TehnikaTesti

Jabra Elite 10

Ubijalec ultimativnih slušalk Bose Quiet QuietComfort II? Milo rečeno!

Pred dobrim letom dni smo na preizkus dobili Boseove slušalke za v ušesa. Bose QuietComfort II so v uredništvu napravile pravi mali vihar in postavila letvico za preostale slušalke zares visoko. Z nami se je strinjala tudi dobršna mera ostalih preizkuševalcev in QC II navadno umestila na sam vrh – tudi pred AirPode. Pa je minilo leto dni, obisk sejma elektronike v Berlinu in stojnica Jabre.

Že kar nekaj časa smo bili namreč v dogovoru z Jabro, da nam pošljejo na preizkus slušalke in ravno v tistem času so na trg „splavili“ njihovega zastavonošo Elite 10. Saj veste, vsak hvali svojega konja in tudi pri Jabri so peli slavospeve svojemu najnovejšemu gizmu. Seveda se nisem mogel zadržati in vprašati, če so prepričani, da so njihove slušalke boljše od QC II in odgovor je bil precej samozavesten. Nebodigalen sem si nadel Elite 10 in prvi občutki so bili zares impresivni. To! Točno s temi slušalkami bi želeli storiti masaker in se prepričati, če velike besede niso bile zgolj prazne marnje.

Jabra Elite 10 so ene najboljših v-ušesnih slušalk na trgu v tem trenutku.

In res. Nekaj tednov zatem v uredništvo prispejo (skoraj tople) slušalke Elite 10. Kot majhni otroci smo se lotili odpiranja škatle in tlačenja slušalk v ušesa. Vstavimo jih … NIČ! Slušalke ne delujejo! AAAAAA. Pa ne že spet! Zakaj smo dobili ravno mi slušalke, ki ne delujejo! Sledi občni zbor, kjer so družne glave priznale poraz in vzele v roke priložena navodila. In res. Slušalke sparite z ostalimi napravami tako, da odprete priloženo škatlico in sočasno pritisnete oba gumba na slušalkah. Ne dela! Neeee delaaa! Touch se je pokvaril! Pa vseeno ena brihtna glava ob ostalih otožnih pogledih pritisne malo bolj suvereno na gumb in glej ga zlomka, slušalke imajo fizične tipke!

Slušalke lepo sedejo v uho, a hkrati tudi zahtevajo pogosto popravljanje le-teh.

Je to slabo? Nikakor! Večina proizvajalcev stremi k čedalje večjih tehnološkim čudesom, ki pa se v praksi ne izkažejo za najboljše – govorimo o upravljanju s slušalkami z dotikom (angleško touch). Pri Jabri niso komplicirali, gumb je, kot že omenjeno, fizični in le redko se je pripetilo, da je kdorkoli zgrešil naslednjo/prejšnjo skladbo, ko je moral dvakrat/trikrat pritisniti na tipko (pri slušalkah z upravljanjem na dotik, se namreč to često pripeti). Tudi zvok, ki ga spusti vsakokratno rokovanje z gumboma ni moteč, predvsem pa ni toliko glasen, da bi bilo za uho nadležno.

V kompletu boste dobili par slušalk, polnilo šatuljo (avtonomija slušalk znaša 6-8 ur, skupaj s polnilno enoto do 36 ur) in USB-C kabel.

In nato sledi zvok. Jabra Elite 10 producira fenomenalen zvok in na začetku je bil občutek, kot da so na ušesih naglavne slušalke. Zasluge gredo predvsem zvočniku velikosti 10 milimetrov, ki sproducira zares impresiven bas. Frekvence, ki jo slušalke zmorejo prenesti v vaše uho so med 20 in 20.000 Hz. Prav tako je impresivnih šest mikrofonov v slušalkah, ki poskrbijo, da so telefonski klici opravljeni razločno, sogovorniki pa največkrat niti niso opazili, da se pogovarjamo preko slušalk. V aplikaciji si lahko izberete, da se slušalke samodejno oglasijo pri klicu v kolikor jih vzamete iz šatulje in si jih vstavite v uho.

Še posebej impresiven je prostorski zvok (spatial sound).

Posebej všečna je tudi aplikacija Sound+, kjer boste dobili podatke o napolnjenosti slušalk in škatlice, izbirali način zvoka (ANC, zvok okolice, izklop funkcij), določali prostorski zvok, izenačevalnik zvoka, hkrati pa vam aplikacija ponuja iskanje vaših slušalk. Beleži namreč lokacijo, kjer ste jih pustili nazadnje.

V tem trenutku lahko izbirate med petimi barvnimi različicami.

Predvsem prostorski zvok (spatial sound) je nekaj s čimer boste očarali vaše bližnje, če jim boste želeli predstaviti Elite 10. Zvok deluje tako, da sledi premikajočemu objektu na televiziji od leve proti desni (gor in dol). Če torej gledate letalo, ki leti z leve proti desni, se bo tako odvijal tudi zvok v ušesih. Lahko tudi postavite npr. telefon predse, in v kolikor se boste z glavo zasukali v levo bo povišan ton v desnem ušesu. Vsekakor odlična popestritev že tako odličnih slušalk.

Polnilna enota je majhnih mer in se prilega v vsak žep, no … ne v tistega za žepno uro pri kavbojkah!

Pa ima kakšne slabosti? Seveda! Največja slabost je, da se v uho sicer dobro uležejo, toda potem počasi, a vztrajno polzijo ven. Ni pretirana drama, a vseeno je moteče, če ste na skiroju (ni nujno potrebno električnem) ali rolerjih. Če je vetrna izravnava boljša kot pri QC II, je ANC (aktivno odpravljanje šumov iz okolice) sicer zelo dober, a Bose je na tem področju skoraj koračnico pred konkurenco.

Cena? 249 evrov. Veliko? Če ste ljubitelj dobrega zvoka, nikakor!

Verjetno vas za konec zanima še, kako je s ceno. Niso poceni, a so vredne vsakega beliča. 249 evrov boste morali namreč odšteti za njih. Niso (še) popolne, a smo si bili v uredništu enotnega mnenja, da so v tem trenutku verjetno najboljše slušalke na trgu – če ne najboljše, pa zagotovo ene od najboljših … stvar osebnostnih preferenc. Velja omeniti, da se slušalke v stanju mirovanja (praktično) ne praznijo, Jabra pa obljublja, da bo potrebnih kar leto dni, da bodo slušalke v mirovanju priznale kapitulacijo. V kolikor ste avdiofil si morate Jabra Elite 10 zagotovo označiti in jim nameniti pozornost. Navsezadnje boste lahko (v kombinaciji s polno shranilno-polnilno škatlico) uživali v skoraj 35 urah takšnega in drugačnega zvoka.

KAJ NAM JE BILO VŠEČ

+ zares odličen zvok!
+ več kot korektni basi
+ ergonomija slušalk in sedišče v ušesu
+ prostorski zvok
+ fizični gumbi
+ avtonomija slušalk (v kombinaciji s polnilno škatlico)
+ velikost škatlice
+ 5 različnih barvnih kombinacij
+ povezljivost z dvema napravama
+ odličen prenos zvoka med telefonskim pogovorom
+ aplikacija Sound+
+ find my Jabra (aplikacija vam najde vaše slušalke)
+ cena (glede na konkurenco)

KJE VIDIMO PRILOŽNOST IZBOLJŠAV

– slušalke se bodo pri tresljajih počasi uprle nošnji
– vetrna zaščita bi lahko bila boljša (a ni slabša od neposrednih konkurentov)

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

 

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button