AvtomobiliTesti

Citroën C3 Shine 1.2 PureTech 83

Barviti upornik

Torbica znamke Louis Vuitton, Christian Louboutin čevlji z rdečimi podplati in »must have« dodatki z emblemom Gucci. Vsem naštetim je skupna moda in precej visoka cena, ki so jo pripravljeni sprejeti le redki oziroma predvsem redke (dame). Vseeno se verjetno strinjamo, da so dragi kot tudi bistveno cenejši modni dodatki tisto kar doda piko na i videzu, ki danes v družbi veliko šteje. Nič drugače ni v svetu avtomobilizma. Nasploh je uporabnost vozila z vsakim letom po preskoku v tretje tisočletje še nekoliko bolj potisnjena na stranski tir, kamor se je umaknila osebni prilagodljivosti in s tem izražanju lastnikove osebnosti. In novi Citroën C3 je odličen etalon kompaktnega mestnega vozila, ki je lahko popolnoma podrejen lastnikovim željam. Menda v svojem segmentu nudi najbolj širok nabor dodatne in barvite opreme in prav s tem asom v rokavu, ki omogoča kar 97 kombinacij individualizacije zunanje podobe vozila, cilja na dobre prodajne številke. Se sprašujete od kod toliko kombinacij? V spletnem konfiguratorju so vam na voljo sedem karoserijskih barv, štiri barve strehe, štiri strešne dekoracije, pet zunanjih barvnih paketov in štiri barve notranjosti. Nič hudega, tudi v uredništvu smo morali dvakrat prebrati vse sklope, kaj šele nabor znotraj njih.

Medtem, ko bodo ljubitelji barvitosti uživali kot otrok pred sladoledno vitrino, smo v spletnem konfiguratorju naleteli na še eno redkost, vsaj v tem segmentu. Novi C3 v motorni paleti ohranja dizelski agregat, vendar o tem beseda ali dve drugič. Mi smo v goste prejeli skoraj najbolje opremljeno različico Shine, ki je imela pod motornim pokrovom nameščen temeljni 1,2-litrski turbobencinski trivaljnik s 83 »konji«. Torej precej bogato založen kompaktnež z navidezno podhranjenim pogonom. Kombinacija, ki bo na sončni strani Alp najverjetneje često izbrana s strani kupcev. Mali C3 seveda ni družinski avtomobil in v primeru pretežno mestne uporabe drugega voza pri domovanju je tovrstna izbira smiselna. Sijoč paket opremljenosti (beri Shine) prinaša sekvenčni električni pomik sprednjih stekel, parkirne senzorje na zadnjici, Matrix platišča v velikosti 16 palcev in v črnino obarvano streho. Lična kombinacija, ki so ji dodani še nekateri elementi personalizacije. Zadovoljni? Mi smo bili.

Nekaj manj živahnosti lahko pripišemo šibkejšemu PureTech bencinskemu agregatu s 83 konjskimi močmi. Za dohajanje pestrega prometnega utripa naše prestolnice je zahteval nekaj priganjanja in ob avtocestni vožnji zamolklo negodoval ob manevrih prehitevanja. Če dnevno vsled dela migrirate nekaj deset kilometrov daleč je smiselno razmisliti o močnejši bencinski različici, saj je bil pogon testneža izrazito urbano naravnan. Pri avtocestni omejitvi se je trivaljnik vrtel s 3.500 vrtljaji na minuto in več, zato bo radio nastavljen na kako stopnjo višje kot bi pričakovali. Kljub vsemu je normni krog pokazal žejo pri vrednosti 6,4 litra na sto kilometrov, kar je glede na priganjanje soliden dosežek.

Nekaj prostora za napredek je morda izkazal ambient, ki s težavo dohaja živahnost zunanje podobe. Zdi se, da je C3 v notranjosti podrejen vsakodnevni uporabi in s tem uporabi bolj robustnih materialov, ki zlepa ne bodo pokazali svojih gub oziroma izrabljenosti. Analogni merilniki, osrednji informacijski ekran z dolgo brado in živahen osrednji digitalni multimedijski zaslon so danes nekaj vsakdanjega in navadno del nižjih sklopov opreme. Vendar po drugi strani digitalizacija ni vedno najboljša rešitev in smo prepričani, da je večina starejše klientele s kombiniranim analogno-digitalnim pristopom najbolj zadovoljna.

Pod črto je C3 udoben in s šibkejšim pogonom namenjen pretežno urbanemu pohajkovanju. V zameno za slabih 16 tisočakov bi odpeljali všečen voz, ki v svojih nedrjih nudi tisto najnujnejše s kančkom estetike. In ravno ta je tisti prvenstveni element okoli katerega so Francozi snovali novega C3, ki bo znova prepričeval širok nabor kupcev.

Fotrov kotiček

Novi Citroën C3 praktično vse stavi na barvito in izstopajočo prezenco, ki je nadalje zanimiva tudi vsled plastičnih obrob kolotekov in bokov. Ob vstopu v notranjost presenečenj ni, saj vas pričaka povprečno oblikovan a uporaben in prostoren ambient, ki ga je v zameno za nekaj stotakov možno lično oplemenititi. Osnovni prisilno polnjeni agregat je mestna srajca in mu ne zamerite čemernosti ob avtocestni tlaki, kakor tudi ne lenobnega karakterja, saj tudi po mestnih ulicah raje pohajkuje v sproščenem vzdušju, brez časovnega pritiska.

HVALIMO:
+ Videz. Prvi in najbolj prepričljiv adut malega francoza.
+ Praktičnost. Majhen po zunanjih gabaritih, velik v nedrjih.
+ Prisilno polnjeni agregat je opazno bolj odziven od atmosferskega predhodnika.
+ Analogno-digitalna kombinacija. Niso vsi navdušeni nad ekrani in Francozi to vedo.

 

GRAJAMO:
– Ambient ne dohaja videza.
– Avtocestna vožnja bi terjala šesto prestavo za manj pritoževanja agregata.

Mere dolžina/širina/višina (mm). 3.996 / 1.794 / 1.4974
Medosna razdalja (mm) 2.539
Prostornina prtljažnika (l) 300
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.098 / 1.550
Agregat Turbobencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.199
Največja moč pri vrt./min. 61 kW (83 KM) pri 5.750
Največji navor pri vrt./min. 118 Nm pri 2.750
Največja hitrost (km/h) 169
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 15,2
Posoda za gorivo (l) 45
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,0 / 3,8 / 4,2
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,4
Emisije CO2 (g/km) 110
Cena osnovnega modela (v EUR) 15.410
Cena testnega modela (v EUR) 15.870
Uvoznik C Automobil Import, d.o.o.
Spletna stran www.citroen.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button