NoviceTehnika

Xiaomi MIX Fold 2

Xiaomi je razkril svoj napredni zložljivi pametni telefon na ravni paradnega konja – Xiaomi MIX Fold 2.

Xiaomi MIX Fold 2 predstavlja ogromen tehnološki preskok v segmentu ultra tankih zložljivih pametnih telefonov. Xiaomi MIX Fold 2 je namreč debel le 5,4 mm v raztegnjenem stanju in nudi vrhunsko uporabo tako na notranjem kot zunanjem zaslonu. Poleg tega zagotavlja pristno slikovno izkušnjo z Leico in izjemno energijsko učinkovitost z najnovejšo mobilno platformo Snapdragon 8+ Gen 1.

Xiaomi MIX Fold 2 odlikuje revolucionaren dizajn. Je eden najtanjših zložljivih pametnih telefonov na trgu z ohišjem, ki je debelo le 11,2 mm, kar je občutno tanjše od mnogih drugih zložljivih naprav. Oba robova merita le 5,4 mm v raztegnjenem stanju, kar zagotavlja prijeten občutek v roki.

Da bi dosegel te preboje glede prepogibanja, se je Xiaomi osredotočil na izboljšanje tečaja – osrednje komponente zložljivega pametnega telefona. Xiaomi MIX Fold 2 je opremljen z lastno razvitim tečajem Micro Waterdrop, ki ima manjši upogibni radij, tanjše zaslonske module, prilagojen mini vrtljiv tečaj in je uporabil integriran natančen postopek brez spajkanja za ustvarjanje dvokrilne lebdeče plošče iz ogljikovih vlaken. Skupaj so te visoko integrirane komponente zmanjšale število delov na samo 87, kar je omogočilo lažjo in tanjšo zasnovo tečaje.

Xiaomi MIX Fold 2 ima notranjo zložljivo zasnovo z dvema zaslonoma AMOLED dveh različnih velikosti na obeh straneh. Zunanji zaslon ima klasično zasnovo razmerja 21 : 9, kar omogoča odlično združljivost z večino aplikacij, in upošteva uporabniško izkušnjo pri rokovanju. 6,56-palčni zaslon je narejen iz materiala Samsung E5, ločljivost je 2520 x 1080 in podpira visoko stopnjo osveževanja 120 Hz ter barvni razpon P3 s svetlostjo do 1000 nitov, kar mu daje prednost pred drugimi običajnimi zasloni.

Na notranji strani Xiaomi MIX Fold 2 odlikuje 8,02-palčni zaslon Samsung Eco² OLED. Sprejema tehnologijo POL-LESS, nadomešča tradicionalni polarizator z ultra tankim barvnim filtrom in uporablja črni matrični material za zmanjšanje odseva na zaslonu. V primerjavi s tradicionalnimi zasloni se je prepustnost svetlobe povečala za 33 %, poraba energije pa zmanjšala za 25 %. Ta zaslon ima ločljivost 2160 x 1914, podpira barvni razpon P3 in LTPO 2.0 1–120 Hz AdaptiveSync Pro. Posebna folija proti bleščanju zmanjša odbojnost na manj kot 2 %, kar ima za posledico bolj podrobno izkušnjo gledanja in prijetno estetiko.

Sistemske aplikacije na Xiaomiju MIX Fold 2 so prilagojene njegovemu velikemu zaslonu, veliko število vmesnikov aplikacij pa je bilo preoblikovanih za boljšo izkušnjo na zaslonu. Koledar, upravljanje datotek, snemalnik zvoka, zapiski in druge aplikacije uporabljajo novo zasnovo stolpcev, tako da v celoti izkoristijo velik zaslon. Prilagoditev aplikacij drugih podjetij bo izvedena v skladu z rešitvami, ki so na voljo v sistemu Android 12L, kar bo zagotovilo več možnosti izvorne podpore za aplikacije tretjih oseb.

Dodatne inovacije pri Xiaomiju MIX Fold 2 vključujejo posodobitve interakcije s pametnim zaslonom. Uporabniki lahko zdaj potegnejo s tremi prsti za razdeljen zaslon. Do lebdečih oken lahko hitro dostopate prek stranske vrstice, ki jo lahko uporabite tudi za izhod iz načina razdeljenega zaslona. Prilagojena je bila tudi zasnova lebdečih oken in obvestil, večopravilnost na pametnem telefonu pa še nikoli ni bila tako učinkovita.

Za zagotovitev optične odličnosti je Xiaomi MIX Fold 2 opremljen z glavno kamero IMX766 s 50 milijoni slikovnih pik, z lečami 7P, ki uporabljajo ALD premaz z majhno odsevnostjo. Telefon ima tudi ultra širokokotno kamero s 13 MP in telefoto kamero z 8 MP z 2-kratno optično povečavo in z možnostjo portretiranja. Poleg objektiva Summicron, ki je certificiran s strani Leice, nudi Xiaomi MIX Fold 2 dostop do dveh fotografskih stilov, »Leica Authentic Look« in »Leica Vibrant Look«, ki fotografu nudita večjo ustvarjalno svobodo. S podporo za Xiaomi ProFocus nudi Xiaomi MIX Fold 2 hiter zagon kamere, hitre zajeme in podporo za neprekinjeno fotografiranje do 30 sličic na sekundo.

Poleg zasnove tankega in lahkega zložljivega zaslona Xiaomi MIX Fold 2 izkorišča prednosti najnovejše mobilne platforme Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 za hitro delovanje. 4 nm proizvodni proces TSMC omogoča občutno povečanje energijske učinkovitosti ob integraciji več deset milijard tranzistorjev v površino velikosti nohta. Napredni postopek omogoča, da imata CPE in GPE 10-odstotno večjo zmogljivost ter 30 % manjšo porabo energije. Ta nadgrajena zasnova omogoča ultra tankemu pametnemu telefonu, da hkrati ohranja višje hitrosti in samo učinkovitost.

Xiaomi MIX Fold 2 ima hladilni sistem, ki je opremljen z veliko površino VC, kar je redko videno pri zložljivih pametnih telefonih. Visokokakovostni VC ima površino do 2520 mm², kar omogoča 50-odstotno izboljšanje toplotne prevodnosti v primerjavi s tipičnimi VC. Notranja plast baterije je prekrita s filmom druge generacije za odvajanje toplote iz borovega nitrida s površino do 3715 mm². Večslojna grafitna plošča visoke gostote pa nudi trden temelj za odlično trajno delovanje Xiaomija MIX Fold 2.

Rudi Leskovec
foto: Xiaomi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button