AvtomobiliTesti

Dacia Duster Journey 1.5 Blue dCi 115 4×4

Romunski jager

Ste ponosni lastnik zidanice v enem izmed številnih slovenskih vinorodnih okolišev? Imate morda zatočišče pred ženo nekje visoko v hribih? Ali pa ste zgolj lastnik delčka hoste, do katere se trepetaje prebijate s klasičnim osebnim vozilom, bodisi karavanom ali športnim terencem? Brez skrbi, saloni znamk vse od Divjega zahoda pa do spoštljivih priklonov zadržanega vzhoda so polni poltovornjakov za vam v pomoč. Vendar njih lastništvo prenekatere pahne v dolgoletno neločljivo razmerje s finančnimi institucijami, zato ta namera vendarle ni na vašem razumskem vozlišču. Nekoč nekdaj so pragmatiki iz »holcer sfere« posegali po ruski Ladi Nivi, ki kljub častitiljivi starosti primerkov na spletu, še vedno dosega zavidljivo visoke zneske. Vi bi morda vendarle raje nekaj svežega, nekaj kar nima nič v povezavi z Rusko federacijo, saj to potihoma razdvaja nam tako ljub zahodnjaški svet. Pri romunskem odredu Renaulta imajo k sreči odgovor že nekaj časa na dlani, imenuje se Duster.

Dacia je svojega »prašnika« lani prenovila in opazno posodobila, pri tem pa ohranila njegov kleni poldrugi liter zajeten dizelski motor. Drzne poteze v času, ko evropske metropole lastnike dizlov lupijo kot šimpanzi podarjene šope banan. Čemu torej pravcata provokacija Romunov, če pisci zakonov iz Bruslja sajavčke vidijo podobno kot glavni liki Igre prestolov prihajajočo zimo in bele hodce – kot pogubo za nacijo našega zelenega planeta? Določenih zakonov fizike kljub močnim besedam na papirju pač ne morejo ovreči, zato so za vse delovno naravnane Dusterje v motorni paleti pustili ta prepričljiv pogonski sklop. In ker je to daleč najbolj pomemben adut testnega Dusterja, si ga vendarle poglejmo pobližje.

Gonilo kvarteta delovnih koles torej predstavlja 1,5-litrski turbodizel s 115 »konjiči« in 260 Nm navora. Še pomnite, ko sem pri nedavnem seciranju hibridnega Renault Clia točil solze za tem klenim francoskim agregatom s katerim sem si priboril roza vstopnico v svet šoferjev? Če ne, potem brž odklikajte SEM in se ne vrnite dokler ne opravite s čitanko. Če nadaljujem, dotični dizelski motorčič je v Dusterju prikrojen za v uvodu opisane dostope in manj za elegantno potikanje po urbanih ulicah. Podobno, kot bi želeli v gorniških gojzarjih svojo deklino, ki si je nadela zgolj poletno oblekico, odpeljati na večerni zmenek ob smaragdni poletni Ljubljanici in ji privoščiti ledeno hladen gin tonic rožnate barve. O lepoti barjanskega veletoka povprašajte šerifa prestolnice, o smislu vašega obuvala na zmenku pa zdravo kmečko pamet. Da ne zaidem, se vrnimo k porabniku nafte. Da je dizelski Duster pravi gorjan resnično poskrbi šele ročni menjalnik z izredno kratkimi razmerji, zato se pripravite na veliko dela desnice ob ležernem pohajkovanju na asfaltiranih livadah.

Če se terenske vožnje lotevate sila redko, potem velja razmisliti o 1,3-litrskem bencinarju. Ta je prav tako na voljo s štirikolesnim pogonom, ima kar nekaj žvinčet več na svojem ranču pod motornim pokrovom, in zgolj okroglih deset newton-metrov manj navora. Je pa kot edini na voljo s samodejnim EDC menjalnikom, kar pa tudi ni od muh. Navsezadnje je tudi ugodnejši, za točno 300 evropskih zlatnikov, zato lahko za te novce elegantno preskočite na višjo stopnjo opreme Extreme. Vendar so to že knjigovodske računice za seje družinskega sveta.

Paket opreme Journey, v katerega so pred jago odeli testneža, med drugim prinaša vzvratno kamero, 8-palčni osrednji zaslon s kartografijo vzhodne Evrope, električno poklopni stranski ogledali in modularne strešne nosilce. Zakaj bi torej dodali še 300 evrov za Extreme? Za multiview kamero, ki prikazuje okolico vozila, za čedna črna platišča enake velikosti (17”) in gumijaste tepihe ter še nekaj kozmetike. Torej predvsem mestni priboljški, zato odločitev glede na rabo ne bi smela biti težavna.

Vendar, če ste član zelene bratovščine, potem bo dizelski Duster v lichen kaki barvi pravi recept za vašo »jagrsko dušo«. V gozdu vas bodo težje videli, slišali pač daleč, vsaj med vožnjo, ko bo sajavček trmasto predel ob vklopu štirikolesnega pogona. Ta ni stalni, temveč že znan in delujoč zgolj pod hitrostmi 40 km/h. Takrat ga lahko vklopite, sam pa se samodejno prekine nad omenjeno hitrostjo ali ob vaši komandi preko vrtljivega gumba. Če niste prepričani o njegovi implementaciji, ga enostavno pustite v samodejnem načinu delovanja, ko bo elektronika bdela nad vašim sukanjem volana in pritiskanjem gasa. Ima pa sajavček še eno prednost pred oktanskimi brati. Njegova žeja je bila za jagra neznačilno nizka, saj je zapitek ob koncu jage znašal le 5,2 litra. Bravo Duster, si verjetno edini v svoji lovski družini, ki ne pljuva prahu, navkljub imenu.

Ste se našli v celotni štoriji? Potem recimo še kakšno na temo financ. Najbolj osnoven Duster z dizlom in pripetim 4×4 vas olajša za dobrih 22 tisočakov. Preskok na srednjo stopnjo opreme Journey, kot je bila v testnežu, vaš tekoči račun razbremeni za vsaj 23.690 evrov. Pri uvozniku so tokrat dodali še multiview kamero, lovsko kaki barvo, gretje sedežev in še nekaj drobnarij, zato se je končna vrednost ustavila pri dobrih 25 tisočakih. Ta pa je lovska, kajne …? Ne, žal ni.

4 kulske

Fotrov kotiček

Dizelski Duster je na voljo zgolj ob 4×4 pogonu in ročnem menjalniku. Je ciljni voz za jagre, gorske reševalce ali zgolj voznike, ki domujejo ob daljših in strmih neasfaltiranih dovozih. Bencinarja bodo izbrale mestne srajce, ki cenijo tišje delovanje in razliko vrednosti raje pretopijo v tehnološke igrače.

Lahko zapišem, da je sajasti Duster odlično zapolnil vrzel Lade Nive, in to ni lahka reč. Je dovolj robusten in še vedno ekonomsko dosegljiv, da ga v lepem številu vidite tudi na slovenskih cestah. Za uvid sajavčka v nosu boste morali kreniti na nedavno poplavljena območja, kjer so takšna vozila danes bistveno bolj uporabna kot praktično vsa štirikolesna kozmetika s precej višjimi nabavnimi vrednostmi. Tisti, ki dizla v Dusterju potrebujejo, to pač zelo dobro vedo …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Robustni karakter. Tako oplemeniten voz ga še dodatno poudari.
+ Lovska »kaki« barva. Resnično mu pristoji.
+ Pogon je odličen v terenskih pogojih.
+ Visoka oddaljenost od tal vam omogoči prečenje vseh robnikov in hudourniških brazd na neutrjenih poteh.
+ Agregat deluje uglajeno in varčno.
+ Poraba, ki ni značilna za zeleno bratovščino.
+ Ohranitev sajavčka v motornem portfelju.
+ Zasluži si ime terenec.

GRAJAMO:
– Kratka prestavna razmerja so v mestu nekoliko moteča, dokler se ne sinhronizirate na asfaltno jago.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.341 / 1.804 / 1.617
Medosna razdalja (mm) 2.673
Prostornina prtljažnika (l) 411 – 1.444
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.541 / 1.949
Agregat Turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.461
Največja moč pri vrt./min. 84 kW (115 KM) pri 3.750
Največji navor pri vrt./min. 260 Nm pri 1.750 – 2.750
Največja hitrost (km/h) 175
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 10,2
Posoda za gorivo (l) 50
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,3
Poraba goriva na testu (l/100 km) 5,2
Emisije CO2 (g/km) 140
Cena osnovnega modela (v EUR) 23.690
Cena testnega modela (v EUR) 25.265
Uvoznik GA Adriatic d.o.o.
Spletna stran www.dacia.si

 

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

8 komentarjev

  1. Se spomnim prvih dasterjev, ki so bili res crap. Potem so pa zaceli delati. Dans je to brez sence dvoma najboljsi terenec kar se tice price-performance

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button