TehnikaTesti

SteelSeries Apex 7 TKL

Kaj imajo skupnega aluminjasta konstrukcija, LED osvetiltev in OLED zaslon? Vse to ima SteelSeries Apex 7 tipkovnica, ki jo tokrat testiramo v njeni TKL izvedbi.

TKL ali tenkeyless pomeni, da gre za tipkovnico z zmanjšano površino, kar ne pomeni, da so tipke bolj skupaj ali manjše, temveč preprosto, da tipkovnica nima numeričnega dela.

Proizvajalci so že nekaj časa nazaj ugotovili, da vsi pač ne potrebujemo desnega dela tipkovnice s številkami, saj jih ne uporabljamo tako pogosto, da nam številčnica nad črkami ne bi zadoščala. Imamo pa pogosto problem s prostorskimi omejitvami, zaradi česar so začeli ponujati tudi TKL tipkovnice. Ravno eno takih vam predstavljamo danes.

Poleg tega, da gre za tipkovnico z manjšim prostorskim odtisom, je na tej tipkovnici posebnega še marsikaj. Gre namreč za mehansko tipkovnico, z LED osvetlitvijo, ki se za povrh vsega ponaša tudi z OLED zaslonom z ločljivostjo 128×40. Na prvi pogled se zdi, da je tam bolj zaradi izgleda kot česa drugega, a v resnici doda tipkovnici dodatne zmožnosti prilagoditve.

V osnovi zaslon prikazuje SteelSeries logo in napis, omogoča pa tudi, da namestite svojo JPEG sliko ali GIf, ki bo prikazovan z 10 slikami na sekundo. Veliko bolj uporaben je za prikaz informacij, ampak le kaj lahko vidimo na tako majhnem zaslonu? Presenetljivo veliko. Zaslon je zasnovan tako, da odlično deluje z aplikacijami kot sta Discord (za prikazovanje sporočil in identifikacijo vaših dopisnikov) ter Spotify (navedba, katera skladba se predvaja), kot tudi za prikaz različnih podrobnosti igre, ki jo igrate. Sam prikaz teh je odvisen od igre in njene podpore takšnim dodatkom.

Desno od zaslona se nahajata tipka in kolešček, ki tovarniško upravljata glasnost in predvajanje glasbe. Oba je v SteelSeries Engine možno enostavno preprogramirati in jima določiti druge ustreznejše funkcionalnosti, v kombinaciji z zaslonom lahko upravljata tudi nekatere sistemske nastavitve, preklapljata med profili in upravljata z nastavitvami makro tipk.

TKL tipkovnica je na voljo z rdečimi, modrimi in rjavimi mehanskimi stikali, čeprav gre za ”lastna” SteelSeries QX2 stikala se poimenovanja zgledujejo po standardnem Cherry MX poimenovanju in lastnostih. Rdeča so linearna in tiha, modra so taktilna in glasna ter rjava taktilna in tiha, vsa tri stikala imajo točko preklopa na 2 mm.

Testna tipkovnica je opremljena z rdečimi, torej tihimi lineranimi stikali. čeprav so sama stikala tiha pa je zvok tipke, ob pritisku do tal precej glasen, zaradi česar bi sam na tipko dodal o-ring, ki bi onemogočil tako imenovani bottom-out tipk. Kljub glasnosti, so stikala zelo v skladu s pričakovanji in ne odstopajo drastično od drugih podobnih stikal (Cherry Mx ali Razer). Kljub aluminijasti konstrukciji, ki nudi čvrstost in daje dober občutek visoke kvalitete, se zvok pritiska do tal ne prenaša naprej, kar je bilo moteče pri nekaterih tipkovnicah s podobno zasnovo.

Precej standardno za tipkovnice tega ranga je, da ima vsaka tipka svojo LED osvetlitev, ki ji je možno programsko izbrati barvo. Da, vsaka tipka lahko sveti v svoji izbrani barvi! Seveda se je možno z barvami tudi igrati, da se prelivajo, menjajo, utripajo in še in še.

Zelo všečni so dodatki, kot je USB port na sprednji strani, ki sveti v beli barvi za boljšo vidljivost in kanali na spodnji strani za lažjo napeljavo precej debelega kabla skozi enega od treh možnih izhodov na tipkovnici. Tu bi si morda želel, da bi imel kabel pleteno in ne ne gumijasto prevleko. SteelSeries Apex 7 TKL ima priložen tudi naslon za zapestje, ki je prevlečen z udobno gumijasto prevleko. Ob tipkovnici ga drži par magnetov, ki poskrbijo da sta naslon, in s tem zapestje, poravnana s tipkovnico.

Magneti bi lahko bili močnejši, saj se naslon lahko odpne že med premikom, definitivno pa ne zdržijo ko tipkovnico dvignemo od podlage. Cena naše testne tipkovnice se giblje nekaj nad 200 evri in zagotovo odtehta nekoliko dražji nakup!

Tim Gorjup
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button