Primerjalni testiTesti

BMW F800R in Honda CB1000R

FKK z 220 konji

So vam po prebranem naslovu misli ušle v nekoliko drugačno sfero? Seveda tisto, ko se preoblečete v Adamov kostum, računate, da paparaci za ta otok, če želite tudi kraj, še niso slišali in se brezskrbno prepuščate lovljenju sončnih žarkov s še tako „odmaknjenim“ delom telesa.

Toda takšnim radostim se je dandanes težko prepustiti, saj ljudi s takšnimi in drugačnimi fotoaparati kar mrgoli, pa naj si gre bodisi za turistične znamenitosti bodisi za sinje modre plaže, ki so odmaknjene na stotine kilometrov od civilizacije. Naše uredništvo (no, vsaj v večini) je tokrat poleg svojih (ne)zagorelih golih teles nastavilo sončnim žarkom še dva privlačna gola motocikla.

Goli motocikli, ki jih obča populacija pojmuje kot „naked bikes“, sodijo med najbolj dražeče karoserijske oblike motociklov, vsaj po naših doživetjih sodeč. Posaditi golo telo na gol motocikel je bila ena izmed številnih nepopranih šal, vendar bi si po množici obračajočih pogledov upal trditi, da so mimoidoči videli rentgensko sliko, saj si tega pojava enostavno nismo mogli drugače tolmačiti.

No, navkljub (ugajajoči) pozornosti je neizpodbitno dejstvo, da sta imela pri tem največ masla za „ušesi“ BMW F800R in Honda CB 1000 R. Gre za vrhunska motocikla, ki sta v svoji zasnovi enaka, vendar bodo marsikateri »cincali« med BMW-jevim dvovaljnikom in Hondinim štirivaljnikom ter se spraševali, kateri je boljši, lepši, udobnejši … Vendar dejstvo je, da sta oba poglavji zase.

Zunanjost govori svoj, popolnoma drugačen jezik. BMW ni tako radikalno oblikovan motor, sicer je še vedno nezmotljivo endurističen, vendar so sprednje luči in maska dovolj, da prepoznamo značilne poteze bavarskega lepotca. Skozi pore se pokažejo tudi znaki sodobne tehnike, recimo nova stikala smernikov. Utripalk se ne vklaplja več z dvema stikaloma, vsakim na eni strani krmila, ampak so namestili takšna stikala, kot smo jih vajeni pri ostalih dvokolesnikih, se pravi samo na levi strani krmila.

Čisto druga zgodba pa je pripadnik nove generacije streetfighterja, ki je nabit, agresiven in kompakten. CB-jka osvaja s trikotnim prednjim žarometom, pod njim so v krogu razporejene LED diode, ki so malenkost slabše vidne. Strma linija se nadaljuje vse do zadka motocikla, ki je okrašen s predrzno zadnjo LED lučjo. Drugačen je tudi trikotni krajši izpuh, ki dobro opravlja svoje delo in z veseljem elegantno zapoje v svojem značilnem popolnem tonu. Pa mislite, da agregati proizvedejo dovolj moči za ta dvokolesnika, ki sta preoblečena v Adamov oziroma Evin kostum?

Pri celotni seriji F800 so se Bavarci odločili za vrstni dvovaljnik s prostornino 798 kubičnih centimetrov, ki zmore 64 kW in 86 Nm navora v minuti. Za razliko je tokrat zadnje kolo vpeto v dvojno nihajko, moč pa se prenaša na zadnje kolo s pomočjo verige, kar je poceni, učinkovita in preverjena rešitev. Tudi CB 1000R na manjka mišic, saj jo poganja 998 kubični agregat, povzet po Fireblade 2007. Agregat premore 92 kW in 100 Nm pri 8000 vrtljajih v minuti, kar lahko pošteno občutite. Prožnost agregata se kaže v odličnem odzivu in dodajanju moči preko celotnega območja vrtljajev, brez cukanja ali drugih neprijetnosti. Z delovanjem menjalnika smo bili zadovoljni pri obeh motociklih, saj zmoreta slediti značaju motorja in zagotavljati popolno podporo.

Kot razliko lahko omenimo tudi posodo za gorivo pri BMWju, ki se nahaja pod sedežem, kar težišče motocikla prestavi nižje in omogoča lažje “poplesavanje” iz ene smeri v drugo. Pozicija na delovnem prostoru je pri obeh dvokolesnikih podobna in za povprečno raslega motorista udobna. Priljubljen položaj za krmilom, s težiščem rahlo naprej, vendar ne toliko, da bi obremenjevali roke kot pri cestnih motociklih. Pritoževala se ne bo niti sovoznica, celo navdušena bo, saj je zadaj v obeh primerih zelo dobro postrežena.

Vedno so bile razlike med nami in vedno bodo. Tako je tudi pri motociklih. Še dobro, da imamo ljudje različne okuse, kajti kaj bi šele bilo, če bi imeli vsi enak okus. Nekateri za FKK nočejo slišati, spet drugi bi rajši nekakšno touring zadevo, nekaterim pa sta pomembna le adrenalin in šport. A tudi FKK je odlična izbira, vožnja je izredno zabavna in obenem dokaj nezahtevna. “Naked scena” je vse bolj popularna in vsak dan postaja še bogatejša.

Boštjan Preskar, Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button