TehnikaTesti

Nokia X10

Tokrat pod drobnogledom še cenejši dvojček serije X.

V uredništvu caranduser.com smo se pred dvema mesecema družili z Nokio X20 (obširen prispevek najdete TUKAJ). Tokrat je na vrsti njegov (skoraj siamski) dvojček, ki sliši na ime X10.

Zakaj dvojček? Ker sta si X10 in X20 tako na moč podobna, da bi večina preostalih blagovnih znamk takšna modela zapakiralo pod ime Lite ali pa drugega kot Pro. Ker je bil članek o X20 že podrobno opisan, se bomo tokrat posvetili razlikam.

Prvo in največjo razliko bodo našli ljubitelji fotografije. Če je pri X20 zadnja kamera v velikosti 64 MP, so X10 opremili takšno z 48 MP. Roko na srce, kakšne bistvene razlike niti ne boste opazili, le več fotografskih nastavitev vam bodo ponudili pri X20. Še najbolj se bo milo stožilo “sebkarjem” (op. a. osebam, ki nonšalantno hrepenijo po ustvarjanju selfijev), saj so Finci sprednjo kamero opremili z “zgolj” 8 MP, medtem ko je ločljivost pri X20 več kot spodobnih 32 MP. Za optiko so tudi tokrat poskrbeli pri Zeissu, kar doda še dodaten ščepec h kakovostnim fotografijam.

slikano z Nokio X10

Velikost zaslona je pri obeh 6,67 palca, medtem ko je ločljivost le-tega 1080×2400 ali po domače FHD+. Če je X20 opremljen s Corning Gorilla Glass 5, je pri (siamskemu) dvojčku v kompletu dodan Gorilla Glass 3.

Srce telefona je tudi pri X10 Qualcommovo čipovje Snapdragon 480, ki omogoča omrežje 5G, vsekakor pa ne gre zanemariti dejstva, da 4470 mAh baterija poskrbi, da sta dva dneva aktivnega druženja z mobilno napravo prej pravilo kot izjema! Edina bistvena razlika je še v količini delovnega pomnilnika, saj je ta pri X10 odmerjen s 4 GB RAM-a, medtem ko je pri X20 s 6 GB, oba pa imata “placa” za 128 GB bolj ali manj (ne)potrebne krame na telefonu.

Kaj pa cena? Nokio X10 lahko na spletu najdete od 270 evrov dalje. Ali torej X20 odtehta teh 80 evrov dražji nakup? V kolikor vsak belič obrnete trikrat, potem bo racionalno gledano X10 bolj primeren telefon. Če sodite med tiste, ki ste za malenkosti pripravljeni odšteti tudi nekoliko več, pa vsekakor brez slabe vesti primaknite še tistih 80 evrov.

slikano z Nokio X10

V vsakem primeru oba telefona več kot dobro opravičita naložbo. Če imate v mislih še Android 11 in prečiščen sistem, ki je dobra popotnica, da bo telefon brez ”žužkov” deloval vsaj naslednje tri leta, kolikor je garancija modela X20, s katero pride še brezplačna posodobitev varnostnih elementov ter nadgradenj operacijskega sistema, potem izbira ne bo terjala neprespanih noči.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button