MiniatureTesti

Alpha Model 1/24 Ferrari SF90 Stradale: Detajliranje karoserije

Naš SF90 je v prejšnjih prispevkih dobil svoj pogonski sklop in svoje podvozje, do konca mu tako manjka le še nekaj malenkosti.

In o delu teh malenkosti bomo pisali danes. Natančneje o detajliranju karoserije.

V Rosso Corsa barvo in karbon odeto karoserijo smo nazadnje polakirali in pustili, da se lak povsem posuši. Tokrat z njo nadaljujemo. Govorili bomo o dveh korakih, o poliranju in o ročnem barvanju detajlov.

Začnimo s poliranjem, z namenom, da zagotovimo naši maketi čim bolj sijoč zaključek brez prašnih delcev in “pomarančne” strukture laka, moramo najprej celotno karoserijo pobrusiti s polirno gobico podjetja 3M iz serije Trizact z granulacijo 3000. S to gobico zravnamo vse neravnine v laku in prav tako odstranimo morebitne prašne delce, ki so med lakiranje oziroma sušenjem laka zašli na karoserijo. Po končanem postopku brušenja z omenjeno gobico, je površina povsem matirana in gladka.

 

Nadaljujemo z brušenjem, tokrat z gobico istega proizvajalca in serije vendar granulacije 6000. S to gobico odstraimo praske, ki so nastale z uporabo prejšnje gobice, naša karoserija pa ima po končanem brušenju s to gobico rahel sijaj z obilico prask.

Zadnji korak brušenja je priprava na strojno poliranje. V ta namen uporabimo gobico Trizact z granulacijo 8000, kljub temu, da je ta gobica tako fina, da ob drgnjenju ob karoserijo trenja skoraj ne čutimo, se po končanem tretmaju s to gobico naš Ferrari počasi prične svetiti. Tako pobrušeno karoserijo na hitro očistimo z mikro krpo in s tem preprečimo, da bi ostanki brušenja zašli pod polirno gobico in povzročili dodatne praske.

Sledi zadnji korak – strojno poliranje. V ta namen uporabimo izvrstno tekočino za poliranje proizvajalca 3M iz serije Finesse-it: Purple. Mimogrede omenimo da so nam vse pripomočke za brušenje in poliranje karoserije zagotovili pri podjetju Spekter Žalec, vse omenjene izdelke pa lahko prek spleta kupite v njihovi spletni trgovini Kupibarve.si.

Za strojno poliranje uporabimo polirno gobico v obliki piramide srednje trdote. Poliramo postopoma in pazimo, da se polirna tekočina ne izsuši, zato vedno poliramo manjše površine, kot na primer streho, pokrov motorja …
Po nekaj prehodih s strojem, površino obrišemo z mikro krpo in razkrijemo ves njen sijaj.

Vse korake brušenja, poliranja in ročnega barvanja detajlov si lahko ogledate v priloženem video posnetku:

Sedaj, ko je karoserija spolirana in je ne bomo več obdelovali z agresivnimi materiali, lahko pričnemo z ročnim barvanjem detajlov na karoseriji. Da bo končni izdelek videt kar se da realistično, z uporabo mat črne barve proizvajalca AMMO by Mig Jimenez, ki so nam jo zagotovili pri podjetju Miniatures.si in večjega čopiča najprej pobarvamo notranjost strehe. Z istim čopičem nadaljujemo z barvanjem kolotekov, medtem ko se ravno pobarvani deli sušijo, presedlamo na manjši čopič in pričnemo z barvanjem prednjih žarometov in notranjosti vseh odprtin za zračenje.

Z vsemi pobarvanimi detajli in karoserijo v polnem sijaju našo maketo za nekaj časa pospravimo, da se barva posuši. Ko bomo našo maketo Ferrarija SF 90 naslednjič vzeli v delo sledi končna montaža in tako bo naslednjič že vidnih nekaj zanimivih detajlov na maketi.

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button