NoviceTehnika

Polnjenje z 200W – iluzija ali resničnost?

Ko je Xiaomi v maju predstavljal novosti za letošnje leto. Hkrati je napenjal mišice in se hvalil z neverjetno hitrim polnjenjem. “Pogruntali” naj bi namreč način, kako baterijo pametnega telefona iz 0 do 100 odstotkov napolniti v 15 minutah – in to brezžično. Preko kabla, naj bi bila baterija polna v pičlih 8 minutah.

V tistem trenutku je šlo predvsem za vrhunsko predstavo za javnost, med katero so podrli še nekaj svetovnih rekordov. Seveda ni trajalo dolgo, da so se najbolj zagreti »tehničarji« dokopali do kar nekaj zanimivih informacij o tehnologiji HyperCharge, kakor jo imenuje Xiaomi. Ob predstavitvi te tehnologije so Kitajci uporabili telefon Mi 11 Pro. Ta je serijsko opremljen z baterijo s kapaciteto 5000 mAh. Pri »podiranju« rekorda so uporabili precej manjšo, 4000 miliamperursko. Seveda se je napolnila precej hitreje. Takšna baterija naj bi v 800 ciklih polnjenja izgubila kar 20 odstotkov kapacitete, kar je roko na srce, slišati kar slabo.

Hitro je bilo mogoče skleniti, da 200-vatno polnjenje le ni tako zelo blizu končnemu uporabniku, kot so javnost prepričevali Kitajci. Ali pač? Izkazalo se je, da za razvojem tehnologije v resnici stoji podjetje NuVolta Technologies, ki je na področju razvoja polnilnih sistemov zelo velik igralec. Nedavno so namreč končali razvoj druge generacije čipa, ki omogoča ekstremno hitro polnjenje mobilnih naprav. In natančno to vezje so preizkušali s tehnologijo HyperCharge. NuVolta NU2205 je vezje s trenutno največjo izhodno močjo v industriji in doseže kar 100 W. Je tudi edini kitajski čip, ki podpira dvocelično 4:2 arhitekturo hitrega polnjenja, kar pomeni, da je kumulativno, v teoriji, dejansko sposoben proizvesti do 200W izhodne moči.

Bo Xiaomi zares tudi prvi, ki bo uspel tehnologijo dostaviti množicam?

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button