AvtomobiliTesti

Citroën C3 1.2 Pure Tech 83 C-series

Paket mestne mehkobe

Citroën C3 je še danes najbolje prodajan model te znamke v naši deželici. Tako kot je ob koncu 1980-ih in tekom 90-ih širom Slovenije vozil AX, je njegovo poslanico na prelomu tisočletja spodobno nadaljeval Saxo, od svoje predstavitve v letu 2002 pa se je počasi v naše domove zapeljal C3. Danes je na tnalu že njegova tretja generacija, ki je pred dvema letoma doživela nekaj osvežitve. Nič novega torej, boste dejali. Ne bo držalo v popolnosti, kajti pri Citroënu se dobro zavedajo pomembnosti modela C3 v njihovi prodajni pogači, zato so podalpskim kupcem predstavili paket opreme C-series. Umeščen je nad najbolj popularnim paketom Feel in od njega 900 evrov dražji. Kaj torej naj bi C-series dodal v francoskega mestneža, da bodo kupci še nekaj primaknili ob nakupu?

Če se sprehodimo po katalogu, potem hitro razberemo da C-series prinaša zgolj estetske dodatke kot so barvni paket Regal Red z rdečimi barvnimi vstavki ob meglenkah ter bočnimi Airbump zaščitami, strešno dekoracijo z nalepko, nekaj rdečih okrasnih črt oziroma obrob na armaturki in oblazinjenju ter nekaj manjših podrobnosti. Namesto jeklenih platišč z okrasnimi pokrovi so v tem paketu zajeta bistveno bolj všečna Matrix 16-palčna lita obuvala, med udobnostne elemente pa lahko dodamo paket Vidljivost, ki samodejno uravnava zasenčenost žarometov in delovanje brisalcev za dež.

Čedno založen pehar dobrot v zameno za manj kot tisočaka bo zagotovo pregovoril določeno mero kupcev, medtem ko sprememb v tehniki ni. Pod motornim pokrovom je brnel dobro znani 1,2-litrski prisilno polnjeni trivaljnik z 61 kW oziroma bolj domačimi 83 »konjiči«. Povsem spodobno odziven agregat, ki mu je bil ob bok postavljen petstopenjski ročni menjalnik. Tu moramo poudariti, da smo na hitrih cestah in predvsem avtocesti šesti zobnik hitro pogrešali, visoki vrtljaji pa so nadalje vplivali na »žejo« motorja. In ko pri vsem tem vklopite še klimatsko napravo, je skromna konjenica prešla iz galopa v kas. Ob mestni vožnji ni razlik, pri visokih hitrostih pa delovanje klime opazno vpliva na poskočnost vozila.

Štiri najbolj kulske

Poraba je tekom celotnega druženja znašala sicer povsem sprejemljivih 6,1 litra oktanskega sirupa, vendar smo med »vandranjem« po ljubljanskih ulicah hitro presegli sedmico. Nič nižje ni šlo na avtocesti, vseeno pa nad pogonom ne gre obupati. Z nekaj vaje in mehko desno nogo, bo poraba padla tudi pod šest litrov. In ko boste imeli mehko stopalo, bo to sovpadalo z namestitvijo vašega skeleta. Ta bo namreč sedel na najbolj udobnih (serijskih) vozniških foteljih tega avtomobilskega segmenta.

C3 odlično blaži razbrazdan asfalt slovenskih cest, kar po drugi strani povzroča široko jadranje po asfaltnih površinah. Odmislite ostre zavoje, dobro bočno oporo sedežev in natančnost krmiljenja – izbrali ste sedežno na kolesih in to ste tudi dobili. Če udobju pripisujete prednost, potem ste izbrali odličen mestni avtomobil. Preden vam predajo ključe vozila, boste morali pripraviti še 19 tisočakov, na kolikor je ovrednoten C3 s C-series oblačili. Vredno? Doplačila nad Feel paketom zagotovo.

Fotrov kotiček

V uvodu opisani predhodniki Citroëna C3 so zaznamovali mojo mladost, še ko sem se spogledoval z dvokolesniki iz Kopra in ne modelom AX iz sosednjega Cimosa. C3 jih je dimenzijsko močno prerasel in danes stavi predvsem na estetiko ter udobje. Francoska štirikolesna klasika, ki z nekaj doplačila za C-series paket lično nadgradi osnovno verzijo. Žal novitet v tehniki ni, vendar bodo slednje redki osebki pogrešili. Danes se vse vrti okoli stasa, manj glasa, če razumete analogijo iz sveta zabave, in temu se prilagajajo tudi dobavitelji.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Udobje. V tem je C3 prvak!
+ C-series za razumno doplačilo ustvari razliko.
+ Prostornost je nad pričakovanji.
+ Pogon je lahko varčen, a le pri veščih voznikih.
+ Bočne zaščite bodo odgnale temne misli ob parkiranju v nakupovalnih centrih.

GRAJAMO:
– Poraba lahko hitro poskoči, v kolikor se vozniku zaželi več dinamike.
– Šesta prestava menjalnika resnično manjka.
– Nagibanja je precej, že ob nežnejših zavojih.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 3.996 / 1.749 / 1.490
Medosna razdalja (mm) 2.539
Prostornina prtljažnika (l) 300
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.100 / 1.530
Agregat Turbobencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.199
Največja moč pri vrt./min. 61 kW (83 KM) pri 5.750
Največji navor pri vrt./min. 118 Nm pri 2.750
Največja hitrost (km/h) 169
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 15,1
Posoda za gorivo (l) 45
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,2 – 5,8
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,1
Emisije CO2 (g/km) 117 – 131
Cena osnovnega modela (v EUR) 19.130
Cena testnega modela (v EUR) 19.130
Uvoznik C Automobil Import d.o.o.
Spletna stran www.citroen.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button