Nasveti in varnostPnevmatikeTestiV razmislek

Dolgi test (3.del): Michelin Cross Climate 2

Od pomladnega snega, nepreglednih nalivov do vročinskih valov.

Zavedanje pomembnosti pnevmatik je pri slovenskih voznikih še vedno precej nizko. Večina je mnenja, da bo novo vozilo v kombinaciji z izpiljenim znanjem vihtenja volana rešilo vsakršno zagato.

A tisti, ki smo se v kakšni že znašli, vemo, da so pnevmatike ena izmed ključih reči na slehernem avtomobilu. Seveda je pomembna tehnična izpravnost vozila kakor tudi solidno znanje cestno prometnih predpisov, vendar stare, nepravilno hranjenje ali celo poškodovane pnevmatike, so lahko zelo nevarne na cestišču. Tudi če prihajajo od proizvajalca z znanim imenom.

Namenoma sem uvod zapeljal naokoli, kot mačka okoli vreče kaše, saj želim predstaviti trenutno stanje med slovenskimi vozniki, ki gre v baru nekako takole: ”Kaj boš ti meni solil pamet, da so celoletne gume boljše kot moje ********, pa čeprav so že malo stare in obrabljene!” In ker sem sam v mladostnih letih tudi delal pri vulkanizerju, lahko dodam, da le redko kdo v delavnico stopi z idejo, da bi mogoče to leto zamenjal pnevmatike. ”Saj za eno leto pa še že bodo!”, je največkrat izgovorjen stavek voznikov v mesecih menjave pnevmatik (marec in november).

Izogib menjave pnevmatik vsekakor ni glavni razlog, da bi na vaše vozilo namestili celoletne pnevmatike. Definitivno je svojevrstna prednost prihranjen čas, ki se ga navadno zgubi med čakanjem na prosto dvigalo. Nekoliko manjši pa je strošek menjav, čeprav še vedno priporočam, da se ”gume” vsaj enkrat leto centrira, saj se s tem ohranja stabilen moment kolesa. V nasprotnem primeru lahko neprijetne vibracije dolgoročno poškodujejo mehanske komponente podvozja ali krmilnega sistema.

Idealna Slovenija?

Naša država je v mnogih pogledih idealna. No, skoraj. Ampak z vidika celoletnih pnevmatik, ta kritika še kako drži. Pravzaprav se po vseh regijah odvijejo vsi štirje letni časi. Seveda je njihova dolžina odvisna od lege oziroma geografskih posebnosti, ampak takšen portfelj je kot nalašč za celoletne pnevmatike tipa Michelin Cross Climate 2.

Slednje so ustvarjene z mislijo na toplejše dni, torej so nekakšne letne pnevmatike s funkcijami zimskih. Glede na to, da so zime pri nas vse milejše oziroma snežni metež traja največ en dan (kasneje so ceste že splužene), se mi nakup zimskih pnevmatik zdi vse manj smiseln. Sploh v primeru, da živite v kakšni izmed dolin ali kotlin ter vaše vozilo ne premore štirikolesnega pogona.

Kako se Michelinove celoletne pnevmatike obnesejo v snegu, sem preizkusil konec lanskega leta. Zapis najdete na tej povezavi. Zdaj pa bom predstavil izkušnje pestre polovice leta, ko smo imeli še aprila sneg, temperature pod lediščem, močne nalive ter temperature nad 35 stopinj Celzija.

Do 10.000 na leto?

Občudujem poznavalce, ki mi na komentar, da Golf vozi na celoletnih pnevmatikah pripomnijo, da so le-te v redu, če ”delaš” manj kot 10.000 kilometrov na leto. Čemu ta številka? Sam se nisem seznanil s podobno študijo, ki bi kaj takšnega navajala? Mislim, merilo za dotrajanost pnevmatik je jasno. Možje postave se bodo uprli v profil, zavarovalničarji v letnico izdelave, Facebook komentatorji pa v kilometre na leto. Zagotovo je potreben zdrav razum in menjati pnevmatike po opravljenem določenem številu kilometrov, ampak do zdaj še nisem spoznal heroja (kateri se za šankom hvali, da prevozi vsaj 40.000 kilometrov letno), ki bi oba kompleta (skupno 8 pnevmatik) zamenjal na frekvenco dveh let.

Preden se spet navežem na začetni odstavek, kjer nobena stranka vulkanizerske delavnice ne želi sleči dotrajanih pnevmatik, naj omenim, kako lepo je sesti v avtomobil in ne razmišljati o pnevmatikah.

V aprilu, ko so mnogi na jeklenih konjičkih že imeli nadete poletne copatke, je pričelo snežiti, temperature pa so se krepko spustile. Zakonodaja je jasna, zato so mnogi avtomobili bivakirali na parkiriščih, spet drugi so urno odhiteli na (ponovno) premontažo, seveda pa ni manjkalo junakov, ki so se pač enostavno na pot podali z letnimi pnevmatikami. Ne gre za to, da ne bi šlo, ampak je takšno početje sila nevarno. Za lastnika vozila kot tudi ostale udeležence v prometu.

Michelin CrossClimate 2 kljubujejo različnim razmeram na cestišču.

Z uporabo celoletnih pnevmatik se takšnim situacijam zjutraj le nasmehnete. Verjemite, da jih bo z leti še več, glede ne vse čudne vremenske pojave. Po muhastem aprilu je sledil deževni maj, s številnimi nalivi. Michelin Cross Climate 2 so se dobro znašle med vožnjo po stoječi vodi in niso izgubljale oprijema. Postano vodo zaradi asimetričnega ”smreka” profila učinkovito odvajajo, kar se lepo izkusi pri avtocestnih hitrostih. Obenem se ne oskrunita stabilnost avtomobila ter občutek pri zaviranju. Seveda vse v mejah cestno prometnih predpisov in upoštevanja preventivnih ukrepov glede na razmere na cestišču.

Junij in julij sta prinesla vročinske valove in temperature nad 35 stopinj Celzija. Če je že kdo med vami ”podaljšal sezono zimskih pnevmatik” čez poletje, potem veste, kakšen vpliv imajo visoke temperature na ta tip pnevmatik. Poleg tega, da zimska pnevmatika izgubi svoje lastnosti, se tudi na veliko obrablja ter pri daljši vožnji zaradi visokih temperatur izgubi okroglo obliko – postane jajčasta, posledica pa je neprijetno tresenje.

Visoka temperatura, nizka relacijska poraba.

Omenjenih pripetljajev s pnevmatiko Michelin Cross Climate 2, kljub ekstremnim temperaturam ni bilo. Še en dokaz, da zasnova strmi k letni uporabi, saj se dobro kosajo s cestiščem ob visokih temperaturah.

Kaj pa poraba goriva? V enem od prejšnjih dveh delov sem zapisal, da sem pripravljen ”izgubiti” kakšen deci goriva zavoljo komforta, ki ga prinašajo celoletne pnevmatike. Po več mesečnem testiranju lahko zapišem, da pnevmatike ne vplivajo na porabo goriva. Mogoče so v hladnejših dneh prihranile kakšen deci, zavoljo manjšega kotalnega upora, medtem ko se poletno povprečje vsekakor giblje v okvirih klasičnih letnih pnevmatik.

Po koncu poletnega odmora vas le še dobri trije meseci ločijo do tistega dne. Primerjava specifikacij zimskih pnevmatik, razmišljanje in iskanje najcenejših ponudnikov ter usklajevanje primernega trenutka za menjavo. Z druge strani pa je hudičevo fajn sesti v avto in se odpeljati, ne glede na to, katerega 15. v letu smo že.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

4 komentarjev

  1. Dober zapis, ampak se mi poraja kar nekaj vprašanj. Kako je s temi gumami v tujini? Kakšna je obraba profila na pol leta? Cena?

    Čeprav prepričljiv preizkus, dvomim da bi jih dal na svoj avto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button