AvtomobiliTesti

Citroën Berlingo Shine M N1 BlueHDi 100

Poln kompromisov

Ljubitelji francoskih prostočasnih multipraktikov kot sta Berlingo in njegov brat dvojček Rifter (nekoč Partner) so v manjši zagati. Celotni konglomerat Stellantis, kjer po eno streho od lani domujejo znamke družin FCA in PSA, je v izraziti električni ofenzivi in v svoje štirikolesnike po hitrem postopku vpeljuje zgolj električni pogon. In tako lahko dolgoletnega enoprostornega ljubljenca slovenskih družin v segmentu osebnih vozil izberete v zgolj popolnoma električni izvedenki ë-Berlingo. Ali pa se zadovoljite z »gospodarsko« N1 različico, ki ohranja 5 sedežev in sajavčka v nosu … In prav tega smo med prvimi preizkusili tudi mi.

Še preden se debata prične, moramo razčistiti dejstvo, da je testni Berlingo N1 kljub nezatemnjenim zadnjim bočnim steklom gospodarsko vozilo, saj ima vgrajeno fiksno predelno steno med zadnjo sedežno vrsto in prtljažnim prostorom, dodan mu je gasilni aparat ter zahteva, da se z njim prav vsako leto zglasite na tehničnem pregledu. To so kompromisi, ki jih morate sprejeti v kolikor si želite ne-električnega Berlinga, ki še vedno nudi prav vse adute svojih očetov. Od električnega se loči po manjku modrih obrob in seveda brbotanju dizelskega agregata.

Prva misel o besedi Berlingo je najverjetneje prostor. Tega načeloma ne zmanjka ne za potnike kot tudi ne za prtljago, vseeno pa tovorno-potniška fiksna pregrada omeji prostornost druge sedežne vrste. Nekoč je bila ta vzdolžno pomična, tokrat se zdi da bodo imeli višjerasli potniki na daljših poteh nekaj težav s komoditeto. Po drugi strani pozdravljamo tri sklope Isofix priključkov, ki bodo razveselili 5-članske družine, in velikoooo prostora nad glavami. Nad voznikom in sopotnikom se še vedno nahaja polica, kamor lahko spravite kar nekaj prtljage ali zgolj stvari, ki jih ne želite imeti v vidnem polju. Nekaj več kreativnosti bi lahko snovalci Berlinga uporabili pri osrednji konzoli, kjer zeva velika luknja z ročico parkirne zavore, medtem ko za spremno dokumentacijo v velikosti A4 formata poskrbi predal pred voznikom. Stalnica gospodarskih vozil, ki je lahko uporabna tudi v potniških.

Štiri najbolj kulske

V nedrjih Berlinga se pred kapitanom in prvim častnikom nahaja znana Citroënova ambientalna arhitektura. Najbogatejši sklop opreme Shine prinaša voznikov 10-palčni digitaliziran instrumentacijski zaslon ter osrednji 8-palčni multimedijski, kjer se izriše tudi vzvratna kamera, ki močno olajša manevriranje neskromno odmerjenega francoza. Pri tem velja omeniti, da bo klasični (gospodarski) Berlingo N1 ob prestavitvi menjalnika v vzvratno prestavo pričel piskati, kot to počno njegovi delovni bratje. Moteče? Niti najmanj …

V nosu testnega Berlinga je tokrat grgral 1,5-litrski BlueHDi agregat, sajavček z zgolj 100 »konjiči« vendar z uporabnimi 250 Nm navora. Skupaj s šeststopenjskim menjalnikom sta dobro uglajen dvojec, ki se zdi kot nalašč prilagojen za dostavno uporabo po mestnih središčih, kajti avtocestni obrati sežejo nekoliko višje kot bi pričakovali. Prestave so tako kratke in z lahkoto požirajo dinamiko mestnega prometa, in ob mirni nogi ter seveda brez težje prtljage poraba ne preseže šestice. Na normnem krogu smo sicer odmerili 6,2 litra na sto prevoženih kilometrov, vendar moramo poudariti, da je za višji končni zapitek »kriva« predvsem avtocesta.

Cestni bonton Berlinga je pričakovano zibajoč, kot je to v navadi visokim vozilom. Dinamike se brani kot mačke kopanja v kadi, in bistveno raje udobno ter preudarno križari po mestnih oziroma primestnih cestah. Velika prednost so drsna bočna vrata, predvsem ko otroci iz avta planejo kot čreda na pašo, pa še skrbi, da bi odrgnili vozilo poleg so odveč.

Torej, če vas zgornji trije kompromisi ne motijo in si vsak način želite klasično gnanega Berlinga, potem bo tudi v novi tretji generaciji vsekakor primeren voz za vas. V osnovi boste zanj odšteli vsaj 23 tisočakov, medtem ko je preobrazba v najbogatejši sklop opreme Shine tokrat zahtevala še dodatne štiri.

Fotrov kotiček

Greš po nov jogi? Vzami Berlinga. Greš po fotelj? Vzami Berlinga. Greš po hladilnik? Vzami Berlinga …

Po novem boste morali vzeti ë-Berlinga, kajti tisti dizelsko gnani pač ne zmore več naložiti dolgih elementov. To je tisti največji kompromis, ki ga izbira Berlinga N1 zahteva. Poleg tega v vzvratnem ogledalu stalno spremljate mrežico predelne stene. K sreči se SUP zloži, medtem ko boste morali kolesa in preostale večje stvari nalagati na ustrezne nosilce … Tudi če boste sami v Berlingu, ki je imel do sedaj precej simpatizerjev tudi pri nas. Če jih bo obdržal v zgolj električni ali tovorni izvedbim pa se bo izkazalo prav kmalu …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Če odmislimo predelno steno, je to dobri stari Berlingo v osveženi podobi.
+ Pogon kljub nizki konjenici povsem spodobno križari po asfaltišču.
+ Poraba je lahko precej nizka ob veščih voznikih.
+ Odlagalna mesta so velika in priročna.
+ Na voljo kopica dodatne opreme, ki Berlinga prijetno začini.

GRAJAMO:
– Pregradna stena močno poseže v funkcionalnost.
– Mestoma bi si želeli manj plastike.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.403 / 1.848 / 1.880
Medosna razdalja (mm) 2.785
Prostornina prtljažnika (l) 597
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.640 / 2.360
Agregat Turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.499
Največja moč pri vrt./min. 75 kW (100 KM) pri 3.750
Največji navor pri vrt./min. 250 Nm pri 1.750
Največja hitrost (km/h) 166
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 12,3
Posoda za gorivo (l) 53
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,5
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,2
Emisije CO2 (g/km) 145
Cena osnovnega modela (v EUR) 26.890
Cena testnega modela (v EUR) 26.890
Uvoznik C Automobil Import d.o.o.
Spletna stran www.citroen.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button