AvtomobiliTesti

Ford Puma 1.0 EcoBoost MHEV 114 KW AT Vivid Ruby Edition

Redka in cenjena, kot rubin

Že res, da so božično-novoletni prazniki že nekaj tednov za nami, pod streho smo spravili tudi valentinovo, vendar za darila pravzaprav nikoli ni prezgodaj ali prepozno. Nekateri osebki so veseli pozornosti in prav je tako, so pa tudi takšni, ki praznično vzdušje radi kombinirajo s precej dražjimi pokloni – avtomobili recimo. To velja predvsem za zbiratelje oziroma ljubitelje določenih znamk in njihovih modelov, in ko beseda nanese na novodobno Pumo iz Fordovega krdela, lahko pričnemo obračati prve strani povesti o Vivid Ruby Edition preobleki.

Pri modrem ovalu so jo pripravili, da bi v modelno paleto sicer že tako priljubljenega SUV-ja vnesli še tisto nekaj več. Nekaj, kar bo kradlo okoliške poglede, predvsem pa dvignilo zanimanje tistim, ki so pripravljeni odšteti nekaj več cvenka za ekskluzivno oblikovan voz. Kaj točno je na tem modelu tako interesantnega?

Začnimo pri karoserijski barvi, ki je nekakšna evolucija že znane Hot Magenta. Vivid Ruby je zasnovana tako, da je ponoči videti globlja, temno rdeča, ob dnevni sončni svetlobi pa zasije v bleščečih rubinastih odtenkih. Po besedah Forda je tako videti kot pravi štirikolesni dragulj. Za nekaj kontrasta poskrbi sijajno črna streha, ki je lahko v primeru izbire druge karoserijske barve tudi bela, celoten paket pa zaokrožijo posebna 18-palčna strojno obdelana lita platišča. Sem že izustil, da je Vivid Ruby Edition nastala na plečih športne ST-Line X opreme, ki v katalogu velja za najbogatejšo? To je pomemben podatek, ko debata zavije v notranjost vozila …

Tam domuje športno usnjeno oblazinjenje z dvojnimi rdečimi šivi, Bang & Olufsen ozvočenje z desetimi zvočniki za audiofilsko razvajanje stremenca, nakovalca in kladivca in naštetemu podobni premijski elementi, medtem ko Vivid Ruby Edition na vse skupaj doda še volanski obroč odet v perforirano Sensico umetno usnje z Vivid Ruby in Pearl White šivi in ravnim spodnjim delom, stopalke iz lahke litine, ogrevanje volana, prednjih sedežev in vetrobranskega stekla, električno pomična prtljažna vrata, aktivno pomoč pri parkiranju in še nekaj priročnih e-asistentov, ki so navadno predmet dodatnih opcij v večjih in prestižnejših modelih.

Pod črto je torej naša rubinata Puma močno založen avtomobil, ki pa je na voljo zgolj z enim pogonskim sklopom, in sicer litrskim EcoBoost trivaljnikom, navitim na 155 KM, ter samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama in blago-hibridno asistenco. Sila uglajena reč, vam pravim. Sam seveda kot zakoreninjen strojnik prisegam na več valjev in volumna z manj elektrike v motornem prostoru, vendar se moram ugrizniti v jezik in dodati, da so Fordovci našli odličen balans za majhnega križanca. Agregat je dovolj poskočen, da vam priveže dušo v hitrejših zavojih, medtem ko menjalnik poskrbi za svilnato gladko drsenje po mestni džungli. In Puma je doma povsod, tako med podeželskimi zavoji, kot v urbanih območjih. Da je mera polna poskrbi zavidljivo dobro nastavljeno podvozje, ki poskrbi, da je avtomobil med cestnim slalomom bolj čvrst kot prenekateri slovenski smučarski reprezentant. Vendar ne na račun bolečega skeleta na daljših poteh, kar poskrbi za še dodaten palec navzgor.

Glede žeje je stvar sledeča. Redno podenje po avtocestnem križu je terjalo v povprečju 6,8 litra, medtem ko je normni krog vse skupaj olajšal na 6,1. Glede na iskrivost avtomobila je to precej spodobna cifra, predvsem zato, ker rubinaste Pume zagotovo nismo peljali le na sprehod po modni pisti, temveč prej na dinamičen izlet.

Pravzaprav je negativna plat praktično najbolje opremljene in najlepše Pume zgolj in le samo njena cena, ki seveda poskrbi, da si jo bodo v domačo garažo parkirali le v uvodu omenjeni osebki. Torej tisti, ki bodo odšteli vsaj 27 tisočakov z vsemi popusti oziroma 33 brez njih. Testnica je zahtevala še dodatek v višini 870 evrov, koliko vrednotijo prednje LED žaromete.

4 kulske

Fotrov kotiček

Slovenci smo en poseben narod, ko pride do naročila novih avtomobilov. Vsi bi ga radi imeli, a ko se zanj odločimo, je ta navadno ogoličen kot ptice ob izvalitvi. Na kožo so nam pisani razni športni paketi, ki poudarijo videz vozila, medtem ko se za priročne in udobne elemente odloči zgolj peščica kupcev.

To bo najverjetneje rezultiralo tudi v nizki prisotnosti rubinaste Pume, ki si jo bo naročil le resnični ljubitelj tega kompaktnega Fordovega križanca. Nudi zares veliko v prav vseh pogledih, tako pri videzu kot v udobju in nenazadnje tudi dinamiki za volanom. Celovit komplet, ki bo po opremi prekašal prenekaterega plemenitega francoza in germana iz višjih »klas«.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Odločitev, da je Ford drzno lansiral tako zabeljen paket mini križanca.
+ Mojstrovina barvnega virtuoza Bojana ali kakorkoli je že ime tistemu, ki je namešal barvo.
+ Oprema, katere spisku ni konca ne kraja.
+ Zimski paket serijsko. Vem, da zim skoraj ne poznamo več, pa vendarle je »fajn« strgalo nadomestiti s tipko. In prijeti za topel volan tudi …
+ Dinamika videza, ki Pumi lepo pristoji.
+ Eleganca, ki jo rubinasta barva izžareva. Kot Tina Maze v večerni toaleti.
+ Agilnost med zavoji. To je tisto, kar vas morda kdaj prime in ženi ukradete njen voz za sprehod do trgovine. Če je vmes kak odsek hitrih zavojev, pa še toliko bolje.

GRAJAMO:
– Recimo cena, četudi nisem povsem prepričan, da bi ji glede na dobljeno prisodil minus.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.207 / 1.805 / 1.556
Medosna razdalja (mm) 2.588
Prostornina prtljažnika (l) 456 – 1.216
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.373 / 1.835
Agregat Turbobencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 999
Največja moč pri vrt./min. 114 kW (155 KM) pri 6.000
Največji navor pri vrt./min. 240 Nm pri 2.500
Največja hitrost (km/h) 200
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,7
Posoda za gorivo (l) 42
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,7
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,1
Emisije CO2 (g/km) 129
Cena osnovnega modela (v EUR) 27.051 (z vsemi popusti)
Cena testnega modela (v EUR) 27.921 (z vsemi popusti)
Uvoznik Summit Motors Ljubljana d.o.o.
Spletna stran www.ford.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button