MiniatureTesti

Alpha Model 1/24 Lamborghini Urus: Priprava resinskih delov

Čiščenje, graviranje, ščetkanje, brušenje in ponovno čiščenje

Skupni imenovalec v podnaslovu omenjenih izrazov: priprava podlage. Kot vsaka novogradnja potrebuje trdne temelje, tako tudi naši maketarski podvigi potrebujejo dobro pripravljeno podlago v izogib težavam pri nadaljnjih postopkih.

Z namenom zagotavljanja dobre, in predvsem oprijemljive podlage za nanašanje posebne barve, vse resinske dele našega Urusa namočimo v vodo, ki smo ji dodali nekaj kapljic čistila za posodo. Prav to čistilo ima odlično lastnost topljenja maščob in silikonov, ki bi lahko ostali na površini delov za narave ulivanja in odstranjevanja odlitkov iz orodij. Da zagotovimo, da se silikoni ne skrijejo v kanale med paneli, jih skrbno zdrgnemo s ščetko za zobe, vse tako očiščene dele pa postavimo na krpo iz mikro vlaken ter jih pustimo, da se odvečna tekočina vpije v krpo.

Če smo do sedaj uporabljali pripomočke, ki jih najdemo v vsakem lokalnem marketu, pa bomo od tu dalje uporabili posebne pripomočke namenjene maketarjem in avtoličarjem. Kljub temu, da pri Alpha Model vse kanale med paneli skrbno načrtujejo in jih kot eni redkih proizvajalci maket tudi ločujejo po debelini med gibljivi in negibljivimi deli karoserije, jih je potrebno malenkost poglobiti. Temu koraku se lahko manj izkušeni izdelovalci maket izognejo, vendar lahko to pomeni izginotje nekaterih kanalov med barvanjem in kasneje nezmožnost senčenja le-teh kar malce zmanjša realen videz končane makete.

Velja omeniti še obvezen del zaščitne opreme, ki jo potrebujemo od tega koraka dalje. Gre za zaščitno masko, prosto leteči delci resinske smole niso nič kaj prijazni do vaših pljuč in zato so nam pri podjetju Spekter Žalec priskrbeli odlično 3M zaščitno masko z oljčnimi filtri in filtri za zadrževanje prašnih delcev. Z dobro zaščitenimi dihali in ustreznim nožkom (uporabljene sta bili debelini 0,1 in 0,2 mm) se sprehodimo po vseh kanalih, ki jih na Urusu ne manjka. Odvečen material odstranimo z uporabo zobne ščetke in v našem arzenalu pripomočkov poiščemo naslednjega.

Maska in posebni pripomočki za obdelavo površine.

Tokrat gre za brusilno gobico. Uporabimo dokaj grobo gobico granulacije 800 in z njo pobrusimo celotno površino makete. Pri tem postopku posebno pozornost namenimo pregibom na karoseriji in skrbno pobrusimo vse, tudi skrite površine.

Zadnji korak je ponovna eliminacija vseh neželenih substanc na naših površinah. V ta namen uporabimo Lesonalovo redčilo za barve na vodni osnovi, ki s svojo kemijsko sestavo omogoča tudi razmaščevanje površin pred barvanjem.

Kako smo običajne gospodinjske, posebne maketarske in avtoličarske izdelke podjetja Spekter uporabili v praksi si lahko pogledate v tokratnem videu:

Površina je pripravljena, barva tudi in s tem so doseženi vsi pogoji da vam naslednjič predstavimo poseben barvni odtenek in barvno kombinacijo karoserije, uporabljene za atraktiven izgled našega bikca.

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button