MotocikliTesti

Honda NC750X DCT

Naš naslednji »testiranec« ne potrebuje posebne predstavitve. Honda NC750X je vse od predstavitve pred sedmimi leti, eden najbolje prodajanih modelov japonskega proizvajalca in povsem jasno je, zakaj. Vseeno sem si zastavil vprašanje. Sklepanje kompromisov ali odlično razmerje med kakovostjo in ceno?

Honda NC750X je v prvi vrsti nadvse prijeten motocikel. Praktično ničesar mu ne morem zares očitati. Ne bom tajil, da mojemu načinu vožnje in mojim motorističnim preferencam pač ne ustreza, a veselja in užitka v vožnji s tem motorjem vseeno nikdar nisem hlinil. Ne govorim o tem, da je NC750X namenjen manj izkušenim ali nedeljskim motoristom.

NC750X je splošno priljubljen motocikel med vsemi, ki v vožnji predvsem radi uživajo in za to ne potrebujejo celega arzenala najnovejših elektronskih pomagal in tehnoloških novitet, ki so roko na srce, pogosto celo bolj moteči kot v pomoč. NC750X je relativno »basic« motocikel in tega mu niti ne pišem v breme. Ima vse tisto, kar motorist potrebuje za prijetno, udobno in varno vožnjo, kar pa je v resnici tudi čar motorizma.

Vseeno vedno malo okrcam agregat, saj 750 kubičnih centimetrov na papirju sploh ni malo, a 59 konjev, kolikor jih razvije se zdi precej skromna številka, za motocikel teh gabaritov. Vedeti je treba, da ima motocikel dobrih 220 kilogramov, s čimer zagotovo ni med lažjimi v segmentu. Kljub temu se lahko pelje izredno lepo, z nekaj znanja in tehnike tudi skozi ovinke kar dinamično. Že na videz, pa tudi v praksi ima celo nekaj terenskega pedigreja. Edinole ob naglem pospeševanju nisem bil ravno suveren, nisem verjel, da bo vedno skočil dovolj prožno za varno prehitevanje.

Ležernosti motocikla ne pripisujem v celoti samo lenobnosti agregata. En del gre tudi na rovaš menjalnika. Ta v primeru testnega motocikla tokrat ni bil klasičen ročni. Zdi se mi, da sem ravno zaradi samodejnega menjalnika morda izgubil tisti pravi občutek, relativno težko sem komuniciral z motorjem in cesto. Pa menjalnika z dvema sklopkama nikakor ne grajam.

Menim celo, da je vrhunski, verjetno celo najbolj dovršena komponenta celotnega pogonskega sklopa. Pretikanje med zobniki je izredno gladko, brez »skakanja«, brez kakršnihkoli motenj. Niti pri prestavljanju navzgor, niti pri prestavljanju navzdol nisem opazil kakršnihkoli nepravilnosti. Vseeno bi samodejni menjalnik na splošno odsvetoval motoristom začetnikom. Predvsem zato, ker imaš s klasično ročico sklopke precej več nadzora, predvsem ob manevriranju pri zelo nizkih hitrostih.

Takšen menjalnik z dvojno sklopko pa deluje zelo podobno oziroma kar enako kot pri avtomobilu – spustiš zavoro, rahlo priviješ ročico za plin in motocikel spelje. Če v desnici še nimaš pravega občutka, lahko pri manevriranju na tesnem prostoru, hitro pride do nevšečnosti. Podobno se lahko zgodi pri manevriranju na terenu, ki visi. Pri klasičnem menjalniku enostavno spustiš sklopko in motor se ustavi, seveda če je motor v prestavi. V primeru DCT menjalnika temu ni tako. Ko se motor ustavi, gre menjalnik v prosti tek. Obračanje na klancu se hitro spremeni v vlečenje motorja iz grabna. V pomoč je sicer ročna zavora ob levem zapestju, a je upravljanje v takšnih situacijah vseeno precej štorasto.

Odgovor na moje vprašanje ali gre pri NC750X za sklepanje kompromisov ali za res dobro razmerje med vrednostjo in ceno, je brez dvoma slednje. Kompromis običajno pomeni, da se nečemu odpoveš, da nekje drugje nekaj pridobiš. Honda temu modelu v sedmih letih ni odvzela prav ničesar. Nasprotno, ves čas so jo posodabljali, z vsakim modelnim letom je dobila dovolj, da ostaja v koraku s časom in konkurenco, ob enem pa NC750X ostaja cenovno zelo dostopen motocikel.

Rok Rabič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ dopade se mi ta podoba motocikla za “taprave dedce”
+ Preprost, a zelo pregleden LCD prikazovalnik. Takšen se mi bolj dopade od zapletenih displejev s celim kupom informacij.
+ ima vse, kar imajo veliki. Od “plina preko žice”, do različnih voznih programov
+ zanimiva se mi zdi postavitev rezervoarja za gorivo. Ta je pod zadnjim sedežem, spredaj pa je velik prostor za prtljago.
+ cena
+ DCT menjalnik. Vrhunski.

GRAJAMO
– čeprav je letos shujšal, je NC750X še vedno relativno težak motor
– “švoh” agregat

Vrsta agregata Tekočinsko hlajen, 4-taktni, 8-ventilski, vrstni dvovaljnik, SOHC
Prostornina (ccm) 745
Največja moč pri vrt./min. 43 kW (59 KM) pri 6750 vrt./min.
Največji navor pri vrt./min. 69 Nm pri 4750 pri vrt./min.
Zagon Elektronski
Vbrizg goriva Elektronsko
Medosna razdalja 1535
Menjalnik 6-stopenjski DCT, samodejni z dvojno sklopko
Višina sedeža (mm) 800
Teža (kg) 224
Posoda za gorivo (l) 14
Pnevmatika spredaj 120/70 ZR17
Pnevmatika zadaj 160/60 ZR17
Najvišja hitrost (km/h) cca. 190 km/h
Cena testnega motocikla (v EUR) 8790
Uvoznik AS Domžale Moto center d.o.o.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button