MotocikliTesti

BMW R nineT Scrambler

»Mater, je dober. To mene definira.« Moje prve besede, ko sem na test prevzel R nineT Scrambler za leto 2021. Ti »skremblerji« so moja Ahilova peta. Že ob testu različice Urban GS sem lajnal, kako zelo pomembno se mi zdi, da motocikel jasno pokaže karakter. Kar od tu bi lahko nadaljeval tudi pri Scramblerju.


Niti mi ni tako zelo všeč sama silhueta, veliko bolj me pritegne filozofija, pritegnejo me detajli na teh motorjih. Zdi se mi, da so pri teh »kao« butičnih motorjih, še precej bolj izraziti, kot pri katerikoli drugi »karoserijski« obliki. Samo poglejte za primer rjav usnjen sedež. Pa obliko izpušnih loncev. Pa grafiko. Pa petkraka platišča. Pa preprost prikazovalnik osnovnih informacij. Pa … Ja, cel kup je teh nekih podrobnosti, ki sestavijo in predstavijo zares vpadljivo in glave sukajočo celoto. To mi je pri teh motorjih res všeč.Ko je govora konkretno o R nineT, mi je od nekdaj zares všeč tudi sedaj že ikonični, zračno hlajeni bokser. Ne predstavljam si, kakšen agregat bi se lahko bolje podal temu motociklu, tej celi seriji motociklov. Tako v smislu same oblikovne zasnove, kot tudi v smislu zmogljivosti in zvočne kulise, ki ga obdaja ob pomoči izpušnega sistema znamke Akrapovič. Vse skupaj deluje neverjetno avtentično.

 

Ta avtentičnost me zares pritegne. Četudi na koncu zaradi geometrijske zasnove in relativno dolge medosne razdalje ni najudobnejši, zaradi teže pa tudi ne najbolj agilen. Ne pravim, da se ovinkov ne da peljati dinamično, a R nineT Scrambler se tudi pri tem niti ne pretvarja. Ne želi biti neko huligansko orodje. Ne na cesti, niti izven ceste. Čeprav bo morda koga prijelo, da bi se predvsem zaradi podobe in imena pognal po kakšnem brezpotju, to načeloma odsvetujem.

Že res, da je eden od programov nadzora zdrsa pogonskega kolesa in delovanja motorja tudi »Dirt«, a R nineT ni namenjen temu. Nič ne bo imel proti, če pač zmanjka trde podlage, a daleč najbolje se kljub robustni podobi, počuti na asfaltu. Lepa magistralka proti obali mu je zares pisana na kožo. Na takšni cesti lahko ta motocikel pokaže ves potencial.

Do izraza pride geometrična zasnova, do izraza pride živahen bokser, svojo veličino pokaže zares dober zavorni sistem. Še enkrat, lahko se pelje dinamično tudi čez »ride«, a zahteva nekaj več odločnosti voznika kot kakšen klasičen »naked«. Pa saj na koncu koncev nič od tega niti ni pomembno.

Scrambler kupcev ne bo iskal med nekimi specifičnimi skupinami. Niti med začetniki, niti med dirkači, niti med tistimi, ki radi uničujejo gozdne vlake ali pa se valjajo po blatu. Scrambler je namenjen hedonistom, individualistom. Takšnim, ki si konca tedna ne predstavljajo drugače, kot da si na hrbet vržejo ruksak z najnujnejšimi potrebščinami za preživetje, se odpeljejo na obalo, tam pa si nekje ob morju zakurijo majhen taborniški ogenj in enostavno uživajo pod zvezdami. To je Scrambler in to je filozofija, o kateri sem govoril na začetku.

Za dobrih 14 tisočakov zares ne kupiš le dveh koles in tistega, kar je ponavadi vmes. Za ta denar praktično potrdiš življenjski slog. Svetu jasno in glasno poveš, da si uživač, a uživaš v povsem drugačnih stvareh kot večina. Ceniš drugačnost, ceniš detajle, ceniš preprostost, ceniš avtentičnost. Ceniš pobeg od vsakdana, svobodo in mir.

Rok Rabič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Bokser agregat. S svojo živahnostjo in zvočno kuliso dopolnjuje videz motocikla.
+ Retro podoba in moderna tehnika
+ Ne morem mimo karakterja.

GRAJAMO:
– Edino kar me moti, pa še to pogojno je, da sem bil po daljši vožnji konkretno utrujen. Pa se imam za fizično dobro pripravljenega.

Specifikacije: BMW R nineT Scrambler

Vrsta agregata Zračno/oljno hlajen dvovaljni, štiritaktni bokser z dvema odmičnima gredema in štirimi radialno postavljenimi ventili na valj ter s centralno izravnalno gredjo
Prostornina (ccm) 1170
Največja moč pri vrt./min. 80 kW (109 KM) pri 7250
Največji navor pri vrt./min. 116 Nm pri 6000
Zagon Elektronski
Vbrizg goriva Elektronsko vbrizgavanje v sesalno cev
Medosna razdalja 1527
Menjalnik Šeststopenjski sinhroniziran menjalnik s spiralnimi zobniki
Višina sedeža (mm) 820
Teža (kg) 223
Posoda za gorivo (l) 16 + 4 rezerva
Pnevmatika spredaj 120/70 R19
Pnevmatika zadaj 170/60 R17
Najvišja hitrost (km/h) nad 200 km/h
Cena testnega motocikla (v EUR) 14.500
Uvoznik BMW Group Slovenija, d.o.o.

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button