MiniatureTesti

42154 LEGO Ford GT

“Lego” kot posel?

Le kdo ne pozna “legic”. Kot mulec sem se igral s povsem preprostimi in osnovnimi, v zadnjih letih pa je nabor vrst in modelov že močno presegel meje otroške igre. Zadeva je postala povsem resen hobi in včasih tudi donosen posel za odrasle.

 

Prav ste prebrali. Če ste podjetne sorte, lahko z Lego seti zaslužite lepe vsote denarja. Komplet LEGO Star Wars Ultimate Collector’s Millenium Falcon, se je leta 2007 prodajal za nekaj sto evrov, danes pa cene dosegajo tudi do nekaj tisoč evrov. Recept za uspeh je kupovanje omejenih setov in nekaj potrpljenja. Neodprte jih shranite v suh in temen prostor in počakajte na primeren trenutek. Med tem budno spremljajte stanje na trgu rabljenih setov. Obstaja kar nekaj spletnih strani, kjer so navedene trenutne tržne vrednosti posameznih figuric in kompletov.

Še vedno pa večina odraslih in manj odraslih smrtnikov posega po legicah iz povsem običajnih vzgibov – užitka in zadovoljstva ob sestavljanju. Med slednje spadam tudi sam. In med sestavljanjem the modelov me je večkrat prešinilo, koliko časa in sredstev je vloženih v sam razvoj takšnih “igrač”.

Moj zadnji podvig je bil 2022 Ford GT. 39 cm dolg, 18 cm širok in 9 cm visok model sestavlja 1.468 sestavnih delov. Primeren pa je za osebke starosti vsaj 18 let. Dobro, osebno sem mnenja, da bi kak 12-letnik zadevščino spravil skupaj veliko hitreje od mene. Kot je to značilno za vse njihove proizvode, tudi legendarnega GT-ja odlikuje kvalitetna izdelava in ogromno tehničnih detajlov. V6 motor premore gibljive bate in ojnico, diferencial je v polni funkciji, za realistično krmiljenje poskrbi delujoč krmilni mehanizem, odlično lego na polici pa zagotavlja neodvisno vzmetenje z nastavljivim aerodinamičnim pomagalom. Za sestavljanje sem porabil 5 ur. Kar je v primerjavi s časom, ki je potreben za sam razvoj takšnega modela, mačji kašelj. Velja omeniti, da je bil set predstavljen v letu 2022, kar pomeni, da se bo set počasi umaknil, boste pa zanj v tem trenutku morali odšteti 130 evrov.

Odvisno od kompleksnosti seta, števila sestavnih delov in zahtevnosti izdelave, lahko načrtovanje in razvoj trajajo tudi do enega leta. Postopek se ponavadi začne s konceptom, sledi izdelava prtotipa, nato testiranje in končno načrtovanje same proizvodnje. Kot pri pravih avtomobilih, so tudi Lego modeli podvrženi strogim normam. Vsi sestavni deli so temeljito preizkušeni. Mečejo jih ob tla, neusmiljeno segrevajo, drobijo in zvijajo. S tem zagotovijo dolgo življenjsko dobo, kvalitetno izdelavo in pregovorno legendarno kompatibilnost sestavnih delov.

V tovarni v Billundu vsako leto izdelajo 20 milijard sestavnih delov! Od tega kar 318 milijonov pnevmatik, s čimer si je Lego zaslužil naziv največjega svetovnega proizvajalca pnevmatik. To pa ni edini “fun fact” o Legu – po svetu se “potika” 4 milijarde Lego figuric, kar predstavlja najštevilčnejšo narodnost na Zemlji. Set z največ sestavnimi deli je LEGO Colosseum, ki premore 9.036 sestavnih delov! Najvišja zgradba, ki so jo kadarkoli zgradili iz lego kock je 35 m visok stolp. Z Lego kockami pa so se “igrali” tudi astronavti na Mednarodni vesoljski postaji … dasiravno je uradna razlaga, da so s pomočjo kock zgolj izvajali poskuse … le kdo bi jim zameril.

LEGO kreacije predstavljajo enkraten način za sprostitev, igro, izobraževanje, krepitev koncentracije, ohranjanje duševnega miru in kvalitetno preživljanje prostega časa z ostalimi družinskimi člani … ali zgolj sami s seboj.

Aleš Majerič
foto: caranduser.com

 

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button