MiniatureTesti

Alpha Model 1/24 Lamborghini Urus: Unboxing

Preed časom smo vam obljubili, da bo naslednja maketa unikat v več pogledih ...

… in tokrat vam predstavimo unikat med maketami. Proizvajalci maket se po navadi odločijo za izdajo maket super športnih dvosedov, dirkalnih specialk ali motociklov, skoraj nikoli pa za “družinska” vozila.
Že res, da ima tokrat predstavljena maketa pedigre superšportnih sorodnikov, pa vendar gre za v svetu maket precej neobičajen prizor štirisedežnega športnega terenca.

Ko odpremo klasično temno modro kartonasto škatlo najprej opazimo ogromno karoserijo in takoj mimogrede pomislimo na napako v merilu. Kljub temu nadaljujemo z raziskovanjem vsebine in zato vse sestavne dele položimo na delovno podlogo.

Vsi sestavni deli položeni na delovno podlago

Tokrat se odločimo detajlno pregledati jedkane kovinske delce, stekla in nalepke. Kot je v navadi pri Alpha Model dodajo precej majhnih detajlov v obliki kovinskih delcev in tudi tokrat niso razočarali. Kovinski delci vsebujejo embleme, zavorne diske, delce zavornih čeljusti, brisalce, predpražnike in še bi lahko naštevali, skratka vse kar potrebujemo za izjemne detajle na končnem izdelku. Stekla so klasična lasersko obrezana in z vnaprej obarvanimi robovi. Nalepk pa je tokrat, za razliko od prejšnjih projektov, izredno malo, vendar so kljub vsemu tukaj emblemi, karbonski dodatki za notranjost in ekrani armaturne plošče.

Pregled nadaljujemo z notranjostjo. Proizvajalec se je odločil da omogoči poustvarjanje štirisedežne različice Urusa in tako nas poleg armaturne plošče, sredinskih konzol in vratnih panelov, tokrat pričakajo štirje športno udobni sedeži. Vratni paneli in sredinski konzoli so dovolj razčlenjeni, da bodo omogočili dodatno detajlirane notranjosti.

V naslednjem sklopu pridemo do prve unikatne stvari na naši maketi. V sklopu podvozja je tokrat res malo sestavnih delov, priložena pa so osnovna platišča, ki so kljub vsemu izdelana z izjemnimi podrobnostmi. Navkljub temu podatku pa smo se tokrat odločili, da si maketo priredimo po svoje. Tako smo kontaktirali madžarsko podjetje Geronimoworks, ki se ukvarja z dizajniranjem in tiskanjem platišč in pnevmatik za makete, katerim zaupamo naše želje. Glede na unikatnost makete in neobičajno velike dimenzije platišč nam ponudijo izdelavo unikatnih platišč in pnevmatik za našo maketo. Natisnjena platišča in pnevmatike s svojimi detajli izstopajo že v neobdelanem stanju, nas pa že srbijo prsti, da jih pobarvamo in namestimo na maketo, kjer bodo prav gotovo prava paša za oči.

Sedaj se posvetimo karoseriji in sestavnim delom, ki bodo na koncu nameščeni nanjo. Najprej iz čiste radovednosti celotno karoserijo premerimo da ugotovimo, kako so pri proizvajalcu upoštevali merilo. Pričakovano ugotovimo, da so dimenzije Urusa v merilu 1:1 pomanjšali tako kot so zapisali na škatli – 24x.
Vsi detajli karoserije so poustvarjeni z izjemno natančnostjo, odlitki so tudi tokrat povsem brez napak. Manjšo kritiko si to pot prislužijo zgolj s tem, da je nekaj detajlov ulitih skupaj z glavno karoserijo, to pa maketarjem povzročili kar precej dodatnega maskiranja in barvanja v kontrastni barvi.

Karoserijski sestavni deli

Za konec nam ostanejo še navodila. Ta so zopet klasična, pomanjkljiva, brez oznak o barvah ali opozoril, kako izdelati maketo. Če se spomnite so nam pri Alpha Model obljubili boljša navodila, a moramo na tem mestu poudariti da je bila tokrat predstavljena maketa izdana v enakem obdobju kot Ferrari F8 zato novih navodil tokrat še ni bilo pričakovati.

Tokrat še klasična navodila podjetja Alpha Model

Tokrat smo vam razkrili eno izmed dveh obljubljenih unikatnih stvari na naši maketi. Manjka še ena. Lahko uganete, kaj nam pripravljajo pri podjetju Spekter in kakšno barvno shemo bomo uporabili za našo maketo?

Za vse, ki vas zanimajo še dodatne podrobnosti makete vam tudi tokrat prilagamo video:


Tudi tokrat predstavljeno maketo lahko kupite pri evropskem prodajalcu Alpha Model maket Modellisto.at, ceno pa najdete v tehničnih podrobnostih makete.

Tehnične podrobnosti makete:

Proizvajalec: Alpha Model
Model: Lamborghini Urus
Merilo: 1:24
Material: poliesterska smola, guma, jedkana kovina
Št. sestavnih delov: cca. 100
Cena: 169,95 evrov

Prednosti:
+ Kakovost resinskih odlitkov
+ Kakovost kovinskih sestavnih delov
+ Detajlirana karoserija in notranjost
+ Prosojnost prozornih delov in že narejeni črni robovi na steklih

Slabosti:
– Manjkajoče vzmetenje
– Manjkajoč pogonski agregat
– Nekateri detajli karoserije so odliti na glavni del in zahtevajo precej dodatnega maskiranja

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button