MotocikliTesti

BMW R18 in R18 Classic

Testosteronski minimum

Reciklaža, trajnost, minimalizem, individualizem. Besede, ki jih v razmahu kapitalizma ponavljamo kot mantro. Poslužujejo se jih tudi v motociklističnih vodah. Star preizkušen recept začiniš z zajetnim ščepcem sodobne tehnologije in voila – ponudiš nov produkt, ki bo pritegnil tako priletne nostalgike, kakor tudi nove kupce.

Saga o BMW R18 se prične davnega leta 1936. Bavarcem se je takrat porodila zamisel, da bi dirkalni tip 255 ponudili ‘civilni’ družbi’. Na okvir so prtrdili 494-kubični dvovaljni bokser z 18kW, privijačili svetilna telesa in kreacijo poimenovali R5, ki ga je bilo takrat moč pognati do 140 km/h, kar smo zmogli le redki športni avtomobili! Motocikl je bil revolucionaren v več pogledih – prvič so na svojih motociklih ponudili nožni menjalnik, novi okvir in hidravlčine teleskopske vilice. Do leta 1937 so izdelali 2.652 primerkov, ki so bili kupcem na voljo za ceno avtomobila srednjega razreda. R5 je simboliziral hitrost, moč in odlično lego.Dandanes je predstava o športnem motociklu precej drugačna kakor pred skoraj stoletjem in R18 zagotovo ni športni motocikel. Bavarec je močno odišavljen z žlathnim vonjem dediščine, pod krinko preteklosti pa se skriva kup najnovejše tehnologije in tehničnih rešitev, ki si jih v najbolj mokrih sanjah lahko zamislijo le najboljši bavarski inženirji. Pa ponuja vse, kar ponuja vzhodna in zahodna konkurenca? Odvisno. Družina R18 zadovolji vsakogar – od asketov, ki prisegajo na minimalizem, do razvajenih motociklistov, ki želijo uživati v udobju bavarske vetrnice tudi na dveh kolesih. Samo nebo je meja … no, in denarnica.

Če bi dandanes skozi kamp Straško oddrncal kavboj Jimmy, ki si je pred dvema stoletjema pokoril Divji zahod, bi na prodnati obali Jadranskega morja zgolj zaničjivo pljunil, se nemarno popraskal po zaraščenem in svaljkastem vratu in urno pobral šila in kopita. Pojem mobilne osebne lastnine, ki jo sodobni človečnjaki nujno potrebujemo, da se prebijemo skozi 10 dni dopusta, se nikakor ne sklada z duhom Divjega zahoda. Polna počitniška prikolica, poln enoprostorec, poln strešni kovček. Cel kup krame, pa še vedno kaj pozabimo in potem prebijemo preostanek dopusta s prerekanjem, kateri družinski član ni primerno poskrbel za inventar. Dobri stari Jimmy je potreboval zgolj oguljeno odejo, litoželezno kozico s pripadajočim stojalom, pipec in svoj zvesti Colt. Pa je bil kdaj nesrečen? Verjetno, a se ni kaj dosti sekiral.Novodobni pripadniki sekte minimalizma stavijo ravno na to karto. Manj imaš, manj je razlogov za skrbi. Nekateri si za zgled jemljejo Japonce, ki mirno in kvalitetno bivajo v svojih drobnih garsonjericah, spet drugi razprodajo celotno imetje in se preselijo v kombi. Nekaterim se askeze zahoče zgolj občasno … pa še to začinjeno z dobršnjo mero prestiža. In ravno tem je namenjen BMW R18. In Jimmy, sicer z mrkih in komaj zaznavnim nasmeško, odobrava.Kaj ti bo potovalna torba, kaj ti bo vetrobransko steklo!? J…š prednji blatnik in sopotnika. Pravi moški je zadovoljen zgolj s tistim, v kar je oblečen. In ko se takole proti večeru premočen ustavi na primerno zakotnem kraju, se brezskrbno nasmehne, ko mušice, ki jih je preko dneva ulovil v svoje zobovje lahno zaplapolajo v toplem vetriču … takrat je naš dedec zares srečen. Mir, tišina, nič nadležnih piskov in brnenja pametnih naprav, nič nadležnega žužnjanja in brezpredmetnih dialogov s sopotnikom/co. Zgolj moški in elementi … in BMW R18, kot zvesto plemensko živinče … in kakšna plačilna kartica, zatlačena za spodnjice. Seveda vse našteto velja za ljubitelje askeze vseh spolov.In zakaj se naš samotar tako trapasto reži tja v sončni zahod? Hja, R18 je priljudno živinče. Kljub zajetnemu bokserskemu pogonskem agregatu je vožnja ležerna in lahkotna. Elektronika skrbi za varnost in nadzor. Zahvaljujoč nepreglednemu seznamu dodatne opreme lahko svojega vranca personalizirate po lastni volji in zmogljivosti denarnice, tako da ga boste takoj spoznali v še tako veliki čredi.

Kaj pa tisti, ki jim okus po žuželkah in cestnih lužah ne godi najbolj? Pa tisti, ki bi vseeno kam zatlačili par espadril? Pa tisti, ki bi na dober dan na izlet popeljali svojega partnerja, da si naberejo dovolj bonus točk za vikend pobeg z bando? Brez skrbi, tudi za te so pri BMW-ju poskrbeli – R18 Classic! Še vedno dovolj preprost in za odtenek bolj ‘razkšno’ opremljen. Še vedno boste lahko zaničevalno pogledovali proti cestnim križarkam in kljub temu brezskrbno uživali v udobni vožnji.

Če imate poln kufer wc školjk, ki vam samodejno umijejo in posušijo zadnjico, če imate čez glavo priokusa po kristalu in srebrnini, če ste naveličani prijetnega žgečkanja vaše preproge iz kašmirja, če vas ima, da bi pobegnili iz ravno prav ioniziranega, ovlaženega in ohlajenega ozračja vašega penthousa, bo R18 ravno pravšnji da vas za kak vikend malce ozemlji in pokaže, kako malo je potrebno za srečo.

Aleš Majerič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ oblika
+ udobna vožnja
+ vzvratna prestava

GRAJAMO:
– teža motocikla in s tem težje manevriranje
– cena

Tehnični podatki: BMW R18 / BMW R18 Classic

Vrsta agregata Zračno/oljno hlajen štiritaktni dvovaljni bokser motor z dvema odmičnima gredema, ki se nahajata nad ročično gredjo
Prostornina (ccm) 1802
Največja moč pri vrt./min. 67 kW (91 KM) pri 4750
Največji navor pri vrt./min. 158 Nm pri 3000
Zagon Elektronski
Vbrizg goriva Elektronsko vbrizgavanje v sesalno cev/digitalno upravljanje motorja: Sistem BMS-O z elektronsko ročico za plin E-Gas
Medosna razdalja 1731
Menjalnik šeststopenjski sinhronizirani menjalnik v zasebnem ohišju menjalnika
Višina sedeža (mm) 690 / 710
Teža (kg) 345 / 365
Posoda za gorivo (l) pribl. 16 l
Pnevmatika spredaj 120/70 R 19 / 130/90 B16
Pnevmatika zadaj 180/65 B16
Najvišja hitrost (km/h) Nad 180
Cena testnega motocikla (v EUR) 25.388,00 / 25.621,00
Uvoznik BMW Group Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.bmw-motorrad.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button