za gorivo (l) 36
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,5
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,1
Emisije CO2 (g/km) 125
Cena osnovnega modela (v EUR) 17.060
Cena testnega modela (v EUR) 18.100
Uvoznik Hyundai Avto Trade d.o.o.
Spletna stran www.hyundai.si

 

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button