Site icon CarAndUser.com

Citroën ë-C4 X Shine

Kot pripadnik ljubljanske vrtičkarske scene se tudi sam »gužvam« v okoliških vrtnih centrih čim spomladansko sonce ogreje prestolnico, jo izkoplje iz danes bistveno bolj redke megle kot nekoč ter nakaže tiste prve znake nove sezone. Moja priletna mentorica, ki sliši na ime babica, me prav vsakokrat priganja k nakupu čebulčka in vseh sort semen, da bodo sadike v nekaj tednih pripravljene na vstavitev v sveže napravljene gredice. Ona je »stare šole« in izkustveno podaja jasna navodila oziroma našteva kaj naj nabavim ter česa pod nobenim pogojem ne, stvar pa se na terenu vendarle nekoliko zaplete. Namreč, ko prodajalki zdrdram naročeno besedilo, me ta s posmehljivim nasmehom prijazno opomni, da sicer imajo vse to v ponudbi, vendar v »izboljšani« izdaji. Praktično vse rastline in semena v prodaji so nekakšni križanci, ki so boljši, trpežnejši in nasploh bolje uspevajo v barjanski zemlji. Skratka, tako kot danes v vrtnem centru skorajda ne dobiš semen starih sort, prav tako ne dobiš klasično oblikovanega vozila v prodajnih salonih novih štirikolesnikov.

Zato evolucija izgleda Citroëna C4, ki je do leta 2020 veljal za francoskega pripadnika izredno konkurenčnega spodnjega srednjega segmenta, morda ne preseneča kot bi sicer. Francozi so pod taktirko mega združenja Stellantis svojega »hatcha« preobrazili v nekakšen kupejevski SUV. Torej C4 (brez X!) je danes križanec kupeja in SUV-ja, kaj lahko potem pomeni še dodatek črke iks? Ta se nanaša na fastback crossoverja, ki naj bi z več kot 100-litrskim pribitkom volumna v nahrbtniku zapolnil vrzel med klasičnim C4 (ki to pravzaprav ni) in prav tako križancem C5 X, šefi Citroëna pa so ga lansirali kot cenovno dostopno in elegantno alternativno številnim SUV-jem in kombilimuzinam. Preveč zakomplicirano? Naj poenostavim, C4 X je kupejevsko oblikovana limuzina z integriranim spojlerjem in nekoliko višjo oddaljenostjo od tal, k vsemu temu pa so ji pripeli še nekaj terenskih dekorativnih oblačil, čeprav se dotični voz na neutrjenem terenu počuti enako kot riba na suhem.

Pri zastopniku so nam tokrat na druženje poslali električarja s polno oznako ë-C4 X, ki je na voljo z enim samim, a precej dobro poznanim koncernskim pogonom. Baterijski paket premore 50 kWh, kar naj bi po uradnih podatkih zadoščalo za do 360 kilometrov brez kanila v e-žilo, medtem ko e-motor zmore okroglih 100 kilovatov oziroma bolj domačih 136 »konjičev«. Nič izstopajočega boste dejali. Drži, vendar ne pozabite, da govorimo o vozilu, ki mora biti po besedah šefov Citroëna ne zgolj udoben, temveč tudi cenovno dostopen, vendar o tem več ob zadnjem hodu današnje degustacije.

Pogon je več kot zadovoljiv za vse dnevne migracije povprečnega podalpskega Janeza (ali Marije), njegovi trije vozni profili (Eco, Normal in Sport) pa dodobra vplivajo na odzivnost limuzinske ladje na kapitanove ukaze. V Eco se boste skoraj polžje plazili, v Normal mestoma lovili dinamičen promet naše prestolnice, medtem ko bo Sport ob prižigu zelene luči na semaforju v nerodnost spravil prav vsakega lastnika »hot hatcha« z navitim štirivaljnikom pod motornim pokrovom in dvakratnikom vaše e-konjenice. ë-C4 X po drugi strani ni dirkalni konj in ga je zato nesmiselno gnati v galop, občasni kas z mesta pa mu naposled le privoščite, če ne drugega, za lasten gušt. To storite le na ravnih odprtih linijah, kajti karoserija štirikolesnih francozov kot elegantna galeja raje počasi in udobno zajema asfaltirane zavoje. Nagibanja vozila je ob hitrih zavojih namreč kmalu preveč, predvsem za preostale potnike, ki lahko kaj hitro postanejo žrtve morske bolezni – na suhem.

In čeprav na uradni spletni strani piše, da lahko avtocestna relacija prepolovi domet vozila, se je ë-C4 X na področju srkanja elektronov izkazal kot izredno nezahtevnega. Vsled ugodnih vremenskih razmer sem na normnem krogu beležil v katalogu navedeno povprečno porabo 15 kWh, medtem ko je na pretežno avtocestni poti narasla na še vedno znosnih 18 kWh. Kava v Portorožu ali Mariboru bo za »žabarje« v zadnjih kilometrih povratka malce stresna, zatorej si privoščite še eno in vozilu namenite hitro polnilnico, kjer bo ë-C4 X vase basal elektriko vse do 100 kW moči. Hitrost izmeničnega polnjenja znaša do 11 kW in električni hranilnik nasiti v petih urah, hišni WallBox bo to storil v sedmih in pol, medtem ko bo navadna hišna vtičnica zahtevala celodnevno e-terapijo.

Tako kot sprednji del vozila, je tudi ambient preslikan iz zdaj že dobri dve leti znane tretje generacije C4, pri čemer gre za nekakšno sodobno ravnovesje digitalizacije in praktičnosti. Posebej izstopa (doplačljiv) sovoznikov predalčnik z nosilcem za tablični računalnik. Tako so Francozi odgovorili na ločen sovoznikov multimedijski zaslon v premijskih kočijah, ki si ga v tem primeru kupci priskrbijo kar sami in deluje popolnoma po njihovem okusu. Nasploh najbogatejši sklop opreme Shine prinaša kar nekaj elektronskih dobrot in komoditeti podrejenih elementov, ki poskrbijo za zgledno končno mnenje.

Tako, z elegantno francosko e-galejo smo pripluli na stojnico, kjer piše PLAČILO. Zahtevajo skoraj 40 tisočakov, kar sprva požene nekaj adrenalina po krvnem obtoku, vendar težko zapišem, da želijo preveč. Konkurenčna cena za električarje tega segmenta, to je vse kar lahko dodam.

4 kulske

Fotrov kotiček

Električni ali klasično gnani C4 X je morda za ščepec elegantnejši od svojega izvirnika brez iksa, in je idejni produkt nedavno ustoličene vodje oblikovanja Pierra Leclercqa. Bolj konvencionalna limuzinska podoba prinaša družinskih 510 litrov prtljažnika in s tem nekaj praktičnih kompromisov pri natovarjanju večjih stvari v nahrbtnik. Zatorej ë-C4 X nagovarja malo-meščanske »familije«, ki iščejo sodoben in spodobno zmogljiv električni pogon, predvsem pa dobro opremljen voz katerega prioriteta je udobno prevažati svoje potnike. In to električni C4 X zagotovo zna.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Limuzinska zasnova. Ni jih več veliko s štirimi vrati.
+ Podoba prinaša ugodno aerodinamiko, ta pa varčnost = 15 kWh na stotico.
+ Prostornost zadnje klopi je kljub bolj zaprtemu prostoru še vedno odlična.
+ 510 litrov za prtljago zagotovo sodi med adute.
+ Lagodje med vožnjo je kot plavanje med oblaki. Na račun dinamike seveda.

GRAJAMO:
– Visoki pragovi nekoliko grenijo migracijo v in iz vozila.
– Doplačilo za 11 kW priključek (serijski je 7,4 kW).

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.600 / 1.800 / 1.525
Medosna razdalja (mm) 2.670
Prostornina prtljažnika (l) 510 1.360
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.655 / 2.040
Elektromotor Sinhroni, 400 V
Največja moč 100 kW (136 KM)
Največji navor 260 Nm
Največja hitrost (km/h) 150
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 95
Kapaciteta baterije (kWh) 50 kWh (46,3 kWh neto)
Priključna moč (AC / DC) 7,4 kW (opcijsko 11 kW) / 100 kW
Doseg (kombiniran režim) 360
Poraba (kombiniran režim) 15 kWh / 100 km
Poraba na testu 15,2 kWh / 100 km
Cena osnovnega modela (v EUR) 40.300
Cena testnega modela (v EUR) 40.900
Uvoznik C Automobil Import d.o.o.
Spletna stran www.citroen.si
Exit mobile version