MiniatureTesti

Alpha Model 1/24 Lamborghini Urus: Karoserija

Čakanja je konec. Tokrat vam razkrijemo še preostali unikatni del našega Urusa, po sami maketi in platiščih sledi še posebna barva.

V svoji maketarski karieri sem si večkrat zamislil (in tudi izdelal) maketo v originalnih kovinskih, ali perla odtenkih, ki jih avtomobilski proizvajalci razvijejo za svoje modele in so v merilu 1:1 videti osupljivo. Toda prav ti odtenki so bili v večini primerov na 24-kratni pomanjšani različici videti precej slabše. Ponavadi težava tiči v velikosti kristalov, le-ti so prilagojeni da zasijejo v vsem svojem sijaju na velikih površinah pravih avtomobilov, ko pa jih prenesemo na maketo in potem to maketo fotografiramo, pa takšna barva izgleda, milo rečeno, kot izjemno groba, zgolj približna izvedba pravega avtomobila.

Prav tej težavi smo se tokrat skupaj s podjetjem Spekter Žalec odločili narediti konec. Po opisu težave in posvetu s koloristi podjetja Spekter, so le-ti za nas izbrali in izdelali posebno barvo v katero so namešali kristale najmanjše obstoječe granulacije. Rezultat: nekakšna variacija perla Nardo Grey barve z vsebnostjo, s prostim očesom praktično nevidnih kristalov, ki v različnih svetlobnih pogojih spreminja svetlost odtenka sive barve.

Posebna barva pripravljena s strani podjetja Spekter Žalec

Da pridemo do končnega izgleda pa nas prej loči še nekaj korakov. Predhodno očiščeno in pobrušeno karoserijo in vse njej pripadajoče sestavne dele najprej odenemo v bel maketarski primer proizvajalca AMMO by Mig, ki so nam ga priskrbeli pri podjetju miniatures.si.

Vsi sestavani deli karoserije pred nanosom primerja

Sledi nestrpno čakanje, pregled karoserije in čiščenje airbrusha ter potem nanašanje naše posebne barve. Barvni  odtenek sicer bazira na osnovni barvni mapi podjetja AkzoNobel, a kot omenjeno so v njem najmanjši možni kristali. Barvo ulijemo v airbrush in nanesemo prvi sloj. Po prvem sloju in brez laka barva še nima končnega odtenka vendar se je že takrat opazilo, da so kristali v njej praktično nevidni tudi pod izjemno močno lučjo. Nanesemo še dva dodatna sloja in zaključimo z barvanjem.

Da pa zadeva vendarle ne bo tako enostavna in monotona, po nekajdnevnem sušenju osnovne barve večino karoserije zaščitimo z maskirnim trakom, odkrite pa pustimo zgolj karoserijske dele ki so pri pravem avtomobilu kontrastne barve in jih je Alpha Model ulil skupaj z karoserijo. Dodamo še kanček svoje domišljije in odkrito pustimo tudi streho makete. Odkrite dele, kot tudi strešni spojler in vzvratna ogledala, pobarvamo s črno barvo in celotno karoserijo zaščitimo z lakom.

Če si želite podrobneje pogledati postopke nanašanja barve in obdelavo karoserije vas vabimo da si ogledate tokratni video:

Tokrat nam je pri postopku lakiranje malce ponagajal prah iz okolice, ki se je kar preveč naselil na našo sveže polakirano karoserijo, zato to težavo hitro rešimo z matiranjem (brušenjem) laka z brusnimi gobicami granulacije 2000 in si pri težko dostopnih delih karoserije pomagamo s Scotch Brite mrežico za matiranje površin in ponovimo postopek lakiranja.

Rezultat ponovnega lakiranja je precej boljši in ostalo nam je še zgolj nekaj manjših prašnih delcev, katere bomo v tem koraku s poliranjem površine tudi odstranili. Kot je že v naši navadi je poliranje tudi tokrat 4-stopenjsko. Prve tri stopnje vključujejo brušenje s polirnimi gobicami Trizact granulacij 3000, 6000 in 8000, zadnji korak k povrnitvi in izboljšanju sijaja pa je strojno poliranje z polirno piramido srednje trdote in 3M polirno tekočino Finesse-it Purple. Tudi omenjene pripomočke za poliranje so nam priskrbeli pri podjetju Spekter Žalec.

Karoserija je končana in čaka na končno montažo, s tem pa še ni konec izbire barvne kombinacije našega Urusa. Kaj menite kaj vam razkrijemo naslednjič?

Končana karoserija

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button