TehnikaTesti

TCL 305

Malo denarja, a ne tako malo muzike.

Industriji avtomobilizma in elektronike se zadnji dve leti sooča s hudimi težavami pomanjkanja ključnih komponent, predvsem zloglasnih čipov, ki občutno upočasnjujejo proizvodnjo. Med tem, ko proizvodnja vozil pri številnih proizvajalcih stoji, na področju mobilnih naprav kot kaže ni velikega vpliva, saj brez umirjanja izdelujejo vedno več novih naprav.

Seveda se za različne cenovne nivoje pametnih mobilnikov, potrebuje drugačno število dragocenih sestavin, zato sta nižji in srednji razred trenutno v razcvetu, ponudba pa je vselej zelo široka. Ker popolnoma vsi ne stremijo za najbolj zmogljivimi in pregrešno dragimi pametnimi stroji, je pomembno v paleti ponuditi cenovno ugoden ter še vedno razmeroma uporaben mobilnik, ki bo zadovoljil vsakodnevne potrebe povprečnega človeka.

Prav na to cilja TCL 305 z Go-edition Androidnim sistemom – manj obremenjujoč, okleščen sistem za nizkocenovne naprave, – globalno predstavljen na začetku letošnjega leta in za evropski trg optimiziran mesec kasneje. Pri snovanju naprave so se osredotočili na kupce, ki iščejo pametno napravo v nižjem cenovnem razredu, brez odrekanja številnih bonbončkov dražjih naprav. Vizualno gre za precej privlačen mobilnik s sprednjo kamero umeščeno v središču kapljastega izreza, ki izpolnjuje vsa najbolj nujna opravila za vsakodnevno uporabo, kar je že nekakšna stalnica proizvodov kitajske znamke TCL.

Med večjimi primanjkljaji je povezljivost 5G, a tudi brez najhitrejše povezljivosti se 305 solidno obnese kot cenovni dostopnež. Če se ponovno dotaknemo oblikovanja mobilnika dimenzij 165.2 mm višine, 75.5 širine in 8.9 mm debeline, kakšnih premijskih potez ne gre pričakovati, saj to niti ni njegov namen. Usmerjen je osebam, ki iščejo sodobno napravo po nizki ceni in po teh merilih je TCL 305 popoln mobilnik, ki z maso 190 gramov tudi ni okoren. Zadnja plat naprave je povsem zravnana, robovi so lepo zglajeni in udobno sedijo v objemu dlani, prav tako je na voljo v dveh odtenkih – vesoljsko sivem in atlantsko modrem.

Enakovreden ostali nizkocenoivni konkurenci je tudi širok 6,52-palčen zaslon s tehnologijo IPS LCD, le z resolucijo 720 x 1.600 slikovnih točk. Manjka mu še visoka frekvenca osveževanja (zmore le 60 Hz), kar zna biti s svetlostjo 450 nitov težavno pri uporabi med močno dnevno svetlobo. Med manjkajočimi dobrinami je tudi zaščita zaslona s kaljenim steklom ali visoko cenjenim Gorilla steklom, kar na koncu kljub zajetnim dimenzijam poskrbi za povprečno uporabniško izkušnjo.

Kar zajema notranjo strojnico, prejmemo 4-jedrni procesor MediaTek Heli A22, s katerim sodeluje PowerVR GE8320 grafična kartica. Najvišja obratovalna frekvenca sistema lahko doseže 2 GHz, kar pomeni razmeroma povprečno delovanje brez večjih presežkov. Igranje zahtevnih videoiger tako odpade, vendar uporaba osnovnih aplikacij, socialnih omrežij in dnevnih opravil ne bo motena.

S takšnim paketom notranjih komponent lahko brez težav prilagajamo videz po željah, a kaj zahtevnejšega bo trajalo nekaj več časa, kar lahko pripišemo okrnjeni količini 2 GB delovnega pomnilnika, enako odmerjen ne glede na izbiro osnovnega 32 ali 64 GB notranjega pomnilnika. Pohvalimo lahko umestitev reže za vstavljanje razširljive micro-SD kartice, kar pri modernih pametnih napravah počasi izumira. Torej veliki negativni točki, čeprav cenovno upravičeni, sta omejena količina delovnega pomnilnika in končna zmogljivost operacijskega sistema.

Da ni vse tako črnogledo in da TCL 305 le ponuja nekaj kakovostnega, potrjuje sistem treh kamer na zadnji strani. Glavna širokokotna enota premore 13 MP, prestali dve enoti, makro in globinska, zmoreta zgolj 2 MP. Ob prijetni dnevni svetlobi boste brez večjih zapletov v objektiv ujeli fotografije zadovoljive kakovosti, do večjih težav prihaja ob zahtevnem nočnem času, kjer je veliko hrupa. Skratka cel komplet kamer je dokaj zastarel in ne bo navdušil zahtevnih kupcev, a za ta cenovni je vseeno sprejemljivo. Sprednji del zastopa 5MP selfie kamera, ki ponovno izpolnjuje zgolj osnovne zahteve in pozabi na številne olepševalne dobrine. Če boste želeli posneti kratek video, se bo potrebno sprijazniti z najvišjo resolucijo 1080p pri največ 30 sličicah na sekundo. Čeprav kreativne mojstrovine ne bodo nastale, boste povsem korektno zabeležili ključne življenjske dogodke in tako ohranili spomine.

Sedaj pa se dotaknimo še najboljše lastnosti TCL 305… Govorimo seveda o zajetni 5.000 mAh litij-polimerni bateriji, ki sicer ni opremljena s tehnologijo bliskovitega polnjenja, a brezskrbno vas bo ob predhodno polni kapaciteti ohranjala mobilne najmanj 2 ali ob zmerni uporabi tudi teden dni – lastnost, ki jo dandanes premorejo le redki pametni telefoni. Kljub nižjemu rangu ne boste prikrajšani niti za najnujnejše sisteme, kot je zadaj nameščen čitalec prstnih odtisov, bluetooth, wifi, GPS, radio OTG in še veliko preostalega.

Največjo šibkost TCL 305 predstavlja ravno cena v območju 200 evrov, kar sicer za pametno mobilno napravo ni veliko, vendar s ponudbo razmeroma zastarele opreme, močno zaostaja za konkurenco, ki je kljub omejenim sredstvom v tem razredu telefonov, uspela stopiti v modernejšo dobo. Z izbiro (Slovencem) razmeroma nepoznane kitajske naprave vsekakor ne boste brcnili v temo, vendar pred odločitvijo dobro prelistajte med ostalimi ponudbami, kot je denimo primerljiva in še nekoliko ugodnejša Nokia G11, o kateri smo nekaj zapisali TUKAJ.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button