MiniatureTesti

Alpha Model 1/24 Porsche 911 (992.1) GT 3: Unboxing

Konfigurator v malem

Vsak avtomobilski navdušenec sem ter tja uporabi kak avtomobilski konfigurator in spusti svoje ideje o sanjskem avtomobilu na ekran. Tudi sam sem naredil enako s Porschejem GT3 in šel tokrat še korak dlje. Na podlagi svojih želja sem pričel z izdelovanjem makete »mojega« stroja.

A do končnega izdelka bo preteklo še nekaj digitalnega črnila in da bo izdelek tak kot si želimo, je potrebno začeti z odpiranjem škatle in pregledom vsebine.

Klasična temno modra kartonasta škatla razkriva tokratni subjekt – Porsche 911 GT3, in ker je kvaliteta odlitkov ter foto jedkanih delov kot običajno na vrhunski ravni, se bomo tokrat posvetili detajlom in nekaterim stvarem, ki so nas že takoj ob odprtju malenkost razočarale.

A gremo lepo po vrsti. Nekaj besed vseeno namenimo resinskim odlitkom. Kot je v navadi so tudi tokrat vsi resinski odlitki praktično brez napak, detajli, tako v notranjosti kot tudi na karoseriji sami, so odliti in izdelani z vrhunsko natančnostjo. Delitev posameznih sklopov je smiselna in bo tako v naslednjih korakih omogočalo dokaj enostavno detajliranje makete.

Tudi detajli foto jedkanih kovinskih delov so izjemni in kot je v navadi obsegajo vse pomembne detajle tako notranjosti kot zunanjosti makete.

Kar se tiče nalepk so tudi tokrat pri Alpha Model vključili vse pomembne detajle in šli še korak dlje s tem, ko so vključili tudi karbonske nalepke za dele avta, ki v naravnem merilu sicer niso izdelani iz ogljikovih vlaken, a jih različni proizvajalci ponujajo kot dodatno opremo.

Hkrati pa so prav te nalepke prva stvar, ki nas je pri maketi zmotila. Dimenzijsko in vsebinsko so nalepke izjemne, malce manj pa je prepričljiv natisnjeni vzorec karbona, ki deluje za merilo 1/24 prevelik, prav tako pa je usmerjenost karbonskih vlaken povsem naključna.

Med nalepkami takisto ni tablice za oznako modela, namesto tega je zgolj nekakšen približek nemške registrske oznake z napačno obliko pisave.

In da bo vse skupaj še nekoliko slabše, tudi med kovinskimi deli tokrat ni vključene tablice, ampak zgolj dve pravokotni kovinski ploščici. Prav tako med kovinskimi deli ni okenskih obrob kar da slutiti, da so le-te odlite na karoseriji. To dejstvo sicer ni nujno slabo, a se ob pogledu na obrobe na karoseriji izkaže, da bo kar precej dela, da bodo stekla lepo sedla v obrobe po nanosu vseh barvnih slojev na karoserijo.

Prav tako nas preseneti kovinski napis Porsche, ki na maketi pride nameščen pod zadnjo luč, kar je sicer povsem v skladu s  pravim avtomobilom, a je pri tem omenjeni napis v sklopu zadnje luči in odlit iz plastike v 24-krat pomanjšanem merilu pa je sestavljen iz kar 16 miniaturnih kovinskih delcev, kar pomeni, da bo za doseganje prepričljivega izgleda potrebno precej potrpljenja.

Kot zadnjo slabost naj omenimo še platišča in pnevmatike. Te izgledajo kakšen palec premajhne glede na izgled pravega avtomobila.

A s tem se ne bomo preveč obremenjevali, saj smo si glede na želje po unikatnem Porscheju GT3 s pomočjo madžarskega podjetja Geronimoworks zagotovili dodaten komplet pnevmatik in platišč. Platišča in pnevmatike so tudi tokrat izdelane s tehniko 3D tiska in so zato detajli res osupljivi ter bodo nedvomno prava paša za oči na končani maketi.

Tokrat smo našteli kar nekaj slabih lastnosti makete in na podlagi tega pričakujemo med postopkom izdelave kar nekaj nepričakovanih izzivov. Za ogled vseh detajlov si lahko ogledate priloženi video:

Kaj menite nam bo tudi tokrat uspelo izdelati prepričljivo maketo ali bo tokratna naloga prezahtevna?

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button