MiniatureTesti

Alpha Model 1/24 Ferrari SF90 Stradale: Karbonske nalepke

V tokratnem prispevku o gradnji makete, vam bomo predstavili postopek nanašnja nalepk na površino makete. Natančneje bomo tokrat imeli opravka z nalepkami, ki ponazarjajo ogljikova vlakna na zunanjosti Ferrarija SF90 Stradale.

Kot smo že omenili v unboxingu makete, je Alpha Model v kit dodal nalepke, ki ponazarjajo opcijska paketa z dodatki oziroma deli iz ogljikovih vlaken. Ker bi bil avtomobil in posledično tudi maketa kot je SF90 brez ogljikovih vlaken kar nekoliko pust, smo z veseljem pograbili priložnost in na njegovo zunanjost (in kasneje tudi notranjost) nanesli vse možne dodatke iz ogljikovih vlaken. Kot se je med postopkom izkazalo, je teh precej več kot se sprva zdi. Del tega gre pripisati tudi samo obliki karoserije zaradi katere je Alpha Model moral nalepke razdeliti na več sestavnih delov.

Vodne nalepke za uporabo na maketah imajo precej odličnih lastnosti, zaradi katerih je njihova uporaba v svetu maket precej bolj razširjena kot uporaba klasičnih nalepk. Prva takšna prednost je njihova debelina oz. tankost, s tem pa same nalepke ne kazijo končnega izgleda makete, medtem ko njihova debelina povsem ustreza pomanjšavi same makete. Naslednja dobra lastnost je njihov način nanašanja. Zaradi dejstva, da se nalepka od zaščitne folije loči z uporabo vode, je njihovo pozicioniranje na maketo precej preprosto, saj lahko nalepko po namestitvi še nekaj časa premikamo po površini.

Prav ti dve lastnosti pa sta hkrati tudi manjša težava vodnih nalepk. Zaradi njihove tankosti se takšna nalepka precej hitro poškoduje ali celo strga, uporaba vode pa poskrbi, da lahko nalepko ob nepazljivosti nevede  zamaknemo na napačno mesto.

V svetu avtomobilskega maketarstva obstaja ogromno proizvajalcev, ki po večini precej neuspešno poskušajo ponazoriti vzorec karbona v merilu 1/24, namreč, pogosto je le-ta prevelik, napačne barve ali nerazločen. Nič od slednjega pa ne velja za priložene nalepke, vzorec ponazarja zaščitni Ferrarijev kvadratni vzorec s precej velikim kontrastom med črno in srebrno barvo. Prav tako so se pri Alpha Model izdatno potrudili in velikost nalepk naredili enostavno perfektno, perfektna je tudi delitev nalepk na precej zavitih karoserijskih delih.

Naj si bo to dovolj o samih nalepkah, zato se raje posvetimo samemu postopku nanašanja le-teh na karoserijske dele.

Vse skupaj se prične z brušenjem (matiranjem) celotne karoserije. Slednjo, kar se da zmatiramo z uporabo 3M matirne gobice granulacije 2000, kupite jo lahko pri podjetju Spekter Žalec ali v njihovi spletni trgovini kupibarve.si, saj je priporočljiva predvsem zaradi dejstva, da se mehka gobasta podloga brusilnega papirja prilagaja okroglinam in izboklinam karoserije. Tako je možnost, da bi sloj laka in barve preveč pobrusili precej majhna, a vseeno velja nameniti nekaj pazljivosti na izpostavljenih delih karoserije.

Ko je celotna karosetija zmatirana, jo na hitro speremo pod tekočo vodo, da odstranimo prah, ki je nastal med brušenjem in tako preprečimo, da bi prašni delci nehote zašli pod nalepke.

Za nanašanje nalepk potrebujemo pripomočke kot so: škarje, različne pincete, čopiči, topla voda (najbolje je uporabiti destilirano vodo), sušilnik za lase in bombažne palčke (lahko povsem običajne za osebno higieno ali posebne za uporabo pri maketah). Poleg vseh naštetih stvari, ki jih več ali manj najdemo v vsakem gospodinjstvu, pa za nanašanje nalepk, na tako zapletene površine potrebujemo tudi t. i. mehčalce nalepk. Tokrat uporabljena mehčalca nalepk proizvajalca AMMO by Mig Jimenez nam je priskrbelo podjetje miniatures.si in bi brez njih bila misija nanašanja nalepk tokrat skoraj nemogoča.

“čudežni” tekočini podjetja AMMO by Mig Jimenez

Ko na kupu zberemo vse pripomočke, potreben pogum in voljo, se lotimo nanašanja. Postopek se začne precej enostavno z izrezovanjem nalepke in potopitvijo le-te v toplo vodo. Od tu dalje pa je, glede na obliko površine kamor nanašamo nalepke, postopek precej bolj zapleten. Površino kamor bomo nanesli nalepko premažemo z vsebino zelene stekleničke (Decal set). Nalepko z uporabo pincete prenesemo na površino in jo približno pozicioniramo na želeno mesto, z uporabo bombažne palčke odstranimo odvečno tekočino in rahlo pritisnemo nalepko, da se prilagodi površini. V primeru ravne površine bi naš postopek tukaj zaključili. Kot pa je razvidno iz tokrat priloženega videa, pa se tu naš postopek šele dobro začne.

Nalepko po potrebi ponovno premažemo z vsebino zelene stekleničke in jo poskusimo prilagoditi na površino, v večini primerov je dovolj če nalepko malce segrejemo z uporabo sušilnika za lase, da jo zmehčamo in malce bolj grobim pritiskom na površino. V večini primerov pri tokratnih površinah je bila potrebna uporaba tekočine iz rdeče stekleniče (Decal Fix). Le-ta nalepko povsem omehča (že skoraj raztopi) in ji tako omogoči, da se popolnoma prilega na površino. Ko enkrat nalepko premažemo z rdečo tekočino uporaba bombažnih palčk ni več priporočljiva, saj lahko zelo hitro pride do prekomernega raztezanja in s tem poškodovanja nalepke, zato si pomagamo s čopičem in nalepko z nežnimi potegi prilagodimo na površino.

Vsi pripomočki potrebni za nanšanje nalepk

Tako, v teoriji (in tudi v praksi) smo nanesli nalepko na najzahtevnejšo površino. A tu ugotovimo, da moramo ta postopek ponovoti še približno 60-krat.

S precej potrpljenja in uporabo obeh tekočin za mehčanje nalepk smo tako uspešno namestili vse nalepke na karoserijo našega SF90.

Karoserija pred lakiranjem z nameščenimi karboskimi nalepkami

S tem pa smo prišli šele do polovice! Namreč več kot polovica vseh karbonski nalepk se nahaja na zadnjem usmerniku zraka Ferrarija in ker so v Maranellu poskrbeli za izjemno kompleksno obliko so podjetju Alpha Model, in s tem tudi nam, povzročili kar nekaj preglavic.

Vsaka izmed prosto štrlečih reber usmernika je sestavljena iz 3 nalepk, poleg tega so večje površine usmernika  prav tako ločene na tri nalepke, tako je skupno število nalepk uporabljenih na zadnjem usmerniku 30.

Končan usmernik zraka pred nanosom zadnjega sloja laka

Za celoten postopek nanašanja karboskih nalepk smo porabili približno 10 delovnih ur. Vendar smo po končanem psotopku s ponosom pogledali na našega Stradaleja, ki zaradi karbonskih nalepk izgleda še bolj realen. Z namenom, da zaščitimo naše delo in da cestnemu bolidu iz Maranella povrnemo sijaj katerega je imel pred nanosom nalepk smo celotno karoserijo in zadnji usmernik po večdnevnem sušenju vseh nalepk polakirali. Ali smo dejansko lahko ponosni na naše delo pa presodite sami.

V naslednjem prispevku pa se posvetimo izdelavi notranjosti naše makete.

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button