MiniatureTesti

Alpha Model 1/24 Ferrari SF90 Stradale: Podvozje

Ferrari slovi po svoji rdeči barvi, drznih oblikah in ikoničnem logotipu, vendar pa pravega Ferrarija naredita dve očem dokaj skriti sestavini – podvozje in pogonski sklop. In prav o nastajanju podvozja naše makete Ferrarija SF90 Stradale, bo tokrat tekla beseda.

Celoten postopek izdelave pričnemo z barvanjem sestavnih delov podvozja. V ta namen tokrat nismo uporabili našega mr. Hobby zračnega čopiča kot za karoserijo in notranjost, temveč povsem novega. Odločitev o pridobitvi dodatnega airbrusha se je porajala že kar nekaj časa, saj kljub vrhunskosti našega mr. Hobby airbrusha, le-ta ni prvenstveno namenjen barvanju manjših in bolj detajlnih sestavnih delov. Tako smo si v ta namen pridobili airbrush z manjšo šobo in iglo, natančneje premera 0,2 mm (mr. Hobby ima premer 0,5 mm) in ker je izbor airbrushev milo rečeno ogromen, smo za nasvet malce pobrskali po spletu in naleteli na AMMO by Mig Jimenez Air Viper 0,2mm airbrush.

Izdelke omenjenega proizvajalca že uporabljamo pri gradnji naših maket in ker za omenjeno znamko v Sloveniji obstaja uvoznik, smo se z vprašanjem o dotičnem airbrushu obrnili nanj. Pri podjetju miniatures.si so našo spletno raziskovanje potrdili tudi z lastnimi izkušnjami in nam olajšali izbor novega pripomočka. Na tem mestu lahko izkušnjam z omenjenim airbrushem samo pritrdimo, saj je airbrush resnično vrhunski pri uporabi vseh vrst barv, atomizacija barve je izjemna, njegova zasnova pa naredi čiščenje airbrusha izjemo lahko.

Tako smo z novo pridobljenim airbrushem in uporabo AMMO by Mig One Shot sivega primerja zagotovili enakomerno in obstojno podlago, na katero smo nanesli mat črno barvo na vodni osnovi istega proizvajalca in za zagotavljanje kontrasta zavorne čeljusti odeli v rumeno barvo z uporabo Tamiyine barve v odtenku XF-3.

Z vsemi sestavnimi deli, odetimi v njihovo osnovno barvo, pa se postopek izdelave podvozja pravzaprav šele začne. Tako je naslednji korak detajliranje platišč. Kot smo že omenili v unboxingu naše makete, je proizvajalec Alpha Model vključil možnost izbire različnih platišč, mi pa smo se odločili za uporabo tistih z bolj agresivnim videzom. Prav ta platišča pa so ponavadi odeta v dvo-barvno kombinacijo. Tako smo z uporabo posebnega markerja na mat črni osnovi naredili kromirane poudarke na platiščih.

Naslednji korak je nameščanje logotipov v sredino platišč, za kar smo uporabili AMMO by Mig Decal Set tekočino in z vatirano palčko kasneje odvečno tekočino tudi odstranili. Da zagotovimo svetleč izgled logotipov na vsakega nanesemo kapljico svetlečega laka.

Izdelana platišča z nameščenimi pnevmatikami postavimo na stran in se lotimo izdelave zavor.
Tudi tokrat so pri Alpha Model vključili kovinske zavorne kolute, ker pa so surovi zavorni koluti videti precej svetleče in so na njih prezračevalne luknje skoraj nevidne, smo jih v koraku barvanja prav tako pobarvali z mat črno barvo. Tako obarvane kolute namestimo na vrtalnik in jim s pomočjo pilice za nohte zagotovimo malce “obrabe”, postopek obdelave zavornih kolutov in ostale detajle tokratnega prispevka si lahko, kot ponavadi, ogledate v priloženem videu.

Tako obdelane kolute nalepimo na njihovo resinsko osnovo in dodamo še pritrdilne vijake ter tako zaključimo z izdelavo zavornih kolutov.

Sedaj pa na vrsto pridejo zavorne čeljusti, na živo rumene zavorne čeljusti naprej dodamo Ferrarijeve logotipe in na zadnjem paru s čopičem pobarvamo še nekaj detajlov.

Sledi še zadnji del izdelave podvozja in ta obsega sestavo prejšnjih sklopov v celoto. Pri tem koraku bi nam bila običajno v veliko pomoč navodila za izdelavo makete saj bi tako precej lažje zagotovili pravilno ujemanje pritrdilnih kvadrov, zavornih čeljusti in pa koles, a ker so pri podjetju Alpha Model z navodili precej skopi, smo pomoč poiskali na spletu in z uporabo referenčnih fotografij pravega avtomobila le določili pravilne sestavne dele za posamezen vogal makete. Pri tem velja vseeno pohvaliti podjetje Alpha Model, saj so zagotovili tako levi kot desni par platišč in ne kot je navada pri cenejših maketah, da sta oba para enaka.

Tako pa vam predstavljamo končni izdelek tokratnega prispevka, ki bo z izjemnimi detajli kmalu krasil našo maketo. Ampak počasi, najprej moramo našemu Ferrariju zagotoviti pogonski sklop in prav o slednjem bo govora v naslednjem prispevku.

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button