MotocikliTesti

Honda CRF1100A Africa Twin (2020) ENDURO

Multipraktik

Tudi če bi imela možnost testirati novo tagajstno CBR–ko, bi se najbrž vseeno bolj veselila testa Afrike. Odkar sem splezala na prvo zame ‘preveliko kobilco’ in ugotovila, da je stvar REEES zabavna, je Africa Twin eden od motociklov, ki sem si jih najbolj želela pod sabo.

Tovrstni način razmišljanja je težko razumeti, če nisi svež motorist s 164 cm višine in omejeno fizično močjo, zaradi česar ti že tako večina motorjev predstavlja izziv. Ko pa začneš izzive enkrat premagovati, se odpre nov svet.

S tole Africo se definitivno odpre nov svet! Vedno bolj mi je jasno, da motociklov med sabo enostavno ni mogoče primerjati. Vsak ima svojo dušo in vsak išče svojega partnerja – kot v ljubezni, ni vse za vsakogar. Ta avanturistka me definitivno ni pustila ravnodušne. Sicer v osnovi nisva imeli najlepših možnih pogojev za druženje, kot da se je svet zarotil proti nama, ampak zato je bila najina avantura še toliko slajša! Da, zelo sem se je veselila in ni me razočarala. Take imam najraje!!!


Ker se vedno spotaknem ob višino, se bom tudi pri najnovejši izvedenki tega kultnega motocikla. A morda na nekoliko drugačen, še meni nepričakovan način. Od vseh previsokih kobilic mi je bila Africa Twin najenostavnejša. Že v katalogu trdijo, da je manjša, ožja in lažja. In ne preostane mi drugega, kot da se strinjam. Podpišem! Kljub večjemu in močnejšemu Euro5 agregatu in boljši opremi je namreč lažja za kar 5 kilogramov. Tudi vizir je nižji, krmilo pa 22,5mm višje za lažjo vožnjo sede ali stoje, sedež pa je občutnih 40 milimetrov ožji za lažje doseganje tal in oblikovan za lažje gibanje naprej in nazaj.

Pri 164 cm visokem dirkaču se za obvladovanje kateregakoli motocikla zares pozna vsak milimeter. Seveda je možno tudi po naročilu dobaviti nižji 825-845 milimetrov ali višji 875-895 mm sedež. Vsekakor mi je bila tale Africa od vseh motociklov tega ranga najlažja za ‘preplezat’ in dvignit z mesta pa speljat, tako po domače.


Navdušila me je tudi njena ciklistika, ki sem jo ravno zaradi nenormalnih vremenskih pogojev dodobra izkusila. Prevozili sva vse od sončne Primorske, hitrih avtocest pa do stoletnih nalivov in celo točo sva našli tam na Črnem kalu. Ampak v vseh omenjenih razmerah jo lahko samo potrepljam in pohvalim. V vseh pogojih sem imela v Africo popolno zaupanje. Na avtocesti se je izkazal večji agregat s 1.084 kubičnimi centimetri, ki zdaj zmore 75kW (102 KM) / 7,500/min in 105 Nm / 6,250/min. Primerno sta dodelana tudi menjalnik in sklopka. Pohvali se s tristopenjskim sistemom proti dvigovanju prednjega kolesa, ki pa ga lahko bolj kaskadersko naravnan motorist tudi popolnoma izključi.

Za izredno vodljiv in zaupanja vreden motocikel se je Africa Twin izkazala tudi po nalivu. Kar gre vsekakor zahvala sedemstopenjskemu sistemu proti zdrsu zadnjega kolesa HSTC, protiblokirni zavorni sistem Cornering ABS, Throttle By Wire sistemu plina (TBW) in še in še! Ni skrivnost, da sem v osnovi nekoliko proti preveč elektronike, ampak v takih razmerah pride pomoč prav. Moj enostavni analogni procesor v glavi težko obvlada nešteto gumbov in celo zaslon na dotik pri tem čudu elektronike. Moji možgani tega enostavno niso zmogli.

Revolucionarni barvni TFT-zaslon na dotik velikosti 6.5 palcev sicer omogoča nadzor nad vsemi sistemi motocikla. Vključuje tudi Apple CarPlay, ki omogoča prikaz in uporabo iPhona preko zaslona na dotik. Tako lahko uporabljate tudi različne aplikacije za navigacijo. Bluetooth povezava omogoča prostoročno upravljanje telefonov iPhone ali Android preko stikal na levem krmilu. Zaslon na dotik lahko upravljate tudi z rokavicami. USB vtičnica se nahaja ob zaslonu.

Nimam nič proti novodobnim pomagalom in osnovnim načinom vožnje, ki jih lahko enostavno na večini motociklov hitro zamenjamo s pritiskom na en gumb. Jaz sem bolj tipa: obrnem ključ in peljem. Najraje se na motociklu zanašam na svoje sposobnosti. Te sposobnosti pa so hitro okrnjene, če se posvečamo xy številu gumbov in med vožnjo iščemo smernik v križišču. To se mi res ni še nikoli zgodilo. No, osnovni štirje načini vožnje, ki na tem motociklu res pridejo prav so: URBAN, TOUR, GRAVEL in dodatno OFF-ROAD. To pa je tudi ena stvar, ki se je v kratkem času s to simpatično Hondico nisem lotila.

Brezpotja so zame še neraziskan teren. Nekje pa je le treba potegnit mejo. Moja višina in sposobnost tega trenutno nista sposobni speljat, je lahko motor še tako dober in kar kriči po dobrem makadamu. Oprosti, ne bo šlo. Več sreče prihodnjič.

Hermina Steržaj
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ ciklistika
+ agregat suveren tudi na cestni vožnji
+ zaslon na dotik

GRAJAMO
– vetrna zaščita

Tehnične karakteristike

Vrsta agregata tekočinsko hlajeni, 4-taktni, 8-ventilski, vrstni dvovaljnik
Prostornina (ccm) 1084
Največja moč pri vrt./min. 75 kW ( 102 KM ) pri 7.500/min
Največji navor pri vrt./min. 105 Nm pri 6.250/min
Zagon električni
Vbrizg goriva elektronski vbrizg PGM-FI
Mere dolžina/širina/višina (mm) 2330 / 960 / 1395
Medosna razdalja (mm) 1575
Menjalnik 6 prestav
Višina sedeža (mm) 870/850
Teža (kg) 226
Posoda za gorivo (l) 18,8
Pnevmatike – spredaj 90/90-21M/C 54H
Pnevmatike – zadaj 150/70R18M/C 70H
Največja hitrost (km/h) preko 200
Uvoznik AS Domžale Moto center d.o.o.
Spletna stran www.honda-as.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button