AvtomobiliNasveti in varnostPnevmatikeTestiV razmislek

Dolgi test (2. del): Michelin Cross Climate 2

Deževni dnevi, spozka cestišča in prva večja pošiljka snega.

Razmere na slovenskih cestah so se kot nalašč poklopile s predvidenim scenarijem v zaključku prvega dela dolgega preizkusa pnevmatik Michelin Cross Climate 2. To pestro vremensko dogajanje zadnjega meseca pa je omogočilo preizkus pnevmatik v različnih situacijah.

Za pnevmatike Michelin Cross Climate 2 smo nazadnje zapisali, da so to letne pnevmatike s funkcijami zimske pnevmatike. Za lažjo predstavo, smo na uredništvu posneli fotografijo, ki po našem mnenju na najbolj enostaven način razloži vsestranskost pnevmatik Michelin Cross Climate 2. Razumejo pa jo tako ženske kot moški. Potencialno bi lahko ta fotografija postala tudi Michelinov reklamni pano za promocijo celoletnih pnevmatik.

Kakorkoli, Golf Variant obut v testne pnevmatike Michelin Cross Climate 2 je še vedno v enem kosu, kar pomeni, da so se celoletne pnevmatike dobro zoperstavile različnim cestnim razmeram. Jesensko deževje v kombinaciji z odpadajočim listjem je vselej tvegano ob zaviranjih, kakor tudi stoječa voda. Odvodnjavanje skozi profil modela Cross Climate 2 je učinkovito, saj med vožnjo čez luže ne prihaja do izgube občutka na volanu. Seveda je tukaj govora o razumni globini stoječe vode do 5 centimetrov, saj lahko večja površina že povzroči akvaplaningu oziroma ‘zalije’ avto.

Glede na izkušnje z Golfom, ki je v prejšnji sezoni imel obute tako zimske kot letne pnevmatike, vodljivost pri celoletnih pnevmatikah Michelin ni prav nič drugačna. Konec koncev karavan z litrskim bencinerjem ni ravno za dinamično vožnjo, ampak, kdo od nas vsakdanjih voznikov pa resnično vozi dinamično?

Primerjava, ki jo lahko zavedem je poraba goriva. V obdobju enega meseca se je že ustvarila slika in sicer je povprečje bližje zimskim pnevmatikam, vendar spet govorimo v decilitrih. Z enakimi dimenzijami pnevmatik testno vozilo na letnih v povprečju porabi 5,6 litra bencina na 100 prevoženih kilometrov, zimske pa zahtevajo okoli 6,4 litra na 100 prevoženih kilometrov. Pri celoletnih se povprečje giba od 6,0 – 6,2 litra na 100 prevoženih kilometrov. Vsekakor je potrebno v zakup vzeti še hladnejše dni z nizkimi temperaturami.

Sneg in celoletne pnevmatike

Zasneženo cestišče je tisto, ki voznikom zada strah v kosti. Takrat želimo imeti štirikolesni pogon in najboljše zimske gume. Ampak gremo lepo po vrsti. Štirikolesni pogon je izvrstna pomoč, vendar je delovanje odvisno od voznika. Podobno je zimskimi pnevmatikami, saj čez meje fizike pač enostavno ne gre. Vprašanje, ki sledi, je vožnja po snegu s celoletnimi pnevmatikami. Pregovorno so te pnevmatike na vozilih zgolj zato, da zadostijo zakonodaji – obvezna zimska oprema.

Sam se s to tezo ne strinjam, vsaj kar se tiče pnevmatik Michelin Cross Climate 2. Priznam, da sem v snežne razmere v začetku decembra zapeljal s cmokom v grlu, tudi zame je to bil prvinski krst s celoletnimi pnevmatikami. In veste kaj je najbolj osupljivo? Da med vožnjo pravzaprav pozabiš, kakšne pnevmatike imaš nameščene. Speljevanje s parkirišča v polni sneg, gazenje po ljubljanskih ulicah, speljevanje in ustavljanje pred križišči, … vse to Michelinke opravijo kot dostojne zimske pnevmatike. A preizkus se ni zaključil na tem mestu.

Vikend potep je peljal po snežni avtocesti na konkretno zasneženo Koroško. Višje hitrosti niso uplahnile oprijema pnevmatik s cestiščem. S hitrostjo prilagojeno razmeram na cesti, ni prihajalo do nikakršnega bočnega drsenja ali druge vrste vozniških nevšečnosti. Začel sem se spraševati, zakaj imamo toliko mnenj (pretežno negativnih) o celoletnih pnevmatikah in preizkusil še eno stvar – zapeljati v hrib po zasneženi gozdi cesti. In veste kaj, čisto solidno sem z Golfom zarajžal po njej.

Skupek različnih pripetljajev je odgovoril na mnoga moja vprašanja glede celoletnih pnevmatik. V naslednjih prazničnih tednih bom še kakšno stvar ušpičil, predvsem pa želel v varnih parametrih pnevmatike Michelin Cross Climate 2 postaviti v nelagoden položaj. Se javim naslednje leto z odgovori.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button