Primerjalni testiTesti

Honda NC700D Integra ABS DCT vs. Honda FJS600A Silver Wing ABS

Dvokolesna potuha

Skuterji so se mi nekako priskutili (zanimiv izraz) že dolgo tega. Mali, pisani, kričeči, brez vzvoda za sklopko, s ”šajtrgastimi” kolesci, z glasnimi predelanimi izpuhi, ki najbolj razgrajajo ravno v poletnih soparnih dnevih okrog štirih zjutraj, ko navihano križarijo pod vašim spalničnim oknom. Prezir je še dopolnilo neumorno ”jamranje” pri pospeševanju, ko nikdar nisem bil čisto prepričan, ali se bo zlodej razletel ali je zgolj vesel višjih vrtljajev.

Kakorkoli, leta so minevala, moj gnev do dvokolesnih ”sesalcev” je ostajal uporno nedotaknjen, ko so se tekom evolucijskih let pojavile malce bolj napredne podvrste – večje, z normalnimi kolesi, spoštljivim zvokom in nič kaj pubertetniško optiko, podvrsto pa so poimenovali z imenom maksiskuterji.

Strasti so se malce umirile, pa vendar je sedaj dokaj pogosta dilema, ko se ti takšnale reč pripelje naproti in do zadnjega nisi gotov ali bi zlomka po motoristično pozdravil ali ga po skuteristično zgolj ošvrknil s pogledom… ja …

Nedavno tega smo dobili na posodo dve Hondini kreaciji – Hondo NC700D Integra in Hondo FSJ600A Silver Wing. Kaj za vraga imata poleg dveh koles skupnega Srebrnokrili maksiskuter in na videz skorajda povsem običajni ”integralni” motocikel?

Oba premoreta ročno zavoro in oba sta skrajno primerna za neljubitelje sklopke in/ali ljubitelje lakastih čeveljcev, urbano naravnane humanoide, ki na dvokolesnike bolj gledajo kot na praktična prevozna sredstva, kakor na orodja za sproščanje in iskanje notranjega miru. In prav nič jim ne zamerim.

Hondina Integra sledi zgledu italijanske konkurence in je zanimiv hibrid med skuterjem in polnokrvnim motornim kolesom. Skrajno primeren za motoriste začetnike … ali morda povratnike. 670-kubični dvovaljnik proizvede presenetljivo poskočnih 38 kW. Povsem dovolj za avtocestno enakopravnost in serpentinaste uživancije, obenem pa s ”tovornim” prostorom pod sedežem olajša vsakodnevne opravke.

Honda Silver Wing je zasnovana malce drugače. Kot nakazuje že ime, gre bolj za potovalno zastavljen maksiskuter. Ugodna vetrna zaščita, umetelno ”zašiljeno” delovno okolje, prostoren prtljažni prostor, ki brez težav sprejme dve čeladi, 582-kubični dvovaljnik s 37 kW pa 250-kilogramski ”Baby Wing” poganja povsem solidno.

Oba testna primerka sta opremljena z ABS-om in samodejnim menjalnikom, le da gre Integra tu še korak dlje – Hondini inženirji so ji namenili ”dvosklopčni” DCT  menjalnik. Zadevščina lahko deluje povsem samodejno, polsamodejno, premore pa celo športni modus. Rezultat – preprosto rokovanje, udobna in poskočna vožnja ter ugodna poraba goriva, ki s štirimi litri prekaša marsikaterega 50-kubičnega sorodnika.

Po drugi strani pa Silver Wing mami in razvaja z večjo mero potovalnega udobja, boljšo vetrno zaščito, brezstopenjski menjalnik in večjo mero praktičnosti. Če povzamem – če se vam s klasičnimi menjalniki ne da ubadati, kljub temu pa ste po srcu šprotnik, posezite po Integri, če ste bolj ležerni in uživate v umirjenih križarjenjih po slikovitih magistralkah … v dvoje, pa bo za vas pravšnja izbira Silver Wing.

V obeh primerih boste posvojili sodobno zasnovan in okolju prijazen motocikel, za katerega se ne bo potrebno vedno tlačiti v usnje ali obuvati toplih motorističnih škornjev. Do bližnje trgovine bo dovolj že polintegralna čelada in natikači.

Da vam še malce otežim vašo izbiro: oba testna motocikal veljata natanko 8.890 evrov. No, če bi izbiral jaz, bi zavoljo praktičnosti in vsestranske uporabe mogoče izbral Silver Winga … povsem subjektivno, seveda.

Aleš Majerič
foto: caranduser.com

Tehnične karakteristike NC700D Integra          FJS600A Silver Wing

Vrsta agregata tekočinsko hlajeni, 4-taktni, 2-valjni-vrstni, 8-ventilski tekočinsko hlajeni, 4-taktni, 2-valjni-vrstni, 8-ventilski
Prostornina (ccm) 670 582
Največja moč pri vrt./min. 38,1 kW (51,80 KM)/6.250 vrt./min 37 kW7000 vrt./min
Največji navor pri vrt./min. 62 Nm/4.750 vrt./min 54 Nm/5500 vrt./min
Zagon električni električni
Vbrizg goriva elektronski elektronski
Mere dolžina/širina/višina (mm) 2195/790/1440 2275/770/1430
Medosna razdalja (mm) 1525
1595
Menjalnik avtomatski z dvojno sklopko avtomatsk V-Matic
Višina sedeža (mm)
790 740
Teža (kg) 238
229,6
Posoda za gorivo (l) 14,1 16
Pnevmatike – spredaj 120/70-17 120/80-14
Pnevmatike – zadaj 160/60-17 150/70-13
Največja hitrost (km/h) 190 170
Cena testnega motocikla (v EUR)  
8.890
Uvoznik AS Domžale, d. o. o. AS Domžale, d. o. o.
Spletna stran www.honda-as.com www.honda-as.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button