AvtomobiliTesti

Ford Mustang Mach-E GT

Se Eleanor obrača v grobu?

So vozila kot prevozno sredstvo in so avtomobili. Tisti štirikolesniki, ki nam avtomobilistom dvignejo tako kocine kot obrvi, pospešijo utrip naše črpalke in dvignejo oktane v krvnem obtoku. Nekoč nekdaj sem po svetu hodil kot zaprisežen ljubitelj nemške športne znamke, ki pri svojem paradnem konju skozi desetletja njegovega obstoja ne slovi po oblikovnih revolucijah, temveč ostaja pri zacementirani podobi. In meni je bilo tako povsem prav.

Osnovno in srednješolsko štirikolesno ljubezen sem venomer negoval in ob sicer redkem srečanju z žabastim nemcem, kot so ga posmehljivo označili nevoščljivi ljubitelji »špagetarjev«, sem glavo obračal skoraj (skoraj!) bolj kot za sovrstnicami.

Skozi leta človek zori, se razvija in s tem tudi njegov okus. Torej tudi dečko s prečko nekoč preide mejnik, ko zamenja svoj glasbeni repertoar in slog oblačenja, morda preide tudi v novo prijateljsko družbo. Sam sem k sreči vse to vsaj deloma ohranil, medtem ko sem avtomobilsko katarzo doživel nekega spomladanskega dopoldneva v Lescah, kot udeleženec premiere takrat svežega Ford Focusa RS.

Resnično čedna reč, saj je vse kolege novinarje vžgala kot šibice, sam pa sem se takrat naletel na povsem drugo simpatijo. Ob bok Focusa RS so namreč postavili ravno tako novega Mustanga GT. Torej, ali 2,3-litrski štirivaljnik z dihalnim aparatom ali atmosferskih pet litrov in osmak? Dilema, ki zame to ni.

Na asfaltu sicer manjše letališke steze na Gorenjskem se je tako v moj oktanski DNK zasidral ameriški mišičnjak s konjičkom namesto modrega ovala. Bil in še vedno je avtomobil za dedca, ki ob refrenu komada Ram Jam – Black Betty žge vseh osem valjev skozi odprto in od vročine razbeljeno cesto. Dame od nekdaj sodijo zgolj na sovoznikov sedež in ne, ne opravičujem se vsem bralkam, tako pač je – še danes.

Na podlagi mojega emocionalnega izliva v prejšnjih povedih si lahko predstavljate kako me je »usekalo«, ko so pri Fordu prvič po 55 letih napovedali prihod novega člana druščine in za povrh še električno podkovanega – Mustanga Mach-E. Ga ni kiropraktika ali fizioterapevta, ki bi izravnal vse vozle in krivine mojega organizma v tistem trenutku. Vendar so bile vse tegobe povsem odveč. Ok, v večini odveč.

Za začetek bom okaral Američane, da so vozilo sploh poimenovali Mustang Mach-E. Lokalni fajmošter bi jim naložil nemalo molitev v znak storjenega greha, kajti Mustang je pač le en in edini. Še tisti EcoBoost štirivaljnik mu ne pristaja, kaj šele popolnoma električni pogon. Mustang Mach-E ni športni kupe ali roadster temveč nekakšen rahlo dvignjeni križanec z linijo kupeja – sila sodobna reč, kot se za električni pogon spodobi. V Mustangu Mach-E namreč povsem spodobno sedijo do štirje odrasli osebki s 402 litroma prtljage v nahrbtniku in 81 litri v nosu vozila. In kako odprete vse poti v sofisticirano digitalizirano elektro mišico? S ključem, s pritiskom na gumb, preko aplikacije ali preko številčnice na voznikovih vratih. Domiselno, nekaj nevsakdanjega in zagotovo ne dolgočasno.

Preskok v napredno sedanjost se nadalje izraža v ambientu. Izstopa po Tesli povzet ogromni osrednji zaslon, ki ima v dnu nameščen vrtljiv gumb za nastavitev glasnosti. Da nažgete rock, ko si vaša duša zaželi nekaj sproščenih trenutkov iz kvalitetnega Bang & Olufsen ozvočenja ali, ko dušno melodijo hipoma ubrzdate, saj vas sled neslišnega pogona okolica med žganjem električne kitare gleda z zgražanjem (in zavistjo!). Uporaba osrednjega zaslona hitro postane intuitivna in ima logično zasnovo, zato pretiranega obremenjevanja možganskih celic ne gre pričakovati.

K sreči so Fordovci navkljub izraziti digitalizaciji pri življenju ohranili nekaj gumbov in stikal, ki pa so posejana kot korenček na babičini gredi – malo tu in malo tam. Vsaj na našem vrtu je tako, za vas ne vem. Voznikov informacijski zaslon je proti osrednjemu bratu pravcati palček, vseeno dovolj pregleden in nazoren, le več osebnostne prilagoditve bi lahko nudil. Manjša zamera gre volanskemu obroču, ki je praktično enak tistemu v klasičnem družinskem Focusu recimo. Preveč povprečno za tako uporniški voz.

Pojdimo tja, kjer se pri Mustangu vedno vrti debata – okoli pogona. Američani gredo po sistemu »Go big or go home!«, zato so v pod karoserije Mustanga Mach-E GT namestili 88 kWh zajetno baterijo, ki krmi dva elektromotorja s skupno močjo kar 358  kW (487  KM). Pri modrem ovalu so šli na vse ali nič in če kaj, potem se morajo pod kolesi Mustanga ne glede na pogonski derivat kuriti gume – in se, morda celo prehitro. Ob speljevanju z mesta vas ujame zgolj močno navita nemška limuzina z osmimi valji, pa tudi na krajših ravninah se bo morala pošteno prepotiti, da bo kos električnemu konjičku z le 3,7 sekunde do 100 km/h.

Sistem omogoča tri vozne profile, ki sami sugerirajo njihovo rabo. Osnovni je Active za nekaj žlic vsakodnevne dinamike, sledita umirjeni Whisper za ležerno pohajkovanje po urbanih predelih ali ob dežju ter najbolj poskočen Untamed, ki z vajeti spusti prav vso uporniško čredo mustangov. Pri Active in Untamed nekaj promilov adrenalina prispeva še korekten in popolnoma nevsiljiv generator zvoka. Čeprav je kot umeten fikus v sobi, vseeno naredi razliko – in verjemite mi, to mi gre težko z jezika, kajti sam bom vedno ostal uporniški zagovornik pristne simfonije valjev.

Krma tako številčne in skoraj 2,4 tone obremenjene črede nikakor ni predmet varčne ekonomije, zato ne pričakujte galopa ob kruhu in vodi. V svojo beležko sem zapisal sledeče: Poraba na avtocesti sredi zime znaša pogoltnih 31 kWh na stotero kilometrov, kar omogoča le 240 prevoženih kilometrov brez kanila v akumulator, medtem ko kombinirana lakota na normnem krogu pade na bolj sprejemljivih 23 kWh. Če ste res nežni, čeprav ne vidim nobene potrebe po varčevanju stopalke za plin, boste prešli na konkurenčnih 17 kWh in znatno več avtonomije.

To vam bo odprlo Zoom, Webex ali Teams druženja z zapriseženimi cestnimi elektrofili, ki tekmujejo čigar avtomobil porabi manj kot otroški skiro in dnevni »updejt« na katerih zastonjskarskih polnilnicah še točijo elektrone. Vendar vi, kot lastnik ali lastnica Mustanga Mach-E zagotovo ne sodite v to čredo, kajti v domači garaži vas pričakuje neobrzdani avtomobil, ki kar kriči po asfaltni akciji. Ko ga boste vendarle zapeljali v stajo bo srkal največ ali 11 kW AC ali 150 kW DC električne energije.

Verjetno ste v celotni zgodbi pričakovali še kak pelin v pijači. Ta se izkaže na blagajni, saj za Mach-E GT-ja v vsej svoji veličini zahtevajo reci-piši 95 tisočakov in pol. Kot olajševano okoliščino lahko navedem polno opremljenost, ki ji lahko spremenite le še karoserijsko barvo in platišča, vse ostalo je nabito polno kot poletne počitniške kapacitete na hrvaški obali. Ni poceni, vendar hej, je kateri električar sploh ugoden? Zakaj bi bil potem napreden, uživaški in uporniški Ford Mustang Mach-E GT?

4 kulske

Fotrov kotiček

Prvo kurjo polt mi je s svojo podobo in zvokom povzročila ena in edina filmska Eleanor, ki jo je Randall “Memphis” Raines v podobi Nicolasa Caga priganjal skozi ulice Long Beacha. Njegov neukročen štirikolesni ideal sem za hip ali dva podoživel ob v uvodu orisanem srečanju z Mustangom GT v Lescah in ga pošteno nadgradil z enotedenskim druženjem TUKAJ. Vožnje z Mach-E se nisem niti pol toliko veselil, saj sem bil prepričan, da se Eleanor s celotno karoserijo ne zgolj gumami obrača v svojem grobu. Kako napak sem imel, kot triletni malček, ki mu mama ne kupi želene igrače.

Ford je z Mustangom Mach-E stopil v novo električno dobo. Ta prav tako prinaša odprto cesto, brezskrbnih 200 kilometrov vožnje in daljše postanke v motelih (s polnilnico). Za rezime te pripovedi se moram posuti s pepelom in požreti svojo kritiko – tudi Mach-E GT si zasluži svoje mesto v Mustangovi čredi. Nudi točno to, kar ameriški konjiček predstavlja – svobodo, sodoben pristop in neukročen pogon, le da je vse skupaj prilagojeno vstopu v novo avtomobilsko ero. Kljub elektriki, družinski rabi in neklasični obliki bo zagotovo budil emocije kot njegov epski sorodnik, vi pa nikar ne pozabite na »leder« jakno in aviatorke, ko sedete v njegovo sedlo.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Sodoben videz križanca z evidentno pripadnostjo Mustangovi čredi.
+ Zadnje luči. Kot jih zagledate v temi ne ostanete ravnodušni.
+ Udobje in prostornost. Nova dimenzija sodobnega Mustanga GT.
+ Samosvoj pristop k odpiranju vrat vozila s številčnico na čelu.
+ Napredna digitalna tehnika zasnovana na Mustangov način.
+ Proži emocije, kot njegov klasičen sorodnik, kar uspe le peščici električarjem.
+ Serijska oprema je praktično skoraj vsa oprema, preostanejo le še ne ravno poceni bonbončki.
+ Še vedno zadek nekoliko poplesava ob odločnem vihtenju vajeti, saj je zadnji e-motor močnejši od sprednjega.
+ Tudi Mach-E je divji mustang in izstopa od uglajene germansko-romanske električne konkurence.

GRAJAMO:
– Poraba. Sam je sicer sploh ne bi pisal kot minus, ker pri tovrstnih vozilih ta ne igra prav nobene vloge ob nakupu.
– Cena. Slednja ima vlogo, žal prepomembno, da bi Mustanga Mach-E lahko večkrat ugledali na podaplskem asfaltu.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.743 / 1.881 / 1.623
Medosna razdalja (mm) 2.984
Prostornina prtljažnika (l) 402 + 81
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 2.348 / 2.717
Elektromotor Trifazni sinhroni 400V
Največja moč 358 kW (487 KM)
Največji navor 830 Nm
Največja hitrost (km/h) 200 km/h
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 3,7
Kapaciteta baterije (kWh) 88 kWh (neto)
Doseg (kombiniran režim) 490 km
Poraba (kombiniran režim) 21,2 kWh
Poraba na testu 23 kWh
Cena osnovnega modela (v EUR) 85.800
Cena testnega modela (v EUR) 96.750
Uvoznik Summit Motors Ljubljana d.o.o.
Spletna stran www.ford.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

6 komentarjev

  1. Saj ne vem, ali naj pozdravim to odlocitev forda ali naj se drzim za glavo. Izgleda kul. Ampak elektrika? Come on!

  2. Pri fordu imajo podobn nacin kot pri renaultu. Tole zagotovo ni mustang, kot espace ni vec espace.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button