AvtomobiliTesti

Audi A4 Allroad 2.0 TDI quattro S tronic

Odlična izbira za cagave pobe

Včasih se zgodi, da imate v družbi neodločne posameznike. Pa bi šli na morje, ampak kaj, če jih opeče, pa bi šli v hribe, a se bojijo, da jih bodo pohodni čevlji ožulili.

Nakar dobijo taisti v roke jedilni list in ne vejo, ali bi biftek ali purana, morda ričet ali joto, da ne omenjam skušnjav in cagavosti pri izbiri krompirja. Včasih kar preklinjam vse mojstre, ki so se dokopali do pireja, praženega, pečenega, pomfrija, mladega … In kako mislite, da izgleda pri takšnih osebkih nakupovanje vozila?

Z eno besedo – grozno! Pa ne vem, če bi SUV-ja, morda karavana, kaj pa štirikolesni pogon, kaj pa takrat, ko bom šel na vikend, ali bo otroka prijelo na malo potrebo in bom moral zapeljati na makedam. Pred dolgimi leti so za naše cagavce poskrbeli pri Subaruju, Volvu in Audiju. Legendarni XC70, Legacy Outback in Allroad.

Vozila, ki so ponujala domala vse. Nikoli si niso želeli biti terenci, a so hkrati ponujali odlične terenske zmogljivosti, predvsem pa so lastniki, ob malo močnejšem sneženju, le z nasmeškom pospremili lastnike, ki so hiteli odkopavati njihov plehnat ponos. Malo naprej, malo nazaj in že ste gazili po snegu z rodostjo 4-letnega mulca. Pri Volvu in Subaruju so nekoliko zategnili ročno zavoro pri tovrstnih karoserijskih različicah, medtem ko pri Audiju s pridom izkoriščajo tržno nišo. In tokrat smo na test zapeljali Štirico z oznako Allroad.

Pravzaprav je precej zanimivo, da tovrstni avtomobili ne uživajo večjih simpatij med kupci, saj so odličen kompromis, pri katerem je treba za določen užitek bistveno manj zarezati v svoj kos sreče in zadovoljstva. Če smo konkretni. Sodobni terenci so praktični, a na avtocesti, resnici na ljubo, niso ravno v domačem habitatu. Limuzine in karavane boste precej jokavo in z veliko mero opreznosti zapeljali z asfaltnih površin, kaj šele, da bi pomislili, da se boste lotili bolj neprevoznih predelov.

Audi A4 Allroad nudi praktično vse. Zaščite spodnjega dela vozila in 180 milimetrov oddaljenosti od tal omogočata suvereno vožnjo na brezpotjih, v mestih pa bolj enostavno vstopanje (in izstopanje) v vozilo. S 505 litri prtljažnega prostora boste brez težav zadovoljili potrebe po avanturističnem oddihu, medtem ko tudi manjša družina ne bo čutila prevelike prostorske stiske.

Testni primerek je v svojih nedrjih skrival preverjenega dvolitrskega sajavčka. 163-glava konjenica bi morala zadostiti potrebam velike večine zemljanov, sploh če jih boste vpregli s 7-stopenjskim DSG-jem. Pogon je, kakopak, speljan na vsa štiri kolesa, pri čemer še laiku kaj hitro postane jasno, zakaj quattro uživa status legendarnega pogona. Ob tem velja pohvaliti, da podvozje izjemno udobno blaži neravnine, kar bodo cenili predvsem tisti, ki po petih minutah sedenja že iščejo najbolj anatomski položaj za dremanje v avtu.

Tudi notranjost avtomobila skorajda ne potrebuje posebnega komentarja. Je germanska in predvsem Audijeva, s čimer smo povedali domala vse. V njem se boste počutili kot albatros na toplih tokovih ob ekvatorju. Vse je tam, le pregovorno Audijevsko se vam zna pripetiti. Za večino sladkorčkov, ki jih boste pri cenejših avtih vzeli za samoumevne, boste običajno tu morali seči v žep – često tudi globoko. Kljub vsemu je zanimivo, da boste za primerljivega Allroada (z običajnim A4 Avant) morali doplačati povsem sprejemljivih 800 evrov.

Kako strniti misli pri Audiju A4 Allroad? Morda sem sam upornik, a vseeno se skušam od ustaljenih modnih trendov nekoliko odmakniti in kritično presoditi o smiselnosti nakupa. Audi A4 Allroad je takšen avtomobil, ki se ga ne boste sramovali zapeljati na hčerkin maturantski ples, prav tako bodo daljše relacije sila enostavno premagljive in na koncu boste na odročno piknik mesto z Allroadom prišli najdlje od vseh zbranih.

Osebno praktičnost in uporabnost postavljam pred modne muhe, ki trajajo le nekaj sezon, predvsem pa se nerad odpovem širokemu naboru početij, ki vam jih (lahko) omogoča avtomobil.

HVALIMO
+ praktičnost
+ uporabnost
+ brezčasen izgled
+ štirikolesni pogon
+ odmaknjenost od tal
+ ponuja nekaj posebnega

GRAJAMO
– spisek dodatne opreme je dolg (in drag)
– tisti, ki prisegajo na modne smernice, vas ne bodo razumeli

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4750 / 1842 / 1493
Medosna razdalja (mm) 2818
Prostornina prtljažnika (l) 505
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1715 / 2245
Agregat turbodizelski, štirivaljni, vrstni, 4 ventili na valj
Delovna prostornina (ccm) 1968
Največja moč pri vrt./min. 120kW (163KM) med 3.000 – 4.200
Največji navor pri vrt./min. 400 Nm med 1.750 – 2.750
Največja hitrost (km/h) 210
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,3
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,7 / 4,8 / 5,1
Poraba goriva na testu (l/100 km) 7,5
Cena osnovnega modela (v EUR) 37.940
Cena testnega modela (v EUR) 57.758
Uvoznik Porsche Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.audi.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button