NoviceTehnika

OnePlus 9 in OnePlus 9 Pro – ju je bilo vredno čakati?

OnePlus je predstavil nova paradna konja. OnePlus 9 in OnePlus 9 Pro sicer na trg ne prinašata revolucionarnih novosti, vseeno pa ju lahko označimo za najbolj premijska izdelka tega proizvajalca. V okviru velikega predstavitvenega dogodka, so poleg novih pametnih mobilnih telefonov, predstavili še novo nosljivo napravo z izvirnim nazivom – uro OnePlus Watch.

Telefoni znamke OnePlus so vedno konkurenčni izdelki, v preteklosti smo jim radi očitali predvsem eno pomanjkljivost – kamero, ki se ni kosala z največjimi. Proizvajalec zabavne elektronike s sedežem v Shenzhenu, tako imenovani „kitajski silicijevi dolini“, je kritike vzel zelo resno in glave staknil (v današnjem času ta figura morda ni najbolj na mestu) s švedskim podjetjem Hasselblad. Sodelovanje na papirju zagotovo obeta, saj gre za enega izmed vodilnih in najbolj renomiranih proizvajalcev prestižne fotografske in optične opreme na svetu.

Na sodelovanje so tako ponosni, da so o kameri oziroma kamerah razpredali praktično večino predstavitve za javnost. Barve so uglasili tako, da na fotografijah izgledajo bolj naravno, navrgli so tudi dejstvo, da je ultra široki senzor eden najzmogljivejših na trgu. Gre za Sonyjev IMX766 velikosti 1/1.56 palca z zaslonko f/2.2. Glavna kamera OnePlus 9 Pro uporablja senzor Sony IMX789 („običajen“ OnePlus 9 pa Sony IMX689) velikosti 1/1.43 palca z ločljivostjo 48 milijonov slikovnih točk. OnePlus 9 Pro se hvali še z teleobjektivom ločljivosti 16 megapikslov. Vse lepo in prav, a veliki večini uporabnikov vsi ti podatki ne povedo ravno veliko. Tisti pravi preizkus bosta morala OnePlus 9 in OnePlus 9 Pro opraviti v rokah influencerjev.

Kitajci niso bili prav nič skromni niti, ko je bilo govora o ostalih lastnostih novincev. OnePlus 9 Pro nesramežljivo potiskajo ob bok Samsungu Galaxy S21 Ultra in iPhonu 12 Pro Max, OnePlus pa velja predvsem za dostopnejšo, a nič manj atraktivno opcijo. Šli so še dlje. 9 Pro označili za najboljšo alternativo trenutnemu zastavonoši korejskega velikana. OnePlus 9 tako stane 729 dolarjev ali 613 eurov z 8 GB RAM-a in 128 GB prostora za shranjevanje datotek, inačica z 12GB pomnilnika RAM in 256 GB prostora pa je približno 80 eurov dražji. OnePlus 9 Pro s ceno od približno 815 (8GB RAM in 128GB prostora) do približno 925 eurov (12GB RAM in 265GB prostora), pogumno zakoraka v teritorij zgoraj omenjenih tekmecev.

Že pred uradno predstavitvijo smo vedeli, da bo imel 9 Pro rahlo ukrivljen 120-“herčni“ zaslon ločljivosti 1440p. Zaslon OnePlus 9 je raven ima nekoliko nižjo ločljivost, a se ravno tako osvežuje s frekvenco 120Hz. Bistvo drobovja obeh je procesor Snapdragon 888. Navržemo naj še podatek, da oba telefona podpirata tehnologijo Wrap Charge 65T, ki naj bi omogočala napolnjenje 4500 „miliapmperurske“ baterije v manj kot pol ure. Seveda, se lahko oba polnita tudi brezžično.

OnePlus 9 Pro bo na voljo v črni, srebrni in zeleni barvi ohišja, OnePlus 9 pa v črni, svetlo vijolični in modri.

Rok Rabič
foto: OnePlus

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button