Primerjalni testiTesti

Aprilia Scarabeo 300 Special in Vespa GTS 300

Ko je izgovorov konec!

Ste na relativno pomembnem položaju, ki od vas zahteva dnevno uniformo v smislu obleke s kravato. Je mestna gneča pogosto razlog za zamudo na sestanek? Ste izgovore v smislu „Budilka ni zvonila“, ki se stopnjujejo vse do „luči javne razsvetljave niso ugasnile in sem mislil, da je še noč“ ter celo do tovrstnih, da je vlaku počila guma in ste čakali na nadomestni vagon, že izčrpali?

Se vam večkrat, ko stojite v gneči, zgodi, da vidite sosedovega mulca, ko na skuterju šine mimo vas in se vam zlobno zareži v obraz? Ste že razmišljali, da bi tudi vi imeli skuter za dnevne opravke po mestu, vendar ste misel odgnali, ker so večinoma kričečih barv in se obleki podajo kot bele nogavice na elegantne čevlje? Je vaš ego z leti pridobil nekaj teže, zato ga nočete žaliti s 50 kubičnimi centimetri prostornine, razen kadar gre za šilce kvalitetne žganice.


Vespa in Aprilia sta uslišali vaše misli. Lačnemu tržišču so ponudili dva urbana mestna skuterja, ki se obleke ne branita, obenem pa ponujata zadostno mero moči. Res zadostno? Moči je še preveč, saj se hitro lahko zgodi, da boste pri odprtem plinu izgubili za seboj sedečega Goat Riderja, ki ga je bilo v našem primeru treba, kot nepripravljenega, da ne rečemo nekoliko zasmehljivega, sopotnika na Vespi, loviti za spodnje okončine. Le malo je namreč manjkalo, da ni preveril kakovosti in trdote asfalta.

Čeprav je motorna zasnova obeh skuterjev podobna (v obeh primerih gre za 300 kubični agregat), se motorja po namembnosti in uporabnosti močno razlikujeta. Vespo bomo pogosto srečevali v mestnih središčih, saj je njena okretnost na nivoju 50-kubičnega skuterja, redkeje pa se bodo lastniki z njo podali na izlete v dvoje ob koncih tedna. Za te namene je Aprilia mnogo bolj primerna, medtem ko okornost in velik obračalni krog v mestu terjata svoj davek.

Kljub podobni prostornini motorjev in konjskih močeh, so vozne lastnosti obeh skuterjev zelo različne. Ob, lahko rečemo, brutalnosti, ki jo ponuja Vespa, je Scarabeo pravi uglajeni gospod. Če pospeški pri Vespi res vzamejo sapo in zaprejo usta tudi največjim skeptikom, je Aprilia na tem področju bolj sramežljiva. Teža in velikost tukaj pustita svoj pečat, je pa bolj udobna na daljših poteh, ki jim Vespa ni namenjena.

Udobja v dvoje je na Vespi manj, zgolj 12-palčna kolesa pa so razlog, da pri hitrostih nad 90 km/h stabilnost ni več zavidljiva. Sicer ljubiteljem hitrosti lahko prišepnemo, da se merilnik hitrosti tudi pri Vespi ustavi šele pri 130 km/h, a takrat že močno piha, entuziast, ki takšne hitrosti dosega (npr. Goat Rider) pa naj se raje dobro skloni naprej, da bo čelada ostala na glavi. Pri takšnih zmogljivostih je že pomembna tudi zanesljivost ustavljanja, za kar v obeh primerih poskrbijo diskaste zavore na obeh kolesih.

Oba skuterja v primerjavi s 50-kubičnimi sesalci ponujata precejšen nadstandard. Prtljažni prostor se v obeh primerih odpira električno, a je le-ta v Scarabeu izdatneje odmerjen, medtem ko boste pri Vespi primorani kupiti še originalni čeladi, v kolikor jih boste želeli shranjevati pod sedežem. Poskrbljeno je tudi za drobne sladkorčke, kot sta priročen predal pred nogami in držalo za aktovko ali nakupovalno vrečko.

Vespa uživa tako rekoč status legende. Z njo vam v mestu ne bo nikoli potrebno zardevati, na daljših poteh pa presežnikov ne pričakujte. Scarabeo je po drugi strani bolj konfekcijski izdelek, ki je v mestu nekoliko okoren, medtem ko so mu izleti v dvoje pisani na kožo.

Na tovrstnih dvokolesnikih zagotovo ne boste videvali mozoljastih najstnikov, ki skušajo v mestnih središčih po zadnjem kolesu „očarati“ staro in mlado. Razlogov za to je več. Dobri štirje evrski tisočaki in predvsem življenjski slog voznika, ki želi biti opazen in hkrati diskreten, maksimalno mobilen ter točen. V kolikor pa imate v mislih še ves izgubljeni čas, ki ga porabite v gnečah …

Goat Rider, Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Tehnične karakteristike

Aprilia Scarabeo 300 Special Vespa GTS 300
Vrsta agregata vodno hlajeni, 4-taktni, 1-valjni, 4 ventili vodno hlajeni, 4-taktni, 1-valjni
Prostornina (ccm) 278,3 278
Moč 16,1 kW (22 KM) / 7250 vrt/min 16,4 kW / 7500 vrt/min
Navor 22Nm pri 6.500 vrt/min n.p.
Zagon električni električni
Vbrizg goriva elektronski elektronski
Mere d./š./v. (mm) 2270 / 770 / 1210 2230 / 775 / n.p.
Medosna razdalja (mm) 1535 1370
Menjalnik brezstopenjski variator avtomatski variomat
Višina sedeža (mm) 785 770
Teža (kg) 181 158
Posoda za gorivo (l) 14 11
Pnevmatike – spredaj 110/70-16“ 120/70-12“
Pnevmatike – zadaj 140/70-14“ 130/70-12“
Pospeševanje do 100 km/h n.p. n.p.
Največja hitrost (km/h) 125 118
Cena testnega motocikla 2009 4.440 EUR 4.700 EUR
Uvoznik Autocommerce, d.o.o. PVG, d.o.o.
Spletna stran www.autocommerce.si www.pvg.si

Hvalimo

Nanj brez sramu v kravati Kot za šalo strese Goat Riderja
Ne brani se tudi daljših izletov Res prava šminka
Ne bo vas kar takoj stresel Okretnost Tomosovega avtomatika
Prijazen do začetnikov Svoboda s stilom
Prijazen do prtljage (obešalnik za vrečke ali poslovno torbo)

Grajamo

Smo tudi že hitreje pospeševali Na daljše izlete pojdite raje z avtom
Maxi scooterje smo tudi že hitreje vozili Ovinke boste „zalagali“ le enkrat
Morda smo za tega še preveč otročji (resen videz)

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button