MiniatureTesti

HobbyDesign Singer DLS Porsche 911: Končna montaža

Iz pol izdelkov, ki so nastali v vseh dosedanjih prispevkih, bomo v tokratnem prispevku prikazali, kako z uporabo lepila, barv različnih odtenkov, nekaj spretnosti in potrpljenja dobite končni izdelek, ki bo prava paša za oči.

Sestavni deli pripravljeni na končno montažo

Po navadi je končna montaža najbolj sproščujoč del izdelave makete, vendar to ne velja v primeru maket Alpha Model oz. Hobby Design. Pri teh maketah je zaradi načina pritrjevanja koles in pa stekel, ta del najbolj stresen in zahteva največ potrpljenja. Čeprav je prileganje sestavnih delov pri maketah prej omenjenih proizvajalcev na najvišji možni ravni, pa so ravno kolesa in stekla ena izmed najslabših v svetu maketarstva, vendar ne zaradi pomanjkanja detajlov, ali premalo prosojnih stekel, temveč zaradi načina nameščanja obeh omenjenih komponent. Ampak do tega dela še pridemo, najprej sproščujoč del končne montaže.

Najprej s pomočjo Tamiyinih barv in različnih čopičev pobarvamo strop makete z mat črno barvo (Tamiya XF-1) in ozadje zadnjih luči z imitacijo kroma (Tamiya X-11). Sledi sestavljanje in montaža sprednjih smerokazov, kateri v primeru DLS-a služijo tudi kot zračniki za sprenje zavore in sestavljanje in montaža žarometov. Kot že omenjeno, je prileganje vseh sestavnih delov vrhunsko in pri natančnem pozicioniranju stekel na reflektorje žarometov sta nam v pomoč dva utora, s katerimi zagotovimo pravilen kot in obliko žarometov.

Sestavljena in nameščena sprednja smerokaza z odprtinami za hlajenje zavor

Za tem namestimo zadnji par luči, ki tako kot sprednja žarometa hkrati služi kot zračnik, v tem primeru za odvajanje toplote od Williamsovega pogonskega sklopa. Zadji luči imata prav posebno obliko in sta tudi v primeru makete vsaka sestavljena iz kar sedmih sestavnih delov.

Ko namestimo vse svetlobne elemente naše makete, sledi končna montaža notranjosti v karoserijo avtomobila. Kot je bilo omenjeno v prispevku o izdelavi notranjosti, se večina sestavnih delov namesti neposredno na školjko avtomobila. Tako najprej namestimo oba vratna panela, zatem sledi nameščanje zadnje klopi z vgrajeno zaščitno kletko, sledi dokaj neugodno nameščanje armaturne plošče in za konec še združitev “šasije” in karoserije. V primeru Hobby Designa oz. Alpha Model maket je pritrjevanje teh dveh elementov rešeno z uporabo vijakov, kar pomeni da bi v teoriji na željo kakšnega radovednega pogleda v prihodnosti razkrili vse detajle, ki so narejeni v notranjosti avtomobila.

Na tem mestu na kratko ponovno omenimo lepilo, ki ga uporabljamo za izgradnjo maket narejenih iz smole in kovine. To je posebno, za prozorne in barvane sestavne dele, varno sekundno lepilo BSI (Bob Smith Industires) Super Gold +, ki ne pušča nikakršnih hlapov, je povsem brez vonja, a hkrati izredno hitro in močno.

Kljub vsemu smo prišli do prvega manj prijetnega opravila: nameščanja koles. Čeprav na prvi pogled izgleda nameščanje koles na karoserijo sila preprosto pa je ta del eden izmed bolj zahtevnih. S pomočjo nekakšnih kvadrov na katere so pritrjene zavore skupaj s platiščami in gumami, sicer dokaj hitro nastavimo kolesa v center kolotekov, vendar kot in širina kolotekov sta povsem prepuščena izkušnjam in občutkom maketarja. S precej potrpljenja, popravljanja in nastavljanja nekako dosežemo želn položaj posameznega kolesa in tako nameščena kolesa brez obremenitve teže makete pustimo, da se lepilo strdi in doseže polno lepilno moč.

Ko namestimo kolesa v naslednjem koraku namestimo še sprednji in zadnji difuzor in postavimo maketo prvič na svoja kolesa.

Sledi še drugo, tokrat še manj prijetno opravilo: nameščanje stekel. Ponavadi so stekla v svetu avtomobilskega maketrastva tlačno brizgana v potrebno obliko, pri tokratni (in pri vseh maketah Alpha Models oz. Hobby Design), pa so stekla narejena (sicer vnaprej razrezana z laserjem in s pobarvanimi robovi) iz acetatne folije. Acetatna folija sicer ponuja izjemen, skoraj steklen videz in prosojnost, ima pa eno slabo lastnost, in sicer to. da je dvodimenzionalno. S tem razlogom je nameščanje stekel poseben izziv, katerega se je najbolje lotiti na način, da steklo najprej pritrdimo na eni strani, pustimo lepilo, da se povsem posuši in ga potem napnemo (oblikujemo) na drugo stran ter ga v poziciji držimo tako dolgo, da se lepilo povsem posuši (v primeru prej omenjenga lepila je to približno 15 sekund). Glede na oceno zahtevnosti, smo se tokrat najprej lotili nameščanja zadnjega stekla, kot intermeco pri montaži stekel namestili nekatere zaščitne mrežice za zračne odprtine in zaključke izpušnega sistema, nato pa smo se lotili montaže sprednjega vetrobranskega stekla. Nazadnje, tudi z razlogom, da lahko iz notranje strani makete držimo sprednje in zadnje steklo na A oz. C stebričkih avtomobila sprednjih stranskih stekel.

Vse korake končne montaže makete si lahko ogledate v tokratnem video prispevku:

 

S temi koraki se hitro bližamo koncu, namestimo še pokrov odprtine za dolivanje goriva, okenske obrobe iz krtačenega aluminija, pokrov odprtine za dolivanje olja, kovinski brisalec vetrobranskega stekla, kljuki in nazadnje še vzvratna ogledala.

Po vseh teh korakih maketo na hitro očistimo morebitnih prstnih odtisov in kot piko na i namestimo sprednji in zadnji emblem.

In smo končali! Kot zanimivost, za končanje vseh opisanih in videnih postopkov je bilo potrebni dobrih 60 ur dela, če je bilo vredno, pa lahko presodite v naslednjem in s tem zadnjem prispevku o izgradnji Singerja DLS, ko vam pokažemo končni izdelek.

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

 

 

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button