PnevmatikeTesti

Dolgi Test (2. del): Michelin Pilot Sport 5

Kako smo pnevmatiko doživeli po petih mesecih uporabe?

Na slovenskih cestah že lep čas opazujemo prestižne avtomobile, ki so obuti v najrazličnejše eksotične pnevmaike. Čeravno je teh nekaj milimetrov, ki se kotali po cesti, vaš edini stik s podlago, je med lastniki avtomobilov še vedno (prepogosto) prisotna miselnost, da pnevmatike niso ravno pomembne.

In konec koncev imajo prav. Vse do takrat, ko nekaj metrov razlike v zavorni poti odloča med (varno) zaustavitvijo in trkom, ali pa med življenjem in smrtjo. Tako kot v urarski industriji tudi v gumarski industriji štejejo izkušnje. Prekopirati profil, kot to počnejo na daljnjem vzhodu, ni nobena umetnost. Tudi izdelovanje grafik in reliefov na robu pnevmatik ni višja znanost. Je pa sestaviti optimalno zmes izjemno zahtevno. Zato ne čudi pripomba možakarja, ki je nonšalatno odvrnil, da ne bo plačeval 1000 evrov in več za kos gume, če pa lahko dobi za več kot 80 % te cene pnevmatiko nekega kitajskega proizvajalca. Čeravno je posedoval največjo bavarsko limuzino, si je mislil, da bo pas zategnil ravno pri gumah. No, čez dva meseca se je vrnil k vulkanizerju in bentil nad kakovostjo, saj mu je „pobralo“ skoraj ves profil … Da ne omenjamo, da je s takšno pnevmatiko ogrožal tako druge kot sebe v prometu.

Mi smo na našega Audija A4 v aprliu namontirali zadnji Michelinov presežek v gumarskem svetu, in sicer Michelin Pilot Sport 5. Pred tem so bile na avtomobilu nameščene pnevmatike srednjega cenovnega (in kakovostnega) razreda, pa tudi čas se jim je lagoma iztekal. Prvi komentar kolega na uredništvu je bil „uoou, tole je pa povsem druga pesem skozi zavoje“. Čeravno ne gre pretiraviti, a je bila vodljivost, glede na prejšenje pnevmatike, za nekaj nivojev boljša.

Seveda se bodo našli komentarji, da lahko pnevmatike testirate le na poligonu in imeli bodo prav. Toda poligon je kraj, kjer določite parametre, vozno izkušnjo pa najbolje doživete v realnih situacijah. In saj veste, vsak izdelek je dober/slab natančno toliko kolikor je dobra/slaba konkurenca. In s pnevmatikami je podobno kot s televizorji. Ko prinesete domov televizor je vsak dober, šele neposredna primerjava vam lahko predstaviti razlike, ali pa seveda daljša uporaba.

Mi smo bili denimo izjemno navdušeni nad pnevmatiko v dežnih pogojih. Štirje žlebovi vzdolž Pilot Sport 5 odlično kljubujejo akvaplaningu in res odlično odvajajo vodo izpod tekalne površine. Zelo suveren občutek smo dobili tudi na suhi podlagi. V teh petih mesecih smo s pnevmatikami Pilot Sport 5 prevozili nekaj več kot 15.000 kilometrov. Po tem času se profil pnevmatike zdi praktično nedotaknjen, vsekakor pa bomo stanje gum še naprej spremljali.

Po našem daljšem preizkusu lahko še vedno izražamo simpatije do Michelina Pilot Sport 5. Zagotovo bodo pnevmatike služile našemu preizkusu še nekaj časa, kaj pa bo prinesel čas, bomo poročali v naslednjem članku. Pri Michelinu namreč obljubljajo, da bodo pnevmatike obdržale večino zmogljivosti od prvega do zadnjega kilometra. No, in predvsem slednje bo najbolj pod drobnogledom.

Boštjan Praprotnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button