NoviceTehnika

Sony FE 35mm F1.4 GM

Sony je najavil prihod objektiva FE 35mm F1.4 GM (model SEL35F14GM) –najnovejšega člana priznane serije objektivov G Master polnega formata. Novinec prinaša kakovost slike najvišjega razreda, mehkobo neostrine (bokeh) ter lahko in kompaktno zasnovo, kar odpira široke možnosti izražanja.

Odlična ločljivost v kompaktnem objektivu, ki tehta vsega 524 gramov in meri samo 76 mm (premer) x 96 mm ter ima navoj za filter premera 67 mm. FE 35mm F1.4 GM se ponaša z napredno optično tehnologijo, ki skrbi za kontrast in boljšo ločljivost. Dva elementa XA (ekstremno asferična) učinkovito poskrbita za ločljivost po celotni površini slike.

FE 35mm F1.4 GM prinaša skoraj okroglo odprtino zaslonke, za kar skrbi njenih 11 lističev. Takšna raven kakovosti je redkost med objektivi te velikosti in teže. K mehkobi neostrine, ki je značilna za objektive serije G Master, prispeva tudi natančen nadzor sferične aberacije tako med snovanjem objektiva kot na različnih stopnjah izdelave. Upodobljeni subjekti zato resnično izstopajo.

Dva Sonyjeva linearna motorja XD (extreme dynamic) prinašata učinkovit potisk za natančno samodejno ostrenje in sledenje, s tem pa izboljšano ločljivost na katerikoli razdalji. Za hitro, gladko in tiho samodejno ostrenje skrbijo najsodobnejši algoritmi za krmiljenje, razviti posebej za linearne motorje XD, ki izboljšujejo odzivnost in natančnost, hkrati pa zmanjšujejo vibracije in hrup. Ob tem je napredno ostrenje na voljo tudi pri hitrem zaporednem fotografiranju in snemanju z velikim številom sličic na sekundo.

Izpostaviti velja še ročno ostrenje z linearnim odzivom. Idealno je za ustvarjanje učinkov ostrenja pri snemanju videoposnetkov, saj zagotavlja, da se ostritveni obroč pri ročnem ostrenju boljše odziva na upravljanje. Vrtenje ostritvenega obroča se neposredno odraža v obliki ustrezne spremembe ostrine, kar ustvarja občutek natančnosti in takojšnega odzivanja pri upravljanju ostrenja.

Novi FE 35mm F1.4 GM bo na voljo konec januarja 2021 pri pooblaščenih prodajalcih po predvideni maloprodajni ceni 1.700 evrov.

Rudi Leskovec
foto: Sony

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button