NoviceTehnika

Sony Alpha 1 (2021)

Revolucionarni fotoaparat Alpha 1 označuje začetek novega obdobja profesionalnega upodabljanja profesionalnega upodabljanja.

Alpha 1 je tehnološko najnaprednejši in najinovativnejši Sonyjev fotoaparat doslej, saj združuje visoko ločljivost in izjemno hitro delovanje, kot ga doslej v svetu digitalnih fotoaparatov še ni bilo.  S povsem novim zloženim slikovnim senzorjem Exmor RS polnega formata z ločljivostjo 50,1 milijona slikovnih točk, do 120 izračuni samodejnega ostrenja/osvetlitve na sekundo, snemanjem videoposnetkov 8K 30p v 10-bitnem zapisu 4:2:0.

Neprekinjeno fotografiranje s hitrostjo do 30 slik na sekundo

Alpha 1 lahko ujame trenutke, ki bi sicer odšli v pozabo. Zahvala za to gre visoki hitrosti delovanja, ki nudi fotografu vse potrebno, da lahko ujame hitro premikajoče se objekte. Hitro branje podatkov s slikovnega senzorja ločljivosti 50,1 milijona točk in velik medpomnilnik omogočata snemanje do 155 slik polnega formata v stisnjenem zapisu RAW ali do 165 slik polnega formata v zapisu JPEGxvii – v obeh primerih s hitrostjo 30 slik na sekundo z uporabo elektronskega zaklopa ter s polno zmogljivostjo sledenja s samodejnim ostrenjem in samodejno osvetlitvijo.

Napredno elektronsko iskalo, prvo na svetu s hitrostjo osveževanja 240 sličic na sekundo

Še nikoli doslej videno hitrost zajemanja slik, ki jo omogoča fotoaparat Alpha 1, dopolnjuje iskalo. To je prvo na svetu s hitrostjo osveževanja 240 sličic na sekundo, s čimer zagotavlja tekoč prikaz slike. Iskalo se med fotografiranjem ne zatemni, kar omogoča fotografu neprekinjen pogled na motiv ter popolno kadriranje in sledenje tudi med neprekinjenim fotografiranjem. Zaslon OLED Quad-XGA tipa 0,64 z visoko ločljivostjo 9,44 milijona točk (približno) in izpopolnjeno optiko nudi najvišjo ločljivost v svojem razredu. Prinaša tudi 0,90-kratno povečavo, diagonalno vidno polje 41°, možnost odmika očesa do 25 mm ter pogled od roba do roba z minimalnim popačenjem.

Napredno samodejno ostrenje

Sony s predstavitvijo fotoaparata Alpha 1 znova premika meje tehnologije samodejnega ostrenja, saj lahko novinec zlahka sledi kompleksnim in hitro premikajočim se subjektom, in to z veliko natančnostjo. Fotoaparat se ponaša s 759 ostritvenimi točkami s faznim zaznavanjem. Te sestavljajo sistem samodejnega ostrenja s faznim zaznavanjem v ravnini slike z visoko gostoto točk, ki prekrivajo približno 92 % površine slike. Rezultat je natančno sledenje brez napak tudi v razmerah, kjer bi bilo ostrenje sicer zahtevno.

Sonyjevo napredno samodejno ostrenje oči v realnem času prinaša 30-odstotno izboljšavo zaznavanja v primerjavi s prejšnjim sistemomi, za kar gre zahvala zmogljivemu slikovnemu procesorju BIONZ XR. Fotografom in snemalcem zagotavlja natančno in zanesljivo zaznavanje celo v primeru, ko se subjekt obrne stran od fotoaparata. Poleg izboljšanega ostrenja oči v realnem času pri ljudeh in živalih, je fotoaparat Alpha 1 opremljen tudi z napredno tehnologijo prepoznavanja subjektov, ki prvič v fotoaparatu serije Alpha omogoča samodejno ostrenje oči v realnem času tudi pri pticah. Optimizirani algoritmi zagotavljajo, da sledenje poteka še naprej, tudi če ptica nenadoma vzleti ali če fotograf nenadoma spremeni kader.

Dodatno se Alpha 1 ponaša tudi s sledenjem v realnem času na podlagi umetne inteligence, ki samodejno ohranja natančno izostritev. Algoritem za prepoznavanje subjektov obdeluje prostorske podatke v realnem času, pri tem pa uporablja podatke o barvi, vzorcu (svetlosti) in oddaljenosti (globini) subjekta.

Tih elektronski zaklop brez tresljajev

Hitro branje podatkov z novega slikovnega senzorja je Sonyjevim inženirjem omogočilo, da so zmanjšali pojav vrtečega zaklopa. Ta je zdaj pri fotografiranju 1,5-krat manjši kot pri fotoaparatu Alpha 9 II. Obenem so z izboljšavami elektronskega zaklopa prvič na svetu omogočili tiho neprekinjeno fotografiranje brez migetanja. Elektronski zaklop namreč deluje povsem tiho, brez mehanskega zvoka in brez tresljajev. Neprekinjeno fotografiranje v tišini in brez tresljajev je tako zdaj mogoče tudi pri fotografiranju v zahtevnih svetlobnih razmerah z neonsko ali drugo vrsto umetne svetlobe, pri kateri rado pride do pojava migetanja. Poleg tega je zdaj prvič v fotoaparatu Alpha omogočena sinhronizacija bliskavice z elektronskim zaklopom vse do 1/200 sekunde.

Izboljšano snemanje v visoki ločljivosti

Kljub visokemu številu točk slikovnega senzorja se lahko Alpha 1 pohvali z visoko občutljivostjo in nizko ravnjo šuma. Izpostaviti velja tudi širok dinamični razpon, ki znaša več kot 15 stopenj osvetlitve pri snemanju videoposnetkov in 15 stopenj osvetlitve pri fotografiranju. Rezultat takšnega dinamičnega razpona so gladki in naravni prehodi med senčnimi in močneje osvetljenimi deli slike, za kar gre zahvala vrhunskemu sistemu obdelave slike, ki deluje skozi celoten razpon občutljivosti ISO. Ta se razteza od ISO 100 do ISO 32.000 (z možnostjo razširitve na 50–102.400 pri fotografiranju).

Dodatno je vgrajen tudi izboljšan način fotografiranja Pixel Shift Multi Shooting, v katerem fotoaparat posname in združi do 16 slik v polni ločljivosti. V tem načinu se senzor s filigransko natančnostjo premika in zajame 16 samostojnih slik, ki so medsebojno zamaknjene za eno ali pol slikovne točke. Te slike skupaj vsebujejo za 796,2 milijona točk podatkov, ki se nato v Sonyjevem namiznem programu Imaging Edge združijo v eno samo sliko z ločljivostjo 199 milijonov točk (17.280 x 11.520 točk). Ta način je skupaj s sinhronizacijo bliskavice do 1/200 sekunde idealen za fotografiranje arhitekture, umetniških del ali tihožitja, saj omogoča doseganje osupljive ravni prikaza podrobnosti in natančne reprodukcije barv.

Snemanje filmov v visoki ločljivosti 8K

Z modelom Alpha 1 je prvič v fotoaparatu serije Alpha omogočeno snemanje videoposnetkov 8K 30p v 10-bitnem zapisu 4:2:0 XAVC HS z nadvzorčenjem 8,6K ločljivost. Alpha 1 omogoča snemanje v ločljivosti 4K s hitrostjo do 120 sličic na sekundo v samem fotoaparatu, kar omogoča uporabnikom, da posnamejo počasne posnetke s petkrat višjo hitrostjo. Poleg podpore 10-bitnemu snemanju 4:2:2 sta na voljo tudi učinkovito stiskanje “inter-frame” Long GOP ter visokokakovostno stiskanje “intra-frame” Intra (All-I).

Fotoaparat Alpha 1 se ponaša z barvno matriko S-Cinetone, kar je ista barvna matrika, kot jo uporabljata kameri FX9 in FX6, visoko cenjeni prav zaradi reprodukcije barv in kožnih odtenkov. S-Cinetone namreč prinaša naraven videz srednjih barvnih odtenkov, obenem pa tudi mehke barve in prikaz močneje osvetljenih predelov, s čimer izpolnjuje vedno bolj prisotno željo po večji izrazni globini. Tukaj je še krivulja gamma S-Log3, ki omogoča doseganje dinamičnega razpona, ki znaša več kot 15 stopenj osvetlitve, na voljo pa sta tudi nastavitvi barvnih prostorov S-Gamut3 in S-Gamut3.Cine. Slednji olajšata kombiniranje posnetkov iz fotoaparata Alpha 1 s posnetki, narejenimi s filmsko kamero VENICE, kamero FX9 in drugimi profesionalnimi kinematografskimi kamerami.

Fotoaparat Alpha 1 je zasnovan s ciljem, da nudi vse, kar potrebujejo foto- in videoreporterji ter športni fotografi, ki morajo fotografije ali videoposnetke kar najhitreje dostaviti uredništvom. V ta namen je opremljen z naprednimi možnostmi povezovanja, uporabnikom pa nudi številne funkcije za hitro in zanesljivo prenašanje datotek. Najhitrejša brezžična povezava LAN, vgrajena v fotoaparat, omogoča komunikacijo v frekvenčnih območjih 2,4 GHz in 5 GH, in sicer z dvema antenama, ki zagotavljata zanesljiv prenos podatkov. Povezovanje v frekvenčnem območju 5 GHz vključuje tehnologijo 2×2 MIMO (IEEE 802.11a/b/g/n/ac) in omogoča doseganje 3,5-krat hitrejšega prenosa podatkov na strežnik FTP v primerjavi s fotoaparatom Alpha 9 II. Za nemoteno rokovanje z velikimi slikovnimi datotekami je tukaj še priključek USB Type-C, ki omogoča doseganje visokih hitrosti prenosa podatkov, če je fotoaparat povezan z računalnikom. A s tem se možnosti povezovanja še ne končajo. Alpha 1 ima vgrajen tudi žični mrežni priključek LAN 1000BASE-T za hiter in stabilen prenos podatkov, vključno s fotografiranjem na daljavo. Fotoaparat za večjo varnost podpira protokol FTPS (prenos datotek prek varne povezave SSL/TLS), ki omogoča prenašanje fotografij in videoposnetkov prek šifrirane povezave.

Alpha 1 poleg shranjevanja v stisnjenem in nestisnjenem zapisu RAW omogoča tudi shranjevanje v stisnjenem zapisu RAW brez izgub, ki predstavlja učinkovit način shranjevanja slik v stisnjeni “surovi” obliki brez poslabšanja kakovosti. Nova je tudi nastavitev kakovosti slike “Light” pri zapisu JPEG/HEIF, ki prinaša manjše datoteke kot nastavitev “Standard”, kar fotoreporterjem in športnim fotografom omogoča še hitrejšo dostavo fotografij v uredništva. Alpha 1 poleg vsestranskih zapisov RAW in JPEG nudi tudi shranjevanje fotografij v zapisu HEIF (High Efficiency Image File). Prednost slednjega je 10-bitna barvna globina za gladke barvne prehode, kar se odraža v bolj realističnem oziroma naravnejšem prikazu barvnih prehodov pri portretih in fotografijah neba. Fotografije, posnete s fotoaparatom Alpha 1 je mogoče obrezati že v samem fotoaparatu. Za spremembo razmerja stranic, velikosti ali položaja tako fotografij ni treba prenašati v drugo napravo. Alpha 1 ima vgrajeni dve reži za pomnilniške medije, ki podpirata tako pomnilniške kartice SDXC/SDHC UHS-I in UHS-II kot tudi nove pomnilniške kartice CFexpress Type A.

Prenovljena struktura menija prinaša enostavnejšo navigacijo, zaslon na dotik LCD tipa 3.0 z ločljivostjo 1,44 milijona točk pa omogoča hitrejše ter intuitivnejše upravljanje funkcij ostrenja z dotikom in sledenja z dotikom. Poskrbljeno je tudi za enostavno prilagajanje fotoaparata. Del nastavitev za fotografiranje/snemanje se zdaj spreminja glede na izbran način fotografiranja/snemanja, kar še bolj kot kdajkoli olajša uporabo različnih nastavitev zaslonke, hitrosti zaklopa in drugih parametrov fotografiranja oziroma snemanja.

Cene in razpoložljivost

Fotoaparat polnega formata z izmenljivim objektivom Alpha 1 bo v Evropi na voljo marca 2021 po predvideni maloprodajni ceni približno 7.300 evrov.

Rudi Leskovec
foto: Sony

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button