MiniatureTesti

Alpha Model 1/24 Porsche 911 (992.1) GT 3: Karoserija

Konfiguriranje in izdelava zunanjosti

Siv, črn, bel, moder, rumen, rdeč? Kakšen je vaš sanjski Porsche 911? Tudi mi smo mislili, da bo naš GT3 odet v eno izmed naštetih barv, vse dokler nismo zagledali prav posebnega 911 odetega v barvni odtenek iz Porschejeve Paint To Sample barvne karte.

Odtenek se morda zdi na prvo žogo neprimeren za tako športen avtomobil, a v kombinaciji s karbonskimi dodatki, notranjostjo in platišči v zamišljeni barvi deluje zelo prepričljivo. Prav tako je nenavadno ime barve NATO Olive Green. Gre za temno olivnozeleno barvo, ki pod šifro L6H v Volkswagnovem koncernu obstaja že od 70-ih let prejšnjega stoletja, in prav na podlagi omenjene barvne kode so nam koloristi pri podjetju Spetker žalec pripravili karoserijsko barvo na vodni osnovi.

Da se bo barva prijela na karoserijo, in da bodo linije med različnimi deli karoserije, kljub vsem slojem različnih preparatov, dobro vidne, ter da bo barvni odtenek ustrezen in enakomeren, smo našo karoserijo najprej odeli v fin bel primer proizvajalca AMMO, katerega so nam ga priskrbeli pri Miniatures.si.

Karoserija je odeta v ustrezno barvo in zaščitena s tankim slojem svetlečega laka, a ker želimo naši maketi dodati nekaj unitarnosti in dodatnih detajlov, celotno karoserijo pobrusimo in pripravimo na nameščanje karbonskih nalepk.

Kot smo omenili pri unboxingu, so maketi dodane nalepke za ponazoritev karbona, a nam vzorec le-teh ni preveč všeč, zato smo morali to težavo nekako rešiti. Rešitev je dokaj preprosta: priložene nalepke uporabimo kot predlogo in iz izvrstnega karbona podjetja S.K. Decals izdelamo svoje nalepke v ustrezni teksturi in z vzorcem ribje kosti.

Na samo karoserijo tako namestimo strešno nalepko, hkrati karbonske nalepke namestimo še na ogledala in difuzorje, slednji pa bodo za doseganje večjega kontrasta odeti v pol mat lak namesto v svetlečega.
Ker so nekatere krivine kamor nameščamo nalepke precej zapletene, si za lepše prileganje pomagamo s tekočinama Decal Set in Decal Fix proizvajalca AMMO in jih zgladimo s posebnim čopičem istega proizvajalca.
Vse karbonske nalepke zaščitimo z ustreznim lakom in z obdelavo naše karoserije nadaljujemo.

Tudi tokrat se v naš lak nehote prikrade kakšen prašni delček katerega najlažje odstranimo s procesom poliranja.
V ta namen celotno karoserijo najprej obrusim s Trizact gobicami granulacij 3000, 6000 in 8000. S temi gobicami ne le eliminiramo prašne delce ampak zmanjšamo tudi tako imenovani pomarančast efekt laka.

Kljub vsemu pa površina ni sijoča kot bi morala biti, zato je potrebno še strojno poliranje. Tega povrnemo s pomočjo srednje trde piramide za poliranje rotacijskega stročka in polirne paste 3M Finesse-it: Purple. Tako gobice kot polirno pasto so nam tudi tokrat priskrbeli pri podjetju Spekter Žalec in glede na predhodno odstranjeno teksturo pomarančne lupine, je sijaj po zaključku poliranja še bolj spektakularen kot pred poliranjem.

Kako izgledajo vsi tokrat opisani postopki si oglejte v tokratnem videu:

Smo zadeli z barvo ali vam ni všeč? Glede na našo vizijo v glavi se bo odlično podala z barvo platišč, ki vam jo razkrijemo v naslednjem prispevku.

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button