AvtomobilizemNovice

Ford Focus je le dočakal svojo prenovo

Medživljenska posodoboitev prinaša naprednejšo tehnologijo in več sloga.

Ford je v lovu za konkurenco konkretno prenovil svojega prodajno pomembnega člana, ki je poleg najhitreje opaznega novega sprednjega dela prejel številne tehnološke nadgradnje, kar ga bo ohranjalo privlačnega še nekaj let, preden ga bo povsem verjetno zamenjalo nekaj električnega.

Ker gre za osvežitev nekje na polovici življenjske dobe modela, so se zadeve lotili dokaj konkretno. Čisto na novo so začrtali sprednji del avtomobila, sedaj z bolj zašiljenima žarometoma v LED tehniki, ki je sedaj standardna pri vseh stopnjah opreme, nova je maska in rahlo so zatemnjene luči na zadku. Kar se tiče sprednje maske, se le-ta tako kot pri prenovljeni Fiesti spreminja glede na izbiro opreme, lahko je očrnela ali kromirana, različni so vzorci. Na listi nivojev opreme ostajata premijski Vignale in postavnejši terensko usmerjen Active.

Druga izstopajoča noviteta poleg obraza je ogromen 13,2-palčni sredinski zaslon v kabini, največji v tem segment. Poleg svojih dimenzij se pohvali s posodobitvami preko spleta, da ne bo hitro zastaral in najnovejšim operacijskim sistemom SYNC4, ki predstavlja uporabniku prijaznejši vmesnik ter naprednejši sistem glasovnega upravljanja. Kot pričakovano, sta storitvi Apple CarPlay in Android Auto standardni.

Na področju varnostnih pomagal je najodmevnejša novost sistem prepoznavanja mrtvega kota, prvič nameščen na Focusa, prav tako lahko sedaj v primeru vleke prikolice vnesemo njene mere in sistem pri delovanju upošteva dodatno površino na vozišču.

Pod motornim pokrovom večjih sprememb ni, ostaja izbira bencinarjev, blago-hibridno podprtih in dizel. Ponudbo bo otvoril litrski EcoBoost bencinar s 100 KM in šeststopenjskim ročnim menjalnikom, enak motor v močnejši konfiguraciji premore 125 KM. Edina dizelska opcija ostaja 1,5-litrski EcoBlue s 120 KM, ekskluzivno z osmestopenjskim samodejnim menjalnikom in odlično porabo le dobre štiri litre. Zadnji par v ponudbi je 48-voltni blago-hibridni v sodelovanju z litrsko EcoBoost enoto. Zmogljivost teh dveh ekološko osveščenih modelov je odmerjena pri 125 in 155 KM, menjalnik je standardno ročni, prvič sta oba na voljo tudi s sedemstopenjskim Powershift samodejnim menjalnikom.

Stvari zaključujemo v prtljažnem prostoru, ki je glavna prednost karavanske oblike, ki je sicer deležen enakih novitet kot kombilimuzinski model. Ustvarjalci so poslušali glas kupcev in v notranjosti zamenjali preproge, dodali dvojno dno prtljažnika z dvema ločenima prostorčkoma in posebno oblogo za enostavno čiščenje ob prevozu umazanih predmetov ali štirinožnih kosmatincev.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button